Cum te ajută voluntariatul să te dezvolţi personal şi profesional?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cred că ai observat şi tu că astăzi societatea tinde din ce mai mult să fie formată din tineri care sunt tot mai dornici să facă lucrurile să se întâmple. În plus, dacă te învârţi în cercul acesta, nu ai cum să nu vezi o implicare permanentă din partea lor. E inevitabil să nu le observi dorinţele de a schimba cu tot dinadinsul lumea, de a veni cu idei îndrăzneţe care să contureze cele mai mari planuri.

Ţin să te anunţ că ne confruntăm cu era în care asistăm la formarea unor tineri din ce în ce mai instruiţi, din ce în ce mai informaţi şi pregătiţi să facă faţă provocărilor. Şi când spun instruiţi nu mă refer la a fi doxă de informaţii. Cred că v-aţi dat seama că există tineri care au acel ceva, care pun roţi oricărei idei. Nu se tem să viseze şi să creadă în visurile lor. Sunt înzestraţi cu o experienţă vastă, conectaţi cu persoane din aria lor de interes şi tot timpul dedicaţi în munca pe care o depun. Pasiunea şi un spirit antreprenor timid sunt câteva elemente după care i-ai recunoaşte uşor.

TU te-ai gândit vreodată care ar fi elementele care te-ar ajuta să ajungi în acest cadru? În primul rând, voinţa, iar mai apoi spiritul de implicare. Nu-ţi trebuie nimic mai mult! Ai nevoie să fii tu însuţi. Dacă îţi doreşti mai mult de la tine, să faci mai mult decât ce-ţi pune la dispoziţie mediul academic, tot ceea ce rămâne să faci este să te implici şi să-ţi pui la bătaie toate calităţile într-un program de voluntariat. Ştiu că poate pentru mulţi acest cuvânt sună ca şi cum ai zice „muncă în zadar”, dar aprecierile pentru acest gen de activitate depăşesc orice concepţii. E acel ceva care vine de la sine, acel lucru pe care vrei să-l realizezi pentru împlinirea ta sufletească. Şi vorba aceea, până nu încerci, nu ai cum să-ţi dai seama care sunt plusurile lui, că de minusuri, nu cred că se pune problema.

Ştiu că, de cele mai multe ori alergi cu gândul departe şi uiţi să te dedici ţie. Eşti visător şi mai puţin ancorat în realitate, că aşa-s tinerii. Idealurile vin pe parcurs şi îşi găsesc locul abia atunci când te formezi îndeaproape. Ce vreau să-ţi explic nu ţine de filosofie sau de o anume morală. Lucrurile sunt cât se poate de simple, doar că e nevoie de o privire mai atentă şi de o judecată matură. Ce încerc să spun este faptul că, toate acestea vor deveni stabile, din momentul în care îţi doreşti să realizezi ceva extra pentru tine, pentru că acel ceva extra te poate ajuta să te formezi. Şi care este cadrul perfect al formării unui individ, dacă nu voluntariatul?

De ce voluntariat?

Implicarea într-un program de voluntariat te poate ajuta să te descoperi pe tine, să tinzi către idealuri, să te dedici şi să progresezi. Pare că sunt motive luate dintr-o carte de dezvoltare personală, însă te asigur că există temeiuri sigure care să demonstreze aceste fapte. Spun din experienţa unui om timid, care, intrat în febra voluntariatului a ajuns să iasă din zona de confort şi să încerce să experimenteze. Experimentând, ajungi să te construieşti în cel mai frumos mod!

Voluntariatul, în toate formele sale trebuie să fie „practicat” măcar o dată în viaţă. De ce spun asta? Pentru că experienţa voluntariatului e de departe o întâmplare de care îţi vei aminti cu drag mulţi ani de aici înainte. Te bucuri de oportunitatea de a-ţi pune în practică propriile proiecte, ai ocazia de a-i sprijini pe cei din jurul tău, interacţionezi cu persoane cu care vei putea să dezbaţi teme de interes şi participi la evenimente importante. În plus, îţi creezi relaţii, conexiuni şi asta te va ajuta enorm. Pe lângă asta, colecţionezi amintiri, zâmbete şi clipe memorabile.

Fiind într-o armonie cu tine însuţi, vei vedea lumea cu alţi ochi. Te dezvolţi într-un mediu neconvenţional, alături de oameni energici şi creativi. Îţi îmbunătăţeşti aptitudinile, înveţi să analizezi într-un mod critic lucrurile, realitatea capătă alt sens.

Înveţi, experimentezi şi îţi condimentezi viaţa cotidiană. Ieşi din zona de confort şi îţi prioritizezi activităţi care să te sprijine în viitorul tău drum, atât personal, cât şi profesional.

Îţi organizezi activităţile şi îţi valorifici timpul. Voluntarii ştiu să ţintească acolo unde îşi doresc, iar pentru asta e nevoie de organizare, răbdare şi timp. Acestea vor fi elementele-cheie, care ar trebui să-ţi fie literă de lege în viitoarea ta carieră.

Voluntariatul poate fi o bază solidă pentru viitorul job. Poate că ai mai auzit asta şi acum e deja redundant, dar, cu siguranţă ai observat că angajatorii din zilele noastre sunt tot mai pretenţioşi şi vor din partea tinerilor candidaţi o experienţă tot mai vastă. Din moment ce eşti implicat într-un departament ca Public Relations, Human Resources sau Fundraising îţi formezi aptitudinile pe care, în timpul facultăţii nu ai avut ocazia să ţi le construieşti, pentru că, ştim cu toţii faptul că facultatea e axată către partea teoretică şi mai puţin înclinată către lucruri practice. Aşa că, fii pe fază şi pregăteşte-te să realizezi ce e mai bun pentru tine!

Ca o concluzie asupra celor spuse, IMPLICAREA e cuvântul cheie. Să fii voluntar înseamnă să experimentezi, să creezi, să îndrăzneşti să visezi, să muţi munţii din loc, să te dezvolţi şi, în final, să fii împlinit! Acum, putem concluziona cu argumente clar definite: un tânăr cu o experienţă de voluntar în spate e literalmente mai bogat din punct de vedere al dezvoltării personale şi profesionale. La întrebarea ”a fi sau a nu fi... VOLUNTAR?” cred că, de acum înainte cu toţii vom cunoaşte răspunsul.

  Ioana-Bogdana Soare

image

  Studentă An II Masterat Social Media şi Marketing Online, SNSPA

  bogdanasoare.wordpress.com/
  facebook.com/soare.bogdana

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite