Duce căsătoria la corupţie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare că există un orb al găinii printre tineri, care refuză să ia în calcul timpul atunci când se căsătoresc. Viaţa este extraordinar de lungă, iar a te căsători şi a face copii este o decizie pe care jumătate o regretă prin divorţ. Vina este şi a părinţilor, care îi îndeamnă pe copii la aceleaşi greşeli pe care le-au făcut şi ei. Iar pentru biserică este doar o afacere. 1000 lei cununia.

„Nature has placed mankind under the governance of two sovereign masters, pain and pleasure. It is for them alone to point out what we ought to do, as well as to determine what to do.“ - Jeremy Bentham 

În traducere, utilitaristul Bentham ne explică că natura guvernează viaţa omului prin doi maiştri, durerea şi plăcerea. Prin ele ar trebui să înţelegem ce ar trebui să facem şi să plănuim ce să facem cu adevărat.

Încă una. George Simmel: „The deepest problems of modern life derive from the claim of the individual to preserve the autonomy and individuality of his existence in the face of overwhelming social forces, of historical heritage, of external culture, and of the technique of Life“.

Tradus, Georg Simmel, sociolog german neo-kantian, ne luminează cum că „cele mai multe probleme ale vieţii moderne provin din dorinţa [legitimă a] individului de a-şi păstra autonomia şi individualitatea existenţei în faţa forţelor sociale uriaşe, a moştenirii culturale, a culturii externe, şi a tehnicii Vieţii“.

Şi acum vin eu şi zic că problema cea mai mare în România este corupţia. Prea uşor am fost manipulaţi de PSD ALDE că au fost abuzuri şi să dăm la o parte serviciile din anchete, că vezi doamne corupţia nu e aşa mare problemă. Corupţie e peste tot, ne zic cinic bulgăraşii de putere din Parlament. Ce trebuie să facem este să o cuantificăm, ca să se înţeleagă în Europa cine e campioana. Altfel mă găsesc nevoit să cred că croaţii sau ungurii sau slovacii sunt cei mai corupţi. Sigur, Transparency International face deja asta şi România este cea mai coruptă ţară din Europa, în afară de Ungaria, Grecia şi Bulgaria. Cred că putem mai bine. Şi cred că după contrareforma PSD-ALDE vom cădea iar pe ultimul loc. 

În 2015 şi 2017 am făcut două hărţi ale corupţiei în România pe baza datelor de pe piatadespaga.ro. Postez mai jos harta din 2015. Trei zone erau creionate ca vectorii corupţiei în România. Un triunghi al Bermudelor, dacă vreţi. Cele colorate cu albastru închis.

Hartă corupţie

Dacă aş putea găsi date despre numărul căsătoriilor în România pe judeţe şi am putea vedea acelaşi model, atunci voi putea demonstra legătura între căsătorie şi corupţie. Bineînţeles că ştim de la orele de statistică că corelaţia nu e cauzalitate.

Toate datele de la INS despre numărul de căsătorii nu le-am găsit. De ce ar fi aceste date pe site, nu? Doar trăim în România pesedizată, care refuză să facă autostrăzi de teamă să nu spargă monopolurile afacerilor greţoase şi ilegale ale politicienilor locali. Dar am găsit un articol pe Mediafax despre aceste date, poate ele au fost odată publicate şi acest articol le-a folosit atunci. Şi am pus pe o hartă top 4 judeţe la numărul de căsătorii în 2012.

Hartă corupţie

Frate, voi vedeţi acelaşi triunghi al Bermudelor ca la corupţie, cum văd eu? Oare o fi vreo legătură între numărul de căsătorii în 2012 şi corupţia 3 ani mai târziu? Sigur trebuie să fie o coincidenţă... Până când INS nu va repara serverul cu bazele de date, nu putem şti. Pentru că harta de mai sus arată doar o corelaţie între numărul mare de căsătorii şi corupţia medie mare din România. Ne trebuie tot setul de date pentru a putea elimina efectul mărimii, adică trebuie să ţinem cont de numărul de locuitori din fiecare judeţ. Mai apoi trebuie să mai fie o legătură şi între numărul mic de căsătorii şi o corupţie medie pe judeţ mică. Şi nici atunci nu vom putea demonstra legătura de cauzalitate. Dar măcar vom şti că e o corelaţie, mică sau mai mare, între numărul de căsătorii şi corupţia din România cinci ani mai târziu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite