Adevărul Live. „În Culisele Bucureştiului“: Rezistenţa Urbană, povestea din spatele oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Buciuman şi Cristi Radu, reprezentanţi ai Rezistenţei Urbane, au discutat, la Adevărul Live, despre cum ar arăta Bucureştiul ideal în viziunea lor şi cum putem contribui la activ la crearea unui oraş mai bun, într-o emisiune moderată de Sabrina Valeriu şi Diana Duţescu.

Mihai Buciuman: „Când am fondat Rezistenţa Urban în 2007 eram câţiva colegi şi prieteni, iniţal voiam să fondăm un blog pe teme urbane - am avut mai multe iniţiative, una dintre ele era Shaorma Review Tour, prin care am vrut să facem un review al shaormeriilor din Bucureşti. Acum ele au fost detronate de burgeri“

„Am avut mai multe iniţiative civice de-a lungul timpului. Îmi aduc aminte că primul protest la care am participat a fost atunci când s-a scos teoria evoluţionistă din manualele de religie. Nu mai fusesem niciodată la un protest. Am găsit 7-8 oameni pe internet indignaţi şi am hotărât să mergem în faţa ministerului. Habar n-aveam ce implică. S-a făcut atunci un scandal, majoritatea opiniei era împotriva noastră şi atunci am simţit adrenalina“

„La scurt timp după, în 2009, la modificarea Codului Civil şi codului de procedură civilă, eu fiind avocat, eram interesat. Nu erau lucruri de detaliu, dar se vorbeau principiile fundamentale ale codului civil, ale vieţii private, ale relaţiile cetăţeanului cu statul - Una dintre ideile lor era că nu mai aveai voie să fotografiezi exteriorul clădirilor, să se realizeze investigaţii jurnalistice.Am făcut, aşadar, al doilea mare protest - „protestul blitzurilor“ - încercam să convingem comisia de adorptare a codurilor să scoată prevederile care ar fi implicat investigaţiile jurnalistice. Până la urmă, am reuşit - erau de asemenea implicate mai multe ONG-uri şi asociaţii“

Noi credem că o astfel de lege, de interzicere a fumatului în spaţii publice, dar în baruri şi restaurante, ar fi binevenită şi ar trebui respectată, pentru că aşa este civilizat, pur şi simplu.

„Suntem implicaţi şi în campania cu interzicerea fumatului în spaţii publice (spitale, şcoli, spaţii administrative) - lege recent adoptată în Parlament. În mediul online s-a pus problema dacă să se interzică şi în baruri şi restaurante, o restricţie cae există şi în mediul online. Noi am reprezentat parte anti-fumat în spaţii publice“

Cristi Radu: Dacă, de obicei, criticăm încercăm să criticăm constructiv încercând să oferim şi soluţii sau o direcţie generală dacă nu ne pricepem foarte bine pe un domeniu.

Noi credem că o astfel de lege, de interzicere a fumatului în spaţii publice, în baruri şi restaurante ar fi binevenită şi ar trebui respectată, pentru că aşa este civilizat, pur şi simplu. Sperăm ca în urma unei campanii bine coordonate să atragem atenţia forului legislativ şi asupra barurilor, cafenelelor şi localurilor. Dar va fi greu pentru că implică multe greutăţi, mai ales că există acei patroni care onsideră ca dacă menţii un local de fumători, vei avea mai mulţi clienţi. În străinătate, oamenii au venit în continaure, ies afară şi fumează.

3 exemple bune de ce s-a făcut bine în Bucureşti:

- Cristi Radu: Eu am două exemple: reabilitatea Casei Cesianu de pe Calea Victoriei cu Sevastopol. E una dintre cele mai importante case din Bucureşti. Este un proiect interesant şi aştept finalizarea lui şi este cu adevărat lăudabil că un monument istoric bucureştean este redat publicului. O altă reabilitare este cea  a Parcului Luigi Cazavillan, lângă Cişsmigiu. E un parc care, la 1900 avea o amenajare în stil italian.

Mihai Buciuman: Eu personal sunt încântat de ce s-a făcut pe axa Aviatorilor-Pipera cu clădirile de birouri, dar pe d altă parte,  infrastructura a rămas în urmă; traficu, şi cu metroul, şi cu maşinile, nu mai fac faţă. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla, în cazul unei catastrofe, cutremur  să zicem, la metroul Pipera la o oră de vârf. Oamenii ar fi pur şi simplu călcaţi în picioare de alţi oameni.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite