De ce a crescut de zece ori numărul copiilor obezi în ultimii 40 de ani. Care este situaţia în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie alarmantă la nivel mondial în privinţa copiilor, care suferă tot mai mult de exces ponderal. Obezitatea, fenomen care afectează mai mult băieţii decât fetele, îi afectează şi pe copiii români.

Concret, la nivel mondial, numărul copiilor obezi a crescut de zece ori în ultimii 40 de ani. „Concret, în lume există 124 de milioane de copii care suferă de probleme de greutate, la baza acestor probleme situându-se politicile din industria alimentară care au ca efect costuri ridicate ale alimentelor nutritive, inaccesibile familiilor şi comunităţilor sărace”, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). 

În opinia medicului Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică, nu doar industria alimentară trebuie învinuită pentru explozia de cazuri semnalate de medici. 

Efectul în lanţ

„Este o creştere alarmantă şi în rural şi în urban, dar nu putem arunca vina doar pe industria alimentară. Copilul nu-şi alege singur mâncarea, ci părinţii fac acest lucru. Din punctul meu de vedere, la baza fenomenului stă o combinaţie de factori”, a explicat, pentrU „Adevărul”, Corina Zugravu. 

În primul rând, este vorba de lipsa de mişcare, tendinţă împrumutată şi din celelalte ţări dezvoltate. „Comparativ cu anii trecuţi, micuţii nu mai fac mişcare. Studiile arată că mai mult de două ore petrecute în faţa unui ecran duc la creşterea în greutate”, spune medicul. 

De asemenea, modelul de familie s-a schimbat. „Măcat odată pe săptămână, copilul trebuie să mănânce cu părinţii, în familie. Cine mai stă la masă? Modelul s-a schimbat, azi lumea nu mai are timp să gătească. Şi mai există o problemă: accesibilitatea unor mâncăruri nesănătoase, cum e fast food-ul”, a precizat Corina Zugravu. 

Obezitatea duce şi la diabet

De cealaltă parte, profesorul Constantin Ionescu Tîrgovişte, diabetolog şi nutriţionist, precizează că problema obezităţii la copil este scăpată de sub mână şi nu poate fi controlată. În primul rând din cauza alimentelor care ajung în farfuria micuţilor, despre care nu se ştie exact ce conţin dar şi din cauza faptului că părinţii acordă prea puţină atenţie meselor pe care le oferă acasă sau, după caz, pachetului pe care îl pregătesc pentru şcoală. 

„Le dau bani să-şi cumpere ei ce vor. E o partidă pierdură, globalizarea amestecă răul cu binele, dar binele e tot mai puţin. Tot mai mulţi ajung să sufere şi de diabet”, a explicat profesorul Ionescu-Tîrgovişte. 

Iar soluţiile pot veni chiar din şcoală, apreciază specialiştii. „De la corecţia modului de alimentaţie, la programe de învăţământ integrate, e nevoie şi ca orele de educaţie fizică să fie făcute într-adevăr în şcoală şi ele să nu fie înlocuite cu ore de matematică, aşa cum se întâmplă azi”, au conchis specialiştii. 

Cel mai recent studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii evidenţiază modul în care a evoluat rata obezităţii în rândul copiilor. Mai exact, rata obezităţii în rândul copiilor şi adolescenţilor, la nivel mondial, a crescut de la mai puţin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete şi şase milioane de băieţi) în 1975, la aproape 6% la fete (50 de milioane) şi 8% la băieţi (74 de milioane) în 2016. Aşadar, numărul copiilor obezi a crescut de la 11 milioane în 1975, la 124 de milioane în 2016.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite