Cine este cuscrul preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotoreporterii „Adevărul“ i-au surprins pe Adriean Videanu (stânga) şi pe Gheorghe Ionescu în faţa unui restaurant din centru, unde au luat masa
Fotoreporterii „Adevărul“ i-au surprins pe Adriean Videanu (stânga) şi pe Gheorghe Ionescu în faţa unui restaurant din centru, unde au luat masa

Gheorghe Ionescu, zis Bebe, a făcut avere prin funcţiile şi afacerile obţinute pe filiera Traian Băsescu-Adriean Videanu. Acum, fiul său, Bogdan, se căsătoreşte cu Elena Băsescu, fiica preşedintelui, aducându-şi avuţia la comun.

Prin căsătoria Elenei Băsescu (32 de ani), zisă EBa, cu Bogdan Ionescu (32 de ani), zis Syda, se unesc două familii, ai căror patriarhi sunt Traian Băsescu (62 de ani) şi Gheorghe Ionescu (59 de ani), zis Bebe. Relaţiile dintre cele două familii sunt vechi, ambii făcând parte dintr-un cerc de prieteni cu legături de afaceri şi de partid.

Bebe Ionescu este administratorul firmei AEM Timişoara, cu aceiaşi acţionari de la Luxten, firmă la care Elena Băsescu a ocupat postul de consilier, înainte de a deveni europarlamentar. Asociaţii Luxten Lighting SA, Ionel Pepenică şi Claudiu Rădulescu, fac şi ei parte din acest club. Firma lor a iluminat Capitala sub mandatul primarului Traian Băsescu. Un alt nume greu, atât în afaceri, cât şi în partid, este Adriean Videanu. În acest cerc, cuscrul preşedintelui a beneficiat de tot sprijinul de care avea nevoie pentru ocuparea unor posturi la care alţii nici nu visau, cum ar fi Consiliul de Administraţie al Eximbank, Consiliul de Supraveghere al Petrom sau Consiliul de Administraţie al BCR.

O prietenie sculptată-n marmură

Numele lui Gheorghe Ionescu a fost asociat prima oară cu un membru al cercului mai sus menţionat în 1998, când la guvernare se afla CDR, alianţă din care făcea parte şi Partidul Democrat. Bebe Ionescu era director de strategii la FPS, de unde, în acelaşi an, Adriean Videanu cumpăra firma de stat Marmosin. Prin această mişcare, Videanu a devenit principalul jucător pe piaţa marmurei din România. La scurt timp, brusc, Gheorghe Ionescu a fost numit director executiv al FPS, funcţia revenind, în baza algoritmului de guvernare, Partidului Democrat. În 1999, Gheorghe Ionescu şi-a dat demisia din funcţie.

Bogdan şi Elena se căsătoresc la 1 septembrie

Nevasta lui bebe şi Adriean fac afaceri

În acelaşi an în care Marmosim era cumpărată de la FPS, 1998, Sida Ionescu, soţia lui Bebe, se asocia cu Adriean Videanu în firma de brokeraj Equity Invest SA. Această firmă este în activitate şi a avut în 2010 o cifră de afaceri de 272.409 lei (60.000 de euro). Sida Ionescu figurează în continuare ca membru în Consiliul de Administraţie al firmei Equity Invest SA. Până în această vară, acţionariatul firmei arăta astfel: Adriean Videanu, Sida Ionescu, Raul Doicescu (proprietarul companiei de construcţii Bog'Art) şi omul de afaceri Tiberiu Postelnicu - câte 24 %, iar 4 % erau deţinute de acţionari minoritari.

Până la sfârşitul anului 2010, firma Equity Invest SA nu a avut o activitate foarte intensă, neaflându-se în topul firmelor de brokeraj din România, având un rulaj mediu lunar de aproximativ 3,5 milioane de lei (770.000 de euro). În ianuarie 2011 însă, Equity Invest SA a dat lovitura odată cu tranzacţionarea pe piaţă a Fondului Proprietatea, când rulajul a crescut la nu mai puţin de 55 de milioane de lei (12 milioane de euro). După această lovitură, toţi marii acţionari au ieşit din firmă. Acum, acţionar majoritar este  Gabriel Gheorghe, un tânăr de 37 de ani).

Ascensiunea lui Bebe în „epoca Videanu"

Bebe Ionescu, cel cu care Adriean Videanu obişnuieşte să-şi petreacă vacanţele pe Coasta de Azur, a mai primit şi alte funcţii în consilii de administraţie ale unor companii de stat în perioada guvernării Alianţei DA (PD-PNL) între 2005 şi 2007.

- Consiliul de Administraţie al BCR. Numirea s-a produs în mai 2005, imediat ce Alianţa DA a venit la putere. Ionescu a fost revocat în octombrie 2006.

- Consiliul de Administraţie al Petrom. A fost numit în 2006 şi a fost retras un an mai târziu, când PD a ieşit de la guvernare.

Bogdan şi Elena se căsătoresc la 1 septembrie

- Consiliul de Administraţie de la Timpuri Noi SA. Numirea s-a făcut în 2006.

- Consiliul de Supraveghere al Petrom. A fost numit în aprilie 2009, la scurt timp după ce Videanu a fost instalat ministru al Economiei. Bebe Ionescu a fost numit ca reprezentant al acestui minister. Tot în 2009, Bebe Ionescu a fost numit şi membru în Consiliul de Administraţie al Eximbank (bancă de stat) din partea AVAS.

Administrează afacerile patronilor pentru care a lucrat EBa

Gheorghe Ionescu este, de patru ani, administratorul unei firme private, dar care a aparţinut statului. Este vorba despre AEM SA din Timişoara, care în 2010 a avut un profit brut de aproximativ cinci milioane de euro. Acţionarii de la AEM deţin şi Luxten Lighting SA, firmă unde Elena Băsescu a lucrat până să devină europarlamentar, şi care a încheiat contracte în valoare de sute de milioane de euro cu primării conduse de membri ai PDL şi nu numai.

Bebe a „brokerat" şi SIDEX Galaţi

În 1997, la Londra se înfiinţa compania Sidex International Ltd. Trei dintre directorii firmei au fost Gheorghe Bebe Ionescu, Dan Drăgoi (tatăl fostului ministru al Finanţelor în guvernul Mihai Răzvan Ungureanu) şi Raymond De Rubeis (partener de afaceri cu familia Drăgoi). Conform Riseproject (platformă de investigaţii jurnalistice), după înfiinţare, firma a preluat mare parte din activităţile comerciale ale Combinatului siderurgic Galaţi, operând ca broker de materii prime pentru Sidex Galaţi, dar şi intermediar pentru exporturile companiei a cărui acţionar majoritar era statul român. În 2002, Sidex International a apelat la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Londra pentru a recupera de la Sidex Galaţi o datorie de aproape 50 de milioane de dolari. De altfel, această datorie a reprezentat un impas în privatizarea companiei gălăţene. Plata datoriilor către firma de la Londra a fost suportată în cele din urmă de statul român.

EBa, pe urmele tatălui, în politică

În ultima declaraţie de avere, fiica preşedintelui României a menţionat venituri anuale de 75.000 de euro de la Parlamentul European. Tot de aici a primit peste 160.000 de euro pentru transport, diurnă şi cheltuieli cu biroul de europarlamentar. Elena Băsescu are bijuterii de 22.500 de euro, conduce un Range Rover şi are două conturi cu 16.000 de euro. Are studii economice, la Universitatea Româno-Americană. 

Syda, fost funcţionar, băiat de bani gata

Bogdan Ionescu a fost angajat în 2010 pe postul de asistent consilier în cadrul Ministerului Economiei, condus de prietenul de familie Adriean Videanu. Câteva săptămâni mai târziu, „Syda" a candidat la un concurs pentru postul de secretar economic III la Ambasada României la Paris. A renunţat la ambele funcţii după ce presa a ridicat semne de întrebare legate de aceste concursuri. Are două maşini Mercedes, unul   S500 şi unul CL500.

„Zestrea" lui Bogdan

Averea declarată a lui Gheorghe Ionescu, tatăl lui Bogdan, îl poziţionează pe acesta în rândul milionarilor în euro, date fiind sumele din conturi şi mai ales valoarea acţiunilor deţinute în diferite companii.

În conturile familiei Ionescu sunt 1,43 milioane lei (310.000 de euro) şi 141.000 de euro. Gheorghe Ionescu este acţionar în nouă companii: IPCM SA, Syd Consul SRL, Syd Design SRL, Timpuri Noi SA (acţiuni deţinute prin Asociaţia Pas Timpuri Noi), IATSA Leasing IFN, Supercar Service SA, Equity Invest SA, Messe Construct SRL şi Minerva 92 SRL.

Familia Ionescu deţine 1.000 de metri pătraţi de teren şi o casă de 600 de metri pătraţi în Bucureşti şi alţi 5.300 de metri pătraţi de teren şi un apartament pe Splaiul Unirii (donat în 2011 fiului său, viitorul ginere al preşedintelui Traian Băsescu), dar şi 2,6 hectare de teren în comuna natală, Mălureni (Argeş), unde mai are două spaţii comerciale şi de producţie de 222, respectiv 2.200 de metri pătraţi. Bebe a mai declarat două maşini, ambele Jeep Grand Cherokee, dar şi un tractor rutier şi o autoutilitară Dacia. A investit 45.000 de euro în tablourile unor pictori contemporani, dar şi 50.000 de euro în bijuterii şi ceasuri.

Nuntă la cort, la Palatul Snagov

Pe 1 septembrie, fiica cea mică a lui Traian Băsescu şi Bogdan Ionescu îşi vor primi invitaţii într-un cort imens, pe peluza Palatului Snagov. Conform ziarului „Click!", meniul costă 74 de euro de persoană. Invitaţii vor fi răsfăţaţi cu buşeuri cu surimi, icre de Manciuria, caviar, jambon sau creveţi, dar şi alte feluri alese, precum parfait de pasăre cu dulceaţă de ceapă roşie şi strugure pe măr copt, gelatină de fazan învelită în mozaic de legume şi simfonie de fructe de mare cu somon fummé. Ospăţul va continua cu un grătar în aer liber. 

Nunta nu ar fi putut avea loc la 1 septembrie dacă RA-APPS nu ar fi reziliat contractul cunoscutului hotelier Radu Enache, care acontase Palatul Snagov încă de anul trecut pentru nunta fiului său.

CV            

- Gheorghe Ionescu
- S-a născut în 1953, este căsătorit cu Sida şi are un copil, Bogdan, zis "Syda".
- A absolvit Facultatea de Construcţii Maşini din cadrul Institutului Politehnic Piteşti şi Academia de Studii Economice. Are un masterat în finanţe şi economie acordat de Conservatoire National d'Art et Metieres din Paris.
- Înainte de Revoluţie a fost inginer în cadrul Institutului de Proiectare şi Construcţii Maşini din Bucureşti.
- În 1993 s-a alăturat Fondului Proprietăţii de Stat, devenind directorul general al instituţiei în 1998.
- În 2006 şi 2007 a fost membru în Consiliul de Administraţie al Petrom. Ionescu a fost ales în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere Petrom în Adunarea Generală a Acţionarilor din 28 aprilie 2009.

Bărbaţii din viaţa Elenei Băsescu



În 2003, presa a dezvăluit relaţia fiicei preşedintelui cu un jurnalist, Radu Prunaru. Relaţia lor a durat trei ani. Următorul pe lista Elenei Băsescu a fost un oarecare Ionuţ, zis Joe din Drumul Taberei.

Tabloidele scriau la acea vreme că relaţia lor a fost ruptă ca urmare a faptului că Traian Băsescu a pus piciorul în prag, nefiind de acord cu statutul social al băiatului. În 2006, EBa a început o relaţie cu fiul lui Viorel Hrebenciuc. S-au despărţit în 2009. Tot din 2009 este împreună cu Bogdan Ionescu, Syda.

Femeile din viaţa lui Bogdan Ionescu

INFO



Presa tabloidă din România susţine că Bogdan Ionescu este un adevărat „crai de Dorobanţi". De-a lungul timpului, Bogdan a fost implicat în relaţii cu tot felul de dive.   Ziarele de scandal susţin că „Syda" a avut relaţii cu Alexandra Dinu, fosta soţie a lui Adrian Mutu, Lili Sandu, cântăreaţă care studiază actoria în SUA, dar şi Claudia Pavel, alias Cream, cântăreaţă de muzică pop. Cea asupra căreia s-a oprit, Elena Băsescu, este la rândul ei o persoană cunoscută atât pe scena politică, cât şi în lumea mondenă.

INFO
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite