Birocraţie aberantă în cazul Magda Vasiliu. Calvarul obţinerii concediului medical pentru îngrijirea copilului. Premierul Tudose intervine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce prezentatoarea Prima TV Magda Vasiliu a anunţat că se luptă cu birocraţia pentru a-şi lua concediu medical pentru îngrijirea copilului, premierul i-a cerut ministrului Sănătăţii să vină cu un proiect prin care pacienţii să nu mai fie nevoiţi să se plimbe cu hârtii de la medicul de familie la specialist apoi la farmacie.

Cazul jurnalistei Magda Vasiliu, al cărei fiu de opt ani a fost diagnosticat cu cancer şi care a povestit pe pagina sa de Facebook despre calvarul birocratic prin care este nevoită să treacă pentru a-şi lua concediu medical pentru îngrijirea copilului a ajuns în atenţia premierului Mihai Tudose. Acesta l-a mustrat din nou, joi, pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, căruia i-a cerut ca, în cel mult două săptămâni să vină cu un proiect prin care să debirocratizeze sistemul şi care să nu le mai pună bariere celor care se tratează în străinătate. 

„Birocraţia e ajunsă la cote extreme şi în Ministerul Sănătăţii. 400.000 de hârtii plimbate de la medic de familie la specialist, apoi la farmacie. Nu se poate ca cineva care este la tratament în străinătate să fie nevoit să vină în ţară ca să demonstreze dincolo că e bolnav sau ceva de genul ăsta. Ce se întâmplă acum, pe anumite zone în Ministerul Sănătăţii, cred că ar putea să facă obiectul unor structuri din Ministerul Sănătăţii: psihiatrie, chestii de genul ăsta”, a spus Tudose. Ministrul a reacţionat imediat şi a spus că situaţia Magdei Vasiliu s-a rezolvat.

Birocraţie mai mare decât bănuieşte premierul

Medicul Rodica Tănăsescu, şefa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), susţine că nu există cale legală pentru a rezolva astfel de situaţii, în condiţiile în care legea prevede în mod expres că părinţii pot obţine concediu medical pentru îngrijirea copilului doar atunci când acesta nu a depăşit vârsta de şapte ani. 

„Niciun medic normal nu i-ar refuza unei mame nefericite concediul, dar trebuie să ne uităm şi la ce prevede legea. Când vine controlul nu ai ce să faci. În orice caz, ai nevoie de documente care să fie traduse, nu este o treabă simplă. Din păcate, legea este făcută pentru cei mulţi şi nu pentru excepţii, cum e cazul de faţă”, a declarat medicul de familie. 

Magda Vasiliu, reacţie la comentariile lui Mugur Ciuvică: „Fiul meu e în scaun cu rotile de trei luni”

Avocat: „Între 7 şi 14 ani, copilul nu are capacitate de exerciţiu”

Despre modificarea legislaţiei vorbeşte si avocatul Liana Cruceru, care spune că un părinte ar trebui să îşi poată lua concediu medical pentru îngrijirea copilului până ce acesta împlineşte 14 ani. 

„Potrivit legii, un părinte nu îşi poate lua concediu medical pentru îngrijirea copilului decât dacă acesta are până la şapte ani. Dacă depăşeşte cu o lună această vârstă, iese de sub incidenţa legii, în condiţiile în care nu există şi un certificat de handicap, situaţie în care un părinte şi-ar putea lua concediu medical până ce copilul împlineşte vârsta de 18 ani. Din punctul meu de vedere, legea ar trebui modificată astfel încât un părinte să îşi poată lua concediu medical pentru îngrjirea copilului până ce acesta împlineşte 14 ani. Între 7 şi 14 ani, copilul nu are nici macar capacitate de exerciţiu, in sensul legii civile (adica nu poate incheia singur acte juridice), si in mod cert nu are capacitatea de a se îngriji singur. Este obligatoriu ca această vârstă să fie extinsă”, a explicat, pentru „Adevărul”, avocatul Liana Cruceru. 

Prin urmare, singura variantă în astfel de situaţii este solicitarea unui concediu fără plată de la angajator. „E dreptul fiercărui angajat să beneficieze de concediu fără plată, dar el poate fi limitat prin regulamente interne ale angajatorilor, asta în condiţiile în care contracte colective de muncă, prin care angajaţii erau protejaţi, nu prea mai există”, a completat consultantul juridic. 

Ce a reclamat prezentatoarea TV

Prezentatoarea principalului jurnal de ştiri de la Prima TV, Magda Vasiliu, a scris joi seara pe Facebook că nu îşi poate lua concediu medical pentru a-şi însoţi băieţelul bolnav de cancer la tratament în Italia din cauza birocraţiei excesive din România.

Concret, prezentatoarea TV, care stă cu fiul său în Italia, spune că deşi de 20 de ani cotizează la sistemul de sănătate, timp în care a avut o singură dată concediu medical, s-a lovit de refuzul medicului de familie în momentul în care i-a cerut acestuia concediu medical pentru îngrijirea copilului. 

Ba mai mult, acesta i-a spus că trebuie să vină personal la cabinet şi să obţină şi un aviz de la direcţia sanitară din Bucureşti, odată ce depune documentele necesare, traduse şi legalizate. „Legea noastră este făcută de nişte cretini, pentru nişte idioţi ca mine, care speră în dreptate, înţelegere şi bun simţ. România, ţara mea, îmi cere acte peste acte, avize şi documente traduse, legalizate”, a scris, revoltată, Magda Vasiliu, pe contul său de Facebook. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite