De referendum în satul dacic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
satul dacic

Am fost şi am văzut experimentul social atât de mediatizat în ultima vreme. Pentru cei care nu sunt în cunoştinţă de cauză, este vorba de colonia de „daci“ de pe Dealul Istriţa.

Comuna Năeni a devenit o atracţie turistică tot mai frecventată în ultima vreme. Se află la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Buzău şi la 100 faţă de Bucureşti. Se ajunge acolo din DN1B, intrându-se pe un drum ce face trecerea de la câmpie la deal.

Satul dacic tronează într-o poieniţă cu istorie milenară, conform celor afirmate de către gazda noastră, un domn ajuns la etatea respectabilă de 70 de ani: „Alegerea locului nu a fost întâmplătoare. Aşa a fost voia lui Dumnezeu”. Cu voia lui Dumnezeu sau nu, decizia întemeierii satului dacic a fost susţinută şi de anumite descoperiri arheologice, lucru deloc imposibil pe dealul Istriţa, a cărui locuire este atestată din cele mai vechi timpuri. Şi tot cu voia Lui, am poposit acolo, eu şi cu soţia mea, la o săptămână de la cununia religioasă.

Traseul spre satul dacic începe de la Biserica Dintr-o Piatră, cu hramul „Intrarea în Ierusalim“ (durează în jur de 25-30 de minute de mers pe jos). În curtea acesteia se găsesc ruinele unor vechi morminte de incineraţie tracice din secolul al VI-lea înainte de Hristos. 

Am fost întâmpinaţi de singurul locuitor care se afla duminica după-amiază în sat. Să-i spunem Dacul, pensionar din Buzău care a dat rutina şahului şi tablelor din parcul Crâng pe o existenţă plină de provocări- în mijlocul naturii, fără electricitate, TV sau Internet. Urăşte democraţia pentru că vine de la „demon“ şi se declară dezgustat de haosul secolului în care trăim. De dimineaţă a coborât în Năeni pentru slujba de la biserică şi pentru a vota la controversatul şi boicotatul referendum din weekend-ul care tocmai a trecut.

Referendum care a arătat măsura respectării iniţiativei cetăţeneşti în democraţia noastră. Plebiscitul din 6-7 octombrie, iniţial pornit de la „firul ierbii“, a fost cu uşurinţă acaparat de politic, care l-a fetişizat sau, după caz, l-a blamat.

GALERIE FOTO

image
image
image
image
image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite