Agricultorii de subzistenţă: şomerii care nu au şomaj. 58,5% din aceştia trăiesc la limita sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

58.5% din românii cu vârste între 18 şi 64 care au ocupaţie, dar nu sunt angajaţi, cei mai mulţi dintre ei fiind agricultorii de subzistenţă, trăiesc în sărăcie şi excluziune socială, arată un studiu realizat de Monitorul Social. Specialiştii atenţionează asupra faptului că această categorie socială, deşi este foarte săracă (la un nivel similar cu şomerii), nu beneficiază de niciun fel de protecţie socială din partea statului.

„Deseori, putem considera că oamenii cei mai vulnerabili din societate sunt cei în situaţie de şomaj. În toate statele studiate, şomerii sunt categoria socială cea mai vulnerabilă la sărăcie. Totuşi, în România, oamenii consideraţi ocupaţi fără a fi angajaţi sunt aproape la fel de vulnerabili la sărăcie. Situaţia este unica între statele studiate, tocmai pentru că majoritatea oamenilor ocupaţi, dar neangajaţi din România sunt agricultori de subzistenţă. Proporţia lor în populaţia generală este de 15, adică 2.4 milioane de români, proporţional mult peste orice altă ţară din UE“, se arată în studiul elaborat de Monitorul Social.

Reprezentanţi ai sindicatelor susţin faptul că şi agricultorii care cultivă doar pentru propriul consum, ar trebui să beneficieze de ajutorul de şomaj, întrucât această activitate nu asigură un trai decent. Însă, pentru ca acest lucru să se realizeze trebuie schimbată legislaţia. „În primul rând, avem o definiţie deficitară a şomajului. Conform acesteia, persoanele care deţin un teren, chiar dacă este mai mic de un hectar, sunt considerate ca fiind persoane ocupate. Ori dacă acestea îşi plantează roşii, castraveţi sau ceapă, statul va considera că ele au o ocupaţie, prin urmare îşi pot duce existenţa într-un mod decent fără niciun fel de ajutor social“, a explicat Florian Marin, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din România (FSLI).

Rata şomajului este în realitate de 30%

„Pentru oamenii aceştia ar trebui creată o legislaţie care să îi facă eligibili pentru şomaj pentru că mulţi dintre agricultorii de subzistenţă trăiesc în sărăcie. În România, rata şomajului este aproximativ 6%, însă, dacă îi adăugăm şi pe aceştia în statistică, constatăm că de fapt rata şomajului ar trebui să fie mult mai mare, chiar de 30%. Este extraordinar de mult. Sunt oameni care nu au nicio opţiune (o mare parte dintre ei trăiesc în mediul rural) şi care sunt excluşi din sistemul de protecţie socială şi de la asigurarea unui venit minim de subzistenţă, conform drepturilor constituţionale pe care le are fiecare cetăţean“, a mai explicat Florian Marin.

Condiţiile precare în care trăiesc aceşti agricultori, sunt semnalate şi de Mircea Chivu Sociolog. De asemenea, acesta a subliniat  faptul că statul nu oferă niciun fel de protecţie socială acestor oameni.   „ E o categorie socială care, din păcate, este în afara sistemului de protecţie socială. Sunt nişte oameni care deşi muncesc zi de zi, câştigă foarte puţin. Unii dintre ei nici măcar nu reuşesc să atingă nivelul de subzistenţă sau de supravieţuire“.

Agricultura de subzistenţă este forma dominantă de agricultură practicată în România

Agricultura de subzistenta este practicată de cei care fac producţie pentru consumul propriu, care au un teren agricol mai mic de un hectar. Conform estimărilor ministerului Agriculturii, circa trei milioane de proprietăţi au suprafeţe mai mici de un hectar, iar numărul total de gospodării ţărăneşti este de aproximativ 4,5 milioane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite