Apostolii nevaccinării, vânaţi de Ministerul Sănătăţii. Şefi din cinci direcţii de sănătate publică, demişi de Florian Bodog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
32 de persoane au murit din cauza rujeolei
32 de persoane au murit din cauza rujeolei

A fost necesar să moară 32 de persoane, iar alte câteva sute să se îmbolnăvească de rujeolă pentru ca guvernanţii să caute şi vinovaţii pentru epidemia care a înspăimântat Europa. Surse politice susţin că pentru criza medicală cu care ne confruntăm ar putea plăti atât oficiali din Ministerul Sănătăţii, cât şi medici şi părinţi care au refuzat vaccinarea.

S-au găsit vinovaţii pentru criza vaccinurilor şi pentru faptul că 180.000 de copii sunt nevaccinaţi împotriva rujeolei, boală care face ravagii în România. Cel puţin aşa au anunţat autorităţile care au subliniat că o bună parte din funcţionarii din Ministerul Sănătăţii ar putea fi demişi de ministrul Florian Bodog pentru epidemia cu care se confruntă România.

„Ministrul Sănătăţii a propus schimbarea din funcţie a directorilor executivi şi a celor care ocupă funcţia de directori executivi adjuncţi sănătate publică ai direcţiilor de sănătate publică din următoarele judeţe: Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov. În cazul celorlalţi directori de direcţii de sănătate publică din ţară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris”, se arată într-un comunicat de presă. 

„Cinci Direcţii de Sănătate Publică nu au reuşit să îşi îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel judeţean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat. Prin urmare, neîndeplinirea misiunii legale privind realizarea programului naţional de vaccinare a pus în mişcare o serie de acţiuni şi sancţiuni menite să îmbunătăţească performanţa acestor organisme locale”, precizează MS.

Printre punctele slabe identificate de Ministerul Sănătăţii se numără stocurile insuficiente de vaccinuri pentru intervenţie în situaţii de epidemie, indisponibilitatea unui buget dedicat intervenţiei în situaţii de urgenţă, lipsa personalului antrenat pentru intervenţie, capacitatea limitată de diagnostic microbiologic şi molecular, lipsa unei strategii consolidate de comunicare, lipsa unei evidenţe clare a copiilor eligibili la vaccinare. Managementul programului naţional de vaccinare este bicefal şi este insuficient coordonat. De asemenea, autorităţile au trecut la punctele slabe şi vulnerabilitatea lanţului de depozitare şi de distribuire a vaccinurilor. 

Medicii antivaccinişti riscă ridicarea dreptului de liberă practică

Sancţiuni riscă şi medicii care se poziţionează împotriva vaccinării, au mai anunţat oficiali guvernamentali. 

Mai mult, cei care fac propagandă antivaccin ar putea să rămână fără drept de liberă practică. Un astfel de caz a ajuns în atenţia opiniei publice după ce Direcţia de Sănătate Publică Suceava a cerut Colegiului Medicilor Dentişti din România ridicarea dreptului de liberă practică pentru un stomatolog din Suceava militant antivaccin. De altfel, şi premierul Mihai Tudose, cel care a avut ieri o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, i-a criticat dur atât pe medicii antivaccinişti, cât şi pe părinţii care refuză imunizarea.

„Din punctul meu de vedere personal, vă spun că acel părinte care refuză vaccinarea şi pune în pericol inconştient viaţa copilului, decide el asupra copilului, dacă face sau nu poliomielită, face sau nu rujeolă, moare sau nu, eu cred că aici tot ce înseamnă servicii sociale, protecţia copilului... Alţi părinţi sunt decăzuţi din drepturi pentru fapte mult mai puţin grave. Când un părinte îşi condamnă copilul practic la moarte, nu ştiu în ce măsură se mai poate vorbi despre drepturi părinteşti. În ceea ce-i priveşte pe medicii care sunt împotriva vaccinării nu ştiu dacă aceia sunt chiar doctori”, a declarat premierul Mihai Tudose. 

Raed Arafat: „Un astfel de medic nu e medic”

La rândul lui medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că doctorii care se poziţionează împotriva vaccinării ar trebui pedepsiţi. „Un astfel de medic nu e medic. Una e să îţi spui punctul de vedere colegilor, alta e să le spui aşa ceva unor părinţi, este iresponsabilitate şi trebuie să îşi asume răspunderea”, a completat Arafat. 

Tot în termeni duri a catalogat propaganda antivaccin a medicilor şi profesorul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. 

„Nimeni nu are dreptul să decidă asupra sănătăţii copilului său. Iar medicii care duc o politică anti-vaccin nu ar trebui doar amendaţi, ci ar trebui lăsaţi fără drept de liberă practică. În România, nivelul de înţelegere e mai scăzut decât în restul Uniunii Europene, iar riscurile nevaccinării sunt imense. Prin urmare, singura variantă o reprezintă măsurile coercitive. Eu aş merge chiar la mai mult, la caz penal, pentru că vaccinarea e o chestiune de sănătate publică”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Marin Burlea, făcând referire la necesitatea unor campanii de informare în rândul părinţilor. 

Părinţi care refuză vaccinarea

O astfel de campanie este acum în plină desfăşurare, după ce premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să ia măsuri pentru a-i convinge pe părinţi că este necesară vaccinarea. Cu toate acestea, oficiali din direcţiile de sănătate publică au menţionat că un procent mare de părinţi refuză imunizarea, sub semnătură. Campania este derulată în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, care a avut responsabilitatea de a-i identifica pe copiii nevaccinaţi din comunităţile vulnerabile. 

În ceea ce priveşte o posibilă demitere a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, primul ministru a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla, cel puţin nu în următoarele zile. „Nu este vorba despre ce riscă domnul Florian Bodog. Nu vorbim de oameni, vorbim de sistem. Dacă sistemul este imperfect, modificăm sistemul. Dacă este vorba despre vini individuale, vedem la ce nivel sunt acele vini. Nu îl demit pe Bodog astăzi şi nici mâine”, a spus, ieri, premierul.

32 de decese la nivel naţional

Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România, până vineri, este de 8.246, fiind înregistrate 32 de decese, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit INSP, cel de-al 32-lea deces a fost cauzat de o complicaţie la distanţă a rujeolei, la o persoană în vârstă de 29 de ani, imunocompromisă, din judeţul Dolj. Persoana a fost confirmată serologic cu rujeolă în luna februarie 2017, iar în luna iunie au apărut primele simptome ale complicaţiei postrujeolice care a fost confirmată prin identificare virală (encefalită subacută mioclonică rujeoloasă).

Raportul Guvernului privind vaccinarea

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite