Ce a dus la transfuzia greşită de la Spitalul Pantelimon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un pacient a murit după ce i s-a pus o transfuzie greşită FOTO Adevărul
Un pacient a murit după ce i s-a pus o transfuzie greşită FOTO Adevărul

La baza transfuziei ucigaşe de la Spitalul Pantelimon au stat mai multe încălcări ale procedurilor interne, dar până acum doar două persoane au fost găsite vinovate: managerul unităţii sanitare, demis de ministrul Sănătăţii, şi asistenta care a administrat perfuzia, al cărei contract de muncă a fost desfăcut zilele trecute. Totodată, aceasta din urmă a fost amendată cu 1.000 de lei.

Insuficient, susţin reprezentanţii pacienţilor, care afirmă că au sesizat încă din 2015 neregulile petrecute în compartimentul de transfuzii din spital, dar nimeni nu a luat măsuri pentru a preveni astfel de incidente. 

„S-au căutat Acarii Păun. Demiterea managerului a fost abuzivă. Aceste nereguli referitoare la proceduri se ştiau de ceva timp. Nicio asistentă nu era instruită să facă transfuzii, iar protocoalele, care prevăd că medicul de gardă monitorizează transfuzia şi două asistente medicale fac transfuzia, a fost încălcat. În cazul de faţă, fiind singură, asistenta s-a grăbit, nu a respectat toate procedurile, plecând de la preluarea sângelui şi până la administrarea lui. Nu s-a uitat în foaia de observaţie să vadă dacă pacientul avea nevoie de transfuzie. O serie întreagă de încălcări a dus la acest malpraxis medical”, a explicat, pentru „Adevărul”, Vasile Barbu, şeful Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). 

S-a dus la patul din stânga în loc să meargă la cel din dreapta

Potrivit acestuia, imediat după administrarea greşită a transfuziei, pacientului trebuia să i se facă o hemodializă, ceea ce s-a întâmplat abia a doua zi de la incident, când bărbatul de 60 de ani a fost trimis prin transfer la Spitalul Floreasca din Capitală. 

„Asistenta nu a făcut ce trebuia. S-a dus la patul din stânga în loc să meargă la cel din dreapta. Tot ce s-a găsit în neregulă a fost remediat, iar contractul asistentei a fost deja desfăcut şi nu mai lucrează în spital. Oricum, a fost şi amendată şi suspendată ulterior acestui incident regretabil. Acum se fac mai multe verificări  înainte de administrarea transfuziilor”, a arătat, pentru „Adevărul”, şi medicul Fiorella Mitoiu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Pantelimon din Capitală. 

Medicul a precizat că încă nu a fost numită o nouă conducere după demiterea lui Gheorghe Popescu, cel care a ocupat funcţia de manager până miercuri. Însă între timp au fost identificate şi probleme manageriale.

„Pe lângă acestea, inspectorii sanitari care au întocmit controlul au depistat şi probleme legate de procedura de transfuzie, de control al sângelui la patul pacientului, înainte de administrare. Vorbim despre faptul că persoana respectivă, cu toate că avea în fişa postului atribuţii de administrare de transfuzii de sânge, nu avea pregătire în acest sens şi vorbim despre faptul că nu au fost asigurate acele cartele pentru controlul final la patul pacientului înainte de adminsitarea sângelui”, a spus şi Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

În primă instanţă, sancţiunile au fost propuse de inspecţie în limita legii, iar alte sancţiuni le pot dispune doar organele abilitate în acest sens. Bodog a precizat că, după discuţiile pe care le va avea cu conducerile direcţiilor din Ministerul Sănătăţii, va fi luată o decizie. În cursul zilei de miercuri, însă, persoanele contactate de ministru nu au dorit să preia conducerea Spitalului Pantelimon, după cum a declarat şeful de la Sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite