Ce sancţiuni riscă cei care încalcă legea antifumat din martie. Un sfert din populaţia României fumează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amenzi usturătoare pentru cei care vor fuma în spaţiile publice închise
Amenzi usturătoare pentru cei care vor fuma în spaţiile publice închise

Cei care vor încălca legea antifumat, care ar putea intra în vigoare din martie, riscă amenzi de până la 500 de lei. Amenzi şi mai usturătoare vor primi cluburile, barurile sau restaurantele care se sustrag de la aplicarea legii.

Patronii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar între 5.000 şi 15.000 de lei, dar riscul cel mai mare este că autorităţile pot merge până la suspendarea activităţii sau chiar închiderea unităţilor care nu au respectat legea.

Sancţiunile vor fi aplicate din martie, asta pentru că legea care interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise, dar şi la locurile de joacă pentru copii, fie că sunt în aer liber sau în spaţii închise a fost declarată miercuri constituţională. Excepţie fac camerele special amenajate din aeroporturi şi penitenciarele. România se va alinia astfel celorlalte state europene, în care fumatul în spaţiile interzise a fost deja interzis.

De altfel, în ciuda faptului că legea i-a împărţit pe români în două tabere, un studiu recent, făcut de IRES, arată că deşi în România un sfert dintre adulţi se declară fumători, doar unul din zece români nu este de acord cu actul normativ. Mai mult, patru din zece români au încercat să renunţe la fumat în ultimul an.

Fumatul, permis doar în anumite camere

Respondenţii la studiu, care a fost derulat în perioada 21 - 25 ianuarie 2016, sunt de părere că noua lege va influenţa comportamentul referitor la ieşirile în oraş. Mai precis, 30% din cei chestionaţi spun că vor ieşi mai puţin, în timp ce 15% dintre cei intervievaţi afirmă că vor ieşi mai des în cluburi şi în restaurante.

Studiul IRES notează că fumatul nu este permis în casele a jumătate din respondenţi. Un sfert dintre cei chestionaţi au precizat că fumatul este permis doar în anumite camere şi nu în întreaga casă, în timp ce doar 2% din respondenţi au precizat că în casele lor fumatul este permis peste tot.

Dintre participanţii la studiu care s-au lăsat de fumat, cercetătorii afirmă că aceştia şi-au format o părere proastă despre fumători după ce au reuşit să renunţe la acest viciu. Studiul mai arată şi că opt din zece nefumători sunt deranjaţi să stea în preajma fumătorilor.

Profilul fumătorului român

75% din respondenţi afirmă că nu fumează deloc tutun, 18% spun că fumează zilnic, iar 7% se declară fumători sociali. Cei între 18 şi 35 de ani fumează mai mult comparativ cu alte categorii de vârstă.

Un sfert din fumătorii participanţi la studiu cheltuie între 1 şi 30 de lei pe săpătămână pe ţigări, o cincime dau îmntre 31 şi 50 de lei pe săptămână, iar 30% ajung să dea şi 100 de lei pe săptămână.

82% din fumători au început să fumeze înainte de 22 de an. Dintre aceştia, 49% au fumat pentru prima dată înainte de a împlini 18 ani. 46% dintre fumători spun că, în total, au cumulat un număr de maxim 15 ani de când fumează, iar 53% fumează de mai mult de 16 ani.

8% dintre fumători consumă zilnic mai mult de un pachet de ţigări, aproximativ o treime fumează între 16 şi 20 de ţigări pe zi şi mai mult de o treime dintre respondenţi (37%) fumează mai puţin de jumătate de pachet zilnic. În topul preferinţelor fumătorilor intervievaţi în cadrul acestui studiu se află mărcile Kent (24%), Pall Mall (23%) şi Winston (13%).

Şapte din 10 fumători şi-au vizitat medicul de familie în ultimul an

Potrivit studiului, 43% din cei care au vizitat un doctor în ultimul an, aceştia făcând parte cu precădere din categoria de vârstă 51 - 65 de ani. Şapte din 10 fumători şi-au vizitat medicul de familie în ultimul an.

Cercetarea mai arată că patru din zece fumători au încercat să se lase de fumat în ultimele 12 luni, aici încadrându-se în special cei peste 65 de ani.

„Aproximativ o cincime dintre fumătorii intervievati intentionează, conform propriilor declaraţii, să renunţe la fumat în urmatoarea luna, iar mai mult de un sfert dintre ei nu sunt interesati să se lase de fumat. Dintre toate categoriile de vârstă, respondenţii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani sunt cel mai putin interesati sa renunte la fumat”, se arată în studiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite