VIDEO Cazul fetiţei rănite grav în Parcul Tei. Cine ar trebui să se ocupe de siguranţa locurilor de joacă pentru copii, din parcuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul unde s-a produs incidentul FOTO Eduard Enea
Parcul unde s-a produs incidentul FOTO Eduard Enea

Un incident produs în Parcul Tei din Capitală, în urma căruia o fetiţă de 10 ani a ajuns la spital după ce o frânghie de la un loc de joacă s-a rupt, a deschis discuţia despre siguranţa locurilor de joacă.

Val de anchete în Capitală după ce o fetiţă de 10 ani a ajuns la spital pentru că o frânghie specială pentru căţărare de la un loc de joacă s-a rupt. Incidentul s-a produs în Parcul Tei din sectorul 2 al Capitalei, acelaşi parc în care Ionuţ Anghel, de doar 4 ani, şi-a pierdut viaţa după ce a fost sfâşiat de câini. 

Micuţa de 10 ani a ajuns pe secţia de Chirurgie din Spitalul pentru Copii Marie Curie din Capitală, unde a fost internată în stare stabilă, cu traumatism abdominal şi toracic. Problema, spun medicii de pe ambulanţă, a fost că fata suferea şi de o malformaţie a membrelor. „Fetiţa avea nişte boli rare osoase şi era în evidenţă la Spitalul Marie Curie din Capitală, ca pacient. Şi la cererea expresă a mamei a fost dusă acolo. Era obligatoriu transportul la spital în contextul patologiei copilului. Avea interdicţie să se lovească”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov. 

Odată ajunsă la spital, fetiţa a fost văzută de medicii de pe secţia de Ortopedie, în evidenţa cărora se afla, dar aceştia au constatat că nu are probleme semnificative din punct de vedere ortopedic, astfel că fata a ajuns pe secţia de Chirurgie, unde este ţinută sub supraveghere de medici, starea ei fiind stabilă şi favorabilă. 

Imediat ce au aflat de producerea accidentului, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 au demarat un dosar pentru vătămare corporală din culpă, dar şi pentru a stabili cine sunt persoanele responsabile de producerea accidentului. Totodată, viceprimarul sectorului 2 din Capitală, a demarat o verificare la toate locurile de joacă din această zonă, în timp ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a făcut, la rându-i, o anchetă. 

Multe dintre spaţii nu sunt avizate

Specialiştii afirmă însă că de cele mai multe ori anchetele rămân fără un rezultat, timp în care şansele ca accidente similare să aibă loc şi în alte locuri de joacă cresc pe zi ce trece. „Multe dintre aceste spaţii nu sunt avizate şi autorizate sau certificate la un standard în conformitate cu cerinţa europeană. E obligatoriu ca autorităţile să ia măsuri, aici nu ne putem da cu părerea. Cei care ajung în străinătate văd că acolo aceste locuri de joacă sunt făcute din nişte piese de mobilier care aproape că nu se pot strica, la noi e cu totul altceva. Dacă se strică, sunt scoase imediat din uz”, a explicat, pentru „Adevărul”, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. 

Potrivit acestuia, în astfel de spaţii este obligatorie monitorizarea jucăriilor şi a echipamentelor folosite de copii. „Trebuie să existe personal care să supravegheze zona respectivă. Este extrem de important. Personal, sunt tare curios dacă în spaţiile de joacă obiectele respective sunt sau nu în standard. Ce s-a întâmplat în Parcul Tei se poate întâmpla în foarte multe alte locuri. Prin urmare, este esenţial să facem o evaluare foarte clară a acestor spaţii. Să ne spună cineva dacă sunt certificate”, a completat specialistul. 

De ce nu depun părinţii plângeri

Acesta a adăugat că părinţii se feresc să facă reclamaţii. „Aici este treaba autorităţilor publice locale şi chiar a aociaţiilor de proprietari, dacă toboganele, de pildă, sunt în spaţiul arondat acestora. Din păcate, reclamaţiile părinţilor sunt extrem de puţine, spre deloc. Pe de-o parte, e vorba de delăsarea acestora şi a cetăţenilor, în general, care spun: <<asta-i România şi-aşa nu se mai întâmplă nimic>>. Pe de altă parte, nu-şi cunosc drepturile şi obligaţiile. În campanie electorală, se mai vopsesc toboganele, dar obiectele respective sunt sub semnul întrebării din punct de vedere al siguranţei. În astfel de situaţii ar trebui să răspundă cineva şi eu aş vrea să văd cine răspunde”, a completat preşedintele asociaţiei. 

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 spun că verificarea locurilor de joacă intră sub incidenţa angajaţilor de la Administraţia Domeniului Public Sector 2 (ADP). În prezent, locul este securizat. 

„Ideal ar fi ca aceste locuri să fie verificate minim o dată la şase luni, mai ales că ele sunt destinate unor fiinţe atât de mici şi sensibile, precum copiii. Dar dacă alţii nu o fac, trebuie să o facem noi ca părinţi. Zilnic! Bineînţeles că am văzut şi locuri de joacă total neadecvate, murdare, jucării vechi, tartan inexistent sau uzat. Nu mi se par periculoase aceste locuri, atâta timp cât copiii sunt supravegheaţi de adulţi. Personal, având un copil atât de mic, îi urmăresc îndeaproape orice mişcare. Altfel, pentru fetiţa mea, orice pas la locul de joacă poate deveni periculos”, a arătat Janeta Rădescu, mama unei fetiţe de doi ani.

Copilul sfâşiat de câini

Pe 2 septembrie 2013, fraţii Ionuţ şi Andrei Anghel în vârstă de patru şi respectiv şase ani, au fost lăsaţi de părinţi în grija bunicii paterne, Aurica Anghel. Aceştia au fost duşi în Parcul Lacul Tei, unde au ajuns în jurul orei 9.00. Bunica lor i-a pierdut din vedere, iar ei au ieşit din zona amenajată a parcului şi au trecut pe terenul viran învecinat, în condiţiile în care gardul lipsea. 

O minge colorată din plastic i-ar fi atras pe copii să se despartă de bunica lor. Au ajuns pe o suprafaţă deţinută de SC Tei Rezidenţial SRL, păzită de şapte câini. Acolo Ionuţ Anghel a fost sfâşiat de câini. Ulterior, în mai 2016, Curtea de Apel Bucureşti a dat decizia definitivă în acest caz, condamnându-l pe administratorul firmei Tei Rezidenţial la trei ani de închisoare cu executare. De asemenea, familia lui Ionuţ Anghel a primit despăgubiri de 2.4 milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite