Energizantele, mare pericol pentru tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii atrag atenţia că băuturile energizante sunt contraindicate celor sub 18 ani, din pricina conţinutului de taurină şi cofeină Cofeina şi taurina, substanţe neuroexcitante,

Specialiştii atrag atenţia că băuturile energizante sunt contraindicate celor sub 18 ani, din pricina conţinutului de taurină şi cofeină

Cofeina şi taurina, substanţe neuroexcitante, forţează organismul să funcţioneze la capacitate maximă şi conduc la apariţia tahicardiilor şi a hipersensibilităţii.

Rafturile magazinelor sunt pline de mărci de băuturi energizante, care, de multe ori, ajung să fie consumate de tineri. Deşi, iniţial, prezenţa lor era sporadică, băuturile energizante se găsesc astăzi peste tot, de la supermarketuri la baruri şi săli de antrenament.

Aceste băuturi conţin o combinaţie de carbohidraţi, vitamine, minerale, dar şi alte substanţe, precum cofeina şi taurina, contraindicate copiilor şi tinerilor aflaţi la vârsta adolescenţei. Unele dintre ele conţin şi extracte de plante precum ginseng, care combate stresul şi oboseala.

Băuturile energizante sunt folosite în principal pentru a creşte rezistenţa fizică şi pentru a îmbunătăţi starea generală de bine, precum şi viteza de reacţie. Cofeina şi taurina se găsesc în mod natural în alimente, însă sunt prezente în concentraţii mult mai mari în băuturile energizante.

"Amestec ingenios de apă cu otravă"

Cantitatea acestor substanţe în băuturile energizante a fost reglementată şi aprobată de Comitetul Ştiinţific European pe probleme de alimentaţie, cu menţiunea că, în cazul copiilor, consumul a două doze de astfel de băuturi duce la stări de iritabilitate şi anxietate. "Consider că băuturile energizante reprezintă un amestec ingenios de apă cu otravă, motiv pentru care sunt total contraindicate tinerilor sub 18 ani.

Ele acţionează prin forţarea organismului să funcţioneze la capacitate maximă, ceea ce duce la dereglarea stării de sănătate, la apariţia tahicardiilor şi a hipersensibilităţii", a explicat dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie la Policlinica Pantelimon din Capitală.

Potrivit acesteia, consumul excesiv de astfel de băuturi se poate compara cu o beţie, marea diferenţă fiind că, în timp ce un pahar de vin este sănătos, o băutură energizantă nu este decât un amestec de chimicale care forţează rezervele de energie ale organismului.

"Este indicat consumul ocazional, în cazul adulţilor, însă numai în situaţii excepţionale, când trebuie să facem faţă unui program încărcat, fără a se depăşi însă o doză din acest tip de băutură", a continuat dr. Tănăsescu.

Creează nervozitate

Potrivit specialiştilor în nutriţie, băuturile energizante, consumate împreună cu cafea sau băuturi alcoolice, reprezintă o bombă mai ales pentru vârstele cu vulnerabilitate maximă, cu precădere cele până în 18 ani.
"Copiii şi adolescenţii nu au voie să consume astfel de energizante, deoarece conţin cofeină şi taurină, două substanţe neuroexcitante.

De asemenea, aceste băuturi conţin zahăr sau îndulcitori, ingrediente care interacţionează, afectând sănătatea tânărului. În plus, ele interferează cu absorbţia de calciu a organismului, în timp ce cofeina acţionează ca diuretic, iar taurina, ca neurotransmiţător. În această situaţie, energizantele creează o stare generală de nervozitate", a explicat dr. Gheorghe Mencinicopski, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Efectele excesului de cofeină

Băuturile energizante conţin o cantitate de cofeină echivalentă cu o ceaşcă de cafea.

Cofeina acţionează ca stimulant al sistemului nervos, eliminând starea de oboseală.

Excesul de cofeină duce la palpitaţii, creşterea tensiunii arteriale şi dureri de cap, precum şi la instalarea unei stări de anxietate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite