Cazul Magda Vasiliu ar putea produce efecte în sistemul sanitar. Părinţii copiilor bolnavi ar putea să-şi ia mai uşor concediu medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magda Vasiliu FOTO Adevărul
Magda Vasiliu FOTO Adevărul

Cazul prezentatoarei Magda Vasiliu ar putea produce efecte în sistemul sanitar. În contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pentru anul viitor, s-ar putea relaxa condiţiile în care părinţii care au copiii bolnavi iau concediu medical.

Concret, se doreşte eliminarea avizului direcţiei sanitare publice (DSP) pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care însoţesc copilul bolnav în străinătate, în urma unei autorizări a Ministerului Sănătăţii de a efectua tratament medical. Şi aceasta nu e singura măsură pe care vrea să o ia instituţia. 

Spre exemplu, în privinţa concediilor medicale, se intenţionează creşterea limitei de vârstă de la şapte la 16 ani a copilului bolnav pentru care unul dintre părinţi poate beneficia de concediu medical, pentru anumite afecţiuni grave. Lista acestor afecţiuni urmează a fi stabilită de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii în colaborare cu CNAS şi va cuprinde unele boli rare, afecţiuni oncologice, afecţiuni hemato-oncologice, unele afecţiuni neurologice, HIV/SIDA.

Pentru situaţiile în care părintele însoţeşte copilul la tratament într-o altă ţară, cu autorizarea prealabilă a Ministerului Sănătăţii sau a CNAS, cadru legal va fi modificat astfel încât certificatul de concediu medical pentru părintele însoţitor să poată fi eliberat, pe baza unor documente justificative, unei rude de gradul întâi sau unei persoane împuternicite în acest sens. Atât documentele pe baza cărora se va elibera certificatul medical, cât şi certificatul medical vor putea fi transmise în format electronic sau pe suport hârtie, arată CNAS. 

Cine va acorda concediile medicale

În plus, certificatele de concedii medicale vor putea fi eliberate de către medici şi transmise către angajator fie pe suport de hârtie, fie în format electronic, în această din urmă situaţie certificatele de concedii medicale vor fi eliberate de medic şi transmise de acesta direct angajatorului în format electronic.

„Termenul de implementare a modificărilor legislative privind concediile medicale este trimestrul IV al acestui an”, arată CNAS. Alte măsuri propuse vizează simplificarea activităţii furnizorilor de servicii medicale în relaţia cu casa de asigurări de sănătate, prin utilizarea preponderent a metodelor electronice de transmitere a datelor.

Mai mult, au fost propuse şi o serie de măsuri referitoare la aplicaţiile informatice. CNAS vrea să dezvolte actualele aplicaţii informatice astfel încât asiguraţii, dar şi neasiguraţii să le poată accesa pentru a se informa cu privire la categoria de asigurat, data înscrierii la medicul de familie, starea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, precum şi tipul de servicii medicale acordate în ultimele 12 luni şi numărul acestora.

Prezentatoarea ştirilor Prima TV, Magda Vasiliu, al cărei fiu a fost diagnosticat cu cancer, a arătat într-o postare pe contul său de Facebook, calvarul birocratic prin care trece în România, deşi băieţeul este tratat în Italia cu atenţie şi grijă, fără asigurare. La scurt timp, premierul Mihai Tudose a avut o reacţie dură şi le-a cerut ministrului Sănătăţii şi fostului şef al CNAS, Marian Burcea - arestat în urma unui dosar de corupţie - să elimine birocraţia din sistem pentru ca astfel de situaţii să nu mai apară. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite