ANPC: Amenzi de 50.000 de lei pentru abateri microbiologice, în cazul a cinci tipuri de apă plată vândută în magazine din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii ANPC au găsit cinci tipuri de apă care nu corespund microbiologic
Inspectorii ANPC au găsit cinci tipuri de apă care nu corespund microbiologic

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a analizat mai multe tipuri de apă îmbuteliată de pe piaţa. În urma controalelor au fost depistate cinci sortimente de apă plată care nu corespund parametrilor microbiologici.

ANPC anunţă că în perioada 4 - 9 martie s-au prelevat eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din Bucureşti. 

Astfel, au fost prelevate 17 eşantioane, din care 5 sunt neconforme în urmă analizelor de laborator. 

Din analizele efectuate au rezultat următoarele neconformităţi: 

  • Sortimentul Winny- apă izvor plata, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 1.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 600 faţă de limita prevăzută de 20. 
  • Sortimentul Apă de masă necarbogazoasa Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 20.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 16.800 faţă de limita prevăzută de 20 . 
  • Sortimentul Apă de izvor Calipso îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 14.700, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 3.200 faţă de limita prevăzută de 20 . 
  • Sortimentul Apă de izvor plata Izvorul Zânelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.820, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 104 faţă de limita prevăzută de 20 
  • Sortimentul Apă de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 900 faţă de limita prevăzută de 20 . 

În urmă abaterilor constatate, inspectorii au dat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 de lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase de la vânzare 244 de litri de Apă de Izvor Calipso şi Apă de Izvor Plata Izvorul Zânelor. 

Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului. 

Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în judeţul Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judeţene de protecţie a consumatorilor. 

„În dată de 15.03.2016 au fost efectuate alte 11 prelevări de probe. Eşantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic şi al conţinutului de nitriti. Comisarii ANPC continuă prelevările de probe şi le vor trimite spre analiză la laborator. ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcţia de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile legale care se impun”, se arată în comunicatul emis de ANPC.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite