De ce se schimbă contoarele de lumină, chiar dacă cele vechi sunt bune?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi cetăţeni ai patriei noastre mult iubite, era să zic hulite, abonaţi la principalul vânzător de energie electrică, au fost nevoiţi şi sunt obligaţi să-şi schimbe contoarele de energie electrică.

Chestiunea este într-un fel firească, dacă ne gândim că un lucru vechi, perimat, stricat, devenit nefuncţional trebuie schimbat cu altul nou, performant.

Numai că Enelul nu a dat niciun fel de explicaţie de ce schimbă contoarele, ci a început operaţiunea pur şi simplu, începând să schimbe toate aparatele vechi de acest gen, chiar dacă ele sunt funcţionale şi nu au nicio problemă.

Nici măcar nu a notificat consumatorii despre faptul că sunt obligaţi să permită accesul firmei angajate să execute această activitate şi nu a făcut public programul, orarul după care se execută operaţiunea. Nici de când a început această schimbare.

Pur şi simplu, consumatorii casnici se trezesc la uşă cu câte un electrician de la firma Sindserv, angajată de Enel, care le spune că trebuie să schimbe contorul vechi cu unul nou.

Contor de lumină vechi, funcţional, fără probleme

contor enel foto paul stan

FOTO Paul Stan

Degeaba se miră oamenii, spun că nu ştiu, nu i-a anunţat nimeni că trebuie să schimbe aparatul de măsură a energiei electrice. În zadar spun că cel vechi merge foarte bine, este funcţional, nu are nicio problemă, pentru că meseriaşul ţine morţiş să-şi facă treaba, scuzându-se că nu ştie nimic şi aşa a primit ordin.

Zilele trecute, pe blogul ziarului online Adevărul, actriţa se minuna şi întreba de ce se schimbă contoarele de energie electrică bune, fără probleme, cu altele noi. Domnia sa a refuzat efectuarea acestei operaţiuni la aparatul din casă, până nu află motivele reale şi cine stă în spatele acestei decizii.

În vară, m-am trezit şi eu cu un operator trimis de Enel să-mi schimbe contoarul, neanunţat, fără niciun fel de înştiinţare prealabilă, care nu a ştiut să mă lămurească de ce trebuie să facă această operaţiune, ci doar că trebuie să-l schimbe.

Am fost nedumerit în această privinţă până săptămâna trecută, când un specialist în domeniu m-a dumirit, neoficial, desigur. Iată care este explicaţia, ce dă răspuns şi celor cărora li s-a schimbat deja aparatul, dar susţin că le înregistrează consumuri mai mari decât cel vechi, dar nu ştiu de ce, în condiţiile în care au aceiaşi consumatori de energie ca şi înainte.

Contoarele noi montate sau care urmează a fi instalate în locul celor vechi, chiar dacă acestea din urmă sunt încă perfect funcţionale, sunt electronice. Aparatele noi, performante înregistrează absolut orice consum, fie el chiar de la un consumator foarte mic, considerat insignifiant înainte.

De exemplu, contoarele moderne înregistrează până şi consumul ledurilor de la diversele aparate lăsate în priză, cum ar fi: televizoarele, calculatoarele, prizele sau întrerupătoarele cu led şi înşiruirea ar putea continua.

Contoar nou, electronic, performant

contor enel foto paul stan

FOTO Paul Stan

Asta este explicaţia pe care am primit-o de la cineva care ştie, fără însă a şi verifica veridicitatea şi performanţele noilor aparate electronice de măsură a energiei electrice.

Cu toate acestea, înclin să cred că aşa se explică şi consumul mai mare pe factură.

Ceea ce nu am înţeles însă, este modul în care Enel a acoperit această operaţiune, prin faptul că nu a făcut-o publică sau poate a anunţat-o dar nu ştiu eu şi alţi consumatori.

Sigur este însă faptul că nu am primit nici eu şi nici alţi cetăţeni, nici o înştiinţare - cum, că, când şi de ce - trebuie schimbate contoarele vechi, bune, cu altele noi, electronice.

Este un drept al cetăţenilor, al consumatorilor de produse şi servicii, în cazul de faţă al beneficiarilor de energie electrică, de a fi informaţi clar şi la obiect de orice decizie a Enel în ceea ce îi priveşte. Mai ales că această operaţiune de înlocuire a contoarelor are loc, în cele mai multe cazuri, în locuinţa personală a fiecăruia dintre noi.

Iar acest lucru presupune transparenţă totală şi informare promptă din partea oricărui agent economic, înainte să forţeze pătrunderea în casa cuiva, chiar şi pentru schimbarea unui aparat vechi cu unul nou.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite