Copiii din România, cei mai nefericiţi din lumea occidentală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu internaţional clasează România pe ultimul loc dintr-un număr de 29 de ţări la capitolul bunăstarea copiilor. Cei mai nefericiţi din lumea industrializată trăiesc în România!

România încasează încă o palmă, o nouă lovitură de imagine, o nouă dovadă că în România ceva e putred. Putred rău de tot! Un studiu internaţional clasează România pe ultimul loc dintr-un număr de 29 de ţări industrializate la capitolul bunăstarea copiilor. Îngrijorarea ar trebui să-i cuprindă pe toţi, nu doar pe părinţi sau pe politicieni. Cu toţii suntem responsabili de viitorul ţării, iar viitorul ei sunt copiii de astăzi! Această banală parafrazare este prea adevărată ca să poată fi ignorată! 

Fruntaşi la sărăcie

Copiii României sunt pe ultimul loc dintre cele 29 în ambele clasamente ale studiului UNICEF. O ruşine pentru întreaga ţară, pentru politica ei, pentru dezvoltarea societăţii româneşti.

Organzaţia UNICEF a publicat zilele trecute un raport în care s-a analizat bunăstarea copiilor în 29 de ţări din lume. Potrivit acestuia, România ocupă ultimul loc! Studiul realizat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) este structurat în două părţi. În prima parte este vorba despre bunăstarea materială a copiilor, sănătatea şi siguranţa acestora, pregătirea şcolară, comportamentul şi riscurile, precum şi condiţiile de locuit şi mediul înconjurător. A doua parte a clasamentului rezultat din studiu se ocupă cu viziunea subiectivă a copiilor asupra propriei condiţii de trai. Copiii au fost întrebaţi, printre altele, cum îşi consideră propria viaţă. Pentru răspunsuri s-au acordat puncte între 0 şi 10. Pentru răspunsul „am cea mai bună viaţă posibilă” au fost acordate 10 puncte, pentru „am cea mai rea viaţă” 0 puncte. De asemenea, copiii şi-au apreciat mediul în care trăiesc sau implicarea lor în societate. UNICEF a intervievat în total 176 000 de copii cu vârste de 11, 13 şi 15 ani.

image

Codaşi la educaţie

Prima parte a studiului s-a orientat după datele furnizate de OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), PISA (Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor), WHO (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi Banca Mondială. 

Copiii României sunt pe ultimul loc dintre cele 29 de state în ambele clasamente ale studiului UNICEF. O ruşine pentru întreaga ţară, pentru politica ei, pentru dezvoltarea societăţii româneşti. Atât datele obiective transmise de organizaţiile internaţionale, numite mai sus, sunt devastatoare pentru România, cât şi cele culese tocmai din gurile copiilor. Iar cel mai trist aspect al acestui capitol este viitorul României, deoarece aceşti copii şi adolescenţi sunt cei care peste zece, douăzeci de ani vor decide destinul ţării.

Olanda conduce, Germania surprinde

Pe primul loc în clasamentul realizat de UNICEF se află Olanda, urmată de Islanda, apoi de Spania, Finlanda şi Grecia, la capitolul „cum îşi văd copiii propria viaţă”. Dintre ţările din Europa de Est cea mai bună viaţă, după propria apreciere, o au copiii din Estonia, care se situează pe locul 9 al acestui clasament. Pe locul 10 urmează Slovenia. Cehia se regăseşte pe locul 19, Letonia pe locul 20, Slovacia pe locul 25, Ungaria pe 26, urmată de Lituania şi Polonia. Apoi, pe ultimul loc este România.

Potrivit datelor provenite din statisticile OECD, PISA, WHO şi a Băncii Mondiale, pe primul loc al clasamentului se află tot Olanda. Ea este urmată de Norvegia, apoi de Islanda, Finlanda şi Suedia. La acest capitol cea mai bine clasată ţară din Europa de Est este Slovenia pe locul 12. Ea fiind urmată pe locurile 14 de Cehia, 20 de Ungaria, 21 de Polonia, de Estonia pe locul 23, apoi de Slovacia, iar pe ultimele locuri, înaintea României, se situează Lituania şi Letonia.

Germania surprinde cel mai tare dintre cele 29 de ţări cuprinse în statistică. Din punct de vedere al datelor obiective ea se situează pe locul 6 în clasament. Din punct de vedere subiectiv, al copiilor intervievaţi, ea se află pe locul 22! O altă surpriză sunt poziţionările Statelor Unite ale Americii şi ale Canadei. SUA ocupă locurile 26 şi 22, iar Canada locurile 17 şi 24. 

Cum îţi aşterni, aşa vei dormi

Politicianul de astăzi, învăţătorul şi profesorul, părinţii şi toţi oamenii de astăzi au responsabilitatea să pună umărul şi să schimbe soarta copiilor. Poate că peste douăzeci de ani profesorul, ministrul Educaţiei, premierul, preşedintele ţării sau însuşi părintele copilului nu vor mai avea nimic de spus şi de schimbat în privinţa condiţiilor de trai, gândirii şi comportamentului copiilor şi tinerilor de astăzi deveniţi maturi şi responsabili de propria soartă.

Dar această probabilă realitate nu este nicidecum un motiv de uşurare astăzi, pentru nimeni. Nici pentru copilul nefericit şi slab educat din ziua de azi, nici pentru cel care-şi imaginează bătrâneţea ca pe o moţăială lipsită de griji la umbra unui palmier. Deoarece proverbul „cum îţi aşterni, aşa vei dormi” este mai valabil în acest caz, vizându-ne pe noi toţi cei care nu vrem să ne începem prea curând somnul de veci.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite