Şmecheriile din trafic ale poliţiştilor proxeneţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţerii de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală puseseră la punct o reţea „profesionistă“ de colectare a şpăgilor în teren.

Poliţiştii de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală arestaţi preventiv pentru corupţie, dar şi pentru fapte comise cu violenţă, vor ajunge mâine la Curtea de Apel Bucureşti. Agenţii vor să fie cercetaţi în libertate pe motiv că n-ar fi pericol social. Acuzaţiile procurorilor nu numai că-i contrazic, dar aduc în prim-plan că poliţiştii aduseseră şpaga la rang de obligaţie. Ei făceau legea străzii, ei decideau ce şofer mai poate avea permis auto sau ce prostituată avea dreptul să facă „ochi dulci" clienţilor. O parte dintre ei au primit deja, săptămâna trecută, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Surprize

Procurorii care instrumentează dosarul privind scandalul de corupţie din Poliţie au avut surprinza ca, în urma monitorizărilor efectuate de serviciile secrete, să constate că agenţii de la „Ordine Publică" opreau şoferii în trafic şi îi ameninţau că sesizează Poliţia Rutieră că au încălcat regulile de circulaţie, în cazul în care nu sunt „atenţi" cu ei. „Poate aveţi nevoie de permis, totuşi. Ce facem, colegu'?", îşi începeau „telenovela" agenţii de la „Ordine Publică".

Investigator sub acoperire oprit în trafic

În „misiunile" lor, poliţiştii au avut ghinionul de a opri în trafic şi un investigator sub acoperire, care fusese infiltrat de anchetatori pentru a demonstra faptele de corupţie de la Serviciul de Ordine Publică din cadrul Secţiei 3 din Capitală. La 7 decembrie 2011, agentul Răzvan Dumitru, în timp ce conducea o autospecială a Ministerului de Interne, a urmărit şi a oprit în trafic un autoturism Mercedes, condus de un investigator sub acoperire, pe motiv că acesta figura ca având permisul auto suspendat, iar autoturismul avea expirată inspecţia tehnică periodică.

După oprire, utilizând un tipar infracţional ce includea un dialog cu ceilalţi membri ai echipajului de poliţie prin care i se sugera contravenientului o modalitate de a eluda sancţionarea sa prin expresii de genul „lăsăm la aprecierea dumneavoastră", poliţistul a cerut 100 de lei, pentru a nu aplica împotriva acestuia sancţiunile legale determinate de încălcarea regulilor de circulaţie pe drumurile publice. Conform procurorilor, agenţii de poliţie se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu (în tură) pe linie de ordine publică, de regulă în echipaje de doi sau trei, şi aveau ca atribuţii depistarea, constatarea şi sancţionarea unor fapte interzise de lege.

Cu autoturismele de la „interne" după şpagă

Ei foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi purtau uniforma instituţiei. Erau selectate în trafic anumite autoturisme - din categoria superioară sau de lux (BMW, Mercedes, Porsche, Nissan etc.).

Astfel, fie le surprindeau direct în timp ce încalcă o normă legală, fie le verificau prin mijloacele din dotare şi dacă se constatau anumite deficienţe - cum ar fi ITP expirată - le urmăreau şi le opreau, apoi îl verificau şi pe conducătorul auto, fie, sub diferite pretexte sau motive, opreau direct astfel de autoturisme şi verificau atât autoturismele, cât şi conducătorii auto. De asemenea, poliţiştii percepeau taxe de protecţie de la prostituate şi proxeneţi.

Ancheta

Secţiile 1 şi 3 de Poliţie din Capitală au fost zguduite, săptămâna trecută, de un nou scandal de corupţie printre oamenii legii! 31 de ofiţeri de ordine publică au fost duşi cu mandat la audieri, fiind acuzaţi de infracţiuni deosebit de grave, precum luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la proxenetism, complicitate la prostituţie, favorizarea infractorului, lipsire de libertate în mod ilegal sau tortură.

Pentru descoperirea faptelor, anchetatorii au folosit investigatori sub acoperire, unul dintre aceştia fiind chiar agresat de cei care trebuiau să asigure ordinea publică. Peste 100 de infracţiuni ar fi comis cei 31 de ofiţeri vizaţi de anchetă. Spre exemplu, de la Secţia 3, din cei 39 de ofiţeri de la „Ordine Publică" sunt vizaţi în anchetă 29.

100 de infracţiuni ar fi comis cei 29 de poliţişti bucureşteni arestaţi preventiv în urmă cu două săptămâni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite