Cele mai frumoase plaje de pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La malul românesc al Mării Negre există şi plaje care merită să figureze printre preferinţele turiştilor: au apă curată, nisip fin, umbreluţe, şezlonguri, duşuri şi grupuri sanitare. Reporterii „Adevărul“ au cutreierat staţiunile de pe litoral pentru a găsi cele mai frumoase, mai curate şi mai amenajate plaje.

Am intrat deja în perioada de vârf a sezonului estival. Preţurile au săltat considerabil, însă litoralul este plin ochi de turişti care caută soare, distracţie şi, în acelaşi timp, relaxare. Dacă familiştii preferă sudul litoralului, cu facilităţi de recreere pentru copii, tinerii îşi adjudecă Mamaia, cu beach-baruri la modă.

Plajele sunt un criteriu important după care se ghidează cei care aleg o destinaţie la malul mării. Ele trebuie să fie curate, să aibă nisipul fin şi apa limpede, duşuri şi toalete publice, dar şi pază.

O singură plajă de pe litoralul românesc a primit distincţia internaţională Blue Flag, cea care atestă calitatea apei mării, a nisipului şi a dotărilor. Este vorba despre plaja Vega, din Mamaia. Cu toate acestea, există şi alte plaje care încep să se ridice la standardele de calitate cerute de turişti.

Pentru a veni în sprijinul lor, reporterii „Adevărul" au realizat un top 5 al celor mai bune plaje. Astfel, pe primele două locuri se află două plaje din Mamaia, Vega şi Crush. Pe locul trei s-a clasat Carmen, din Venus, pe patru, Delta din Jupiter, iar pe locul al cincilea, La Steaguri, din staţiunea Neptun. Familia Mihai din Bucureşti îşi petrece pentru al doilea an consecutiv concediul la Hotel Vega. „Este linişte, curat şi de asemenea este o plajă bine păzită şi întreţinută. Chiar dacă tarifele sunt mai mari, serviciile sunt pe măsură", susţine George Mihai.

Plaja Vega, din Mamaia, acolo unde un şezlong se poate închiria cu 20 şi 30 de lei

image


Alternativă

Cristian Bărhălescu, preşedinte Regiunea Sud-Est a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România, a declarat că unele plaje de pe litoralul românesc sunt deasupra unora din staţiuni celebre din Spania, Italia sau Grecia. „În ultimii ani, staţiunile româneşti s-au reconstruit, s-au reaşezat şi şi-au căutat o identitate. Operatorii din turism nu trebuie să inventeze nimic, ci să împrumute ce este mai bun din punct de vedere al serviciilor", a declarat Cristian Bărhălescu.

Astfel, clienţii au determinat o anumită tipologie pe zone a litoralului. „În sudul litoralului este atmosferă mai boemă, cu zone liniştite şi pline de verdeaţă, în timp ce în staţiunea Mamaia sunt zone mai zgomotoase şi mai dinamice, specifice tineretului", a continuat Bărhălescu.

În ceea ce priveşte clasamentul celor mai frumoase plaje de pe litoralul românesc, Cristian Bărhălescu spune că topul realizat de „Adevărul" este obiectiv şi unul de bun-simţ. În ultimii ani, investiţiile care s-au făcut pe porţiunile de plajă depăşesc un milion de euro doar în Mamaia.

CRITERII DE CLASIFICARE

Criteriile după care este aleasă o plajă civilizată sunt: apa curată, nisipul fin, amenajările de plajă - umbreluţe, şezlonguri şi beach-baruri, şi utilităţile - duşuri şi grupuri sanitare.

Vega, din Mamaia

Este singura plajă de pe litoralul românesc cu certificat Blue Flag, care atestă calitatea apei mării, a nisipului şi a dotărilor. Aici sunt amenajate spaţii pentru şezlonguri, cu umbrele şi mese. Un şezlong se poate închiria cu 20 de lei în cursul săptămânii şi cu 30 de lei în weekend.

Vezi aici o galerie foto cu plaja Vega, din Mamaia

Crush, din Mamaia



Este plaja vedetelor, locul unde au loc concerte, prezentări de modă. Plaja este destinată tinerilor, iar muzica se aude la maximum din difuzoare. În weekend nu lipsesc animatoarele şi petrecerile tematice. Perimetrul Crush are un mobiler aparte, cu paturi din lemn îmbrăcate în huse care sunt schimbate după fiecare utilizare. Închirierea unui şezlong costă 20 de lei, iar a unui baldachin, 60 de lei. Nu lipsesc duşurile, iar de la un beach-bar se pot servi cocktailuri.

Carmen, din Venus

image



Este o plajă intimă, destinată în special familiştilor. Într-un golf din Venus este creat un spaţiu vesel şi în acelaşi timp modern, deşi relieful stâncos poate părea neprietenos. Un ponton din lemn este amenajat în perimetrul plajei. Totodată aici sunt şi locuri de joacă unde copiii sunt supravegheaţi de animatori. Tot pe plajă au loc spectacole de teatru pentru copii. Pentru cei care nu sunt clienţii hotelului, închirierea unui şezlong costă 10 lei pe zi, iar pe ponton - 15 lei.

Delta, din Jupiter

image



Plaja este îngustă, amenajată într-un golf natural cu apă limpede şi liniştită.  Accesul pe plajă se face de pe faleza abruptă pe o scară din lemn. Plaja este plină de locuri de divertisment şi este preferată de familişti. Este de fapt un imens loc de joacă pentru toate vârstele, cu două piscine pe nisip, jucării gonflabile de mari dimensiuni, aranjate printre şezlonguri şi umbrele multicolore. Contra sumei de 15 lei pe zi, turiştii primesc şezlong, umbrelă şi masă. Plaja este păzită.

La Steaguri, din Neptun

image



Este una dintre cele mai cunoscute plaje de pe litoral. Accesul maşinilor spre plajă este interzis, astfel că aleea pietonală spre plajă este un furnicar de dimineaţă până seara. Plaja este curată, cu nisip fin. Sunt şezlonguri şi umbrele cu stuf, care pot fi închiriate contra sumei de 15 lei. Pe plajă sunt coşuri de gunoi aproape la fiecare pas, puncte salvamar şi un punct sanitar. Digul din apropiere este tot timpul plin de pescari.Zona nu a mai fost modernizată în ultimii ani şi, din cauza multitudinii de magazine înghesuite pe aleea către plajă, creează impresia de talcioc. În plus, din cauza curenţilor marini, în acest perimetru apar des algele. Seara, tractoarele umblă pe plajă pentru a curăţa zona.

Unde mergem în weekend

TÂRGUL ESTIVAL DE CARTE

image



Cercul Militar Mangalia  Sâmbătă, de la ora 19.00, are loc deschiderea Târgului Estival de Carte. Cu această ocazie va fi lansată ediţia de weekend a ziarului „Adevărul", iar invitaţii vor participa la o degustare de vinuri. O caravană „Adevărul" va rămâne la malul mării până pe 7 august.

Evenimente

- La Tribute Summer Residence (Mamaia), sâmbătă după miezul nopţii concertează Platform Six, din Marea Britanie. Iar duminică seară urcă pe scenă trupa Jukebox.

- În Summer Crush (Mamaia), sâmbătă seară, Gala Local Kombat împreună cu cei trei grei din K1 - fraţii Stoica şi Beni Adegbuy .

- În Megalos Summer Club (Mamaia), sâmbătă noapte mixează Dan Sfinţescu şi DJ Olix.

- În Papa Şoni (Vama Veche), duminică, de la ora 23.00, va concerta formaţia Nightlosers.

- La Teatrul de Vară Jupiter, duminică, de la ora 21.00, este programat un concert cu Loredana .

- Buddha Experience din staţiunea Mamaia îl are duminică la pupitrul de mixaj pe Adrian Eftimie.

CITYPLEX TOMIS MALL

- „Winnie the Pooh" - animaţie. Spectacol de la 11.30.
- „Profă rea, dar buuuună" - Comedie. Spectacole de la 12,00, 18.00, 20.00.
- „Harry Potter şi Talismanele Morţii". Partea 2. Spectacole de 13.00, 19.15, 22.15.
- „Un an din viaţă". Dramă. Spectacole de la 13.30, 21.00. Piaţeta Casino, Mamaia
- „Medalion comemorativ Ştefan Iordache", urmat de proiecţia filmului „Cel mai iubit dintre pământeni", în regia lui Şerban Marinescu. Sâmbătă, ora 22.00.
- „Medalion comemorativ Lucia Mureşan", urmat de proiecţia filmului „Buletin de Bucureşti", în regia lui Virgil Calotescu. Duminică, ora 22.00.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite