Casa din PET-uri umplute cu lut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sticlele din plastic pot înlocui cu succes cărămizile din argilă, pentru coacerea cărora se ard cantităţi mari de lemne. Cine are răbdare să „culeagă“ mii de PET-uri de la depozitele de deşeurile poate folosi ca material alternativ pentru construirea unei locuinţe atipice.

Casele din deşeuri din plastic au devenit un nou trend în materie de arhitectură alternativă. O familie din Honduras, America Centrală, a folosit 8.000 de PET-uri pentru construirea unei locuinţe ecologice. În felul acesta, groapa de gunoi din apropierea gospodăriei a „scăpat" de 12 metri cubi din suprafaţă.

Aceeaşi metodă a fost adoptată şi de un profesor de matematică din Serbia. Tomislav Radovanovi a hotărât să se mute într-o casă construită chiar de el, din sticle de plastic, în centrul oraşului. Ideea i-a venit în timpul unei discuţii cu nişte studenţi despre arhitectura alternativă.

Locuinţa are 60 de metri pătraţi şi au fost folosite aproximativ 14.000 de PET-uri. Numai fundaţia e din beton, restul e construit integral din sticle de plastic pe care le-a colectat în decursul anilor, cu ajutorul studenţilor săi. Lucrările la casă au durat cinci ani. Şi un artist argentinian, Alfredo Alberto, din Santa Cruz, şi-a făcut casă din materiale alternative lângă cascada Iguazu, la graniţa dintre Brazilia şi  Argentina.

PET-urile, mai eficiente decât cărămizile

Realizată în intregime tot din sticle de plastic şi decorată cu obiecte de mobilier din acelaşi material, locuinţa este vizitată de zeci de turişti în fiecare zi.

Arhitecţii spun că, dacă analizăm cât timp pierdem pentru realizarea cărămizilor din argilă şi câte lemne sunt arse pentru coacerea acestora, ne vom da seama că sticlele din plastic umplute cu lut sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic. O casă din PET-uri înseamnă, prin urmare, şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon emanate în atmosferă odată cu prepararea cărămizilor clasice.

Deşeuri poluante

O construcţie din PET-uri poate fi la fel de solidă ca una convenţională, din cărămizi, potrivit arhitecţilor. Mai mult, în acest fel se reduce în mod semnificativ numărul deşeurilor din plastic, atât de nocive pentru mediu. Află aici care sunt paşii pentru construirea unei astfel de locuinţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite