Eşti sigur că n-ai votat?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O metodă prin care o persoană absentă de la vot poate verifica dacă a votat altcineva în locul său. De interes pentru alegătorii domiciliaţi în România, dar şi pentru cei plecaţi în străinătate.


Acest text face parte din campania privind încurajarea participării cetăţenilor la vot. Pe pagina dedicată proiectului găsiţi informaţii utile despre alegerile prezidenţiale, ce drepturi aveţi ca alegători, cum puteţi solicita urna mobilă de vot, unde şi cum puteţi reclama eventualele contravenţii sau infracţiuni electorale


APADOR-CH a prezentat public, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru actualele alegeri prezidenţiale, o metodă simplă, în 2 paşi, prin care fiecare persoană care a lipsit de la vot poate verifica dacă nu cumva apare în lista de la secţia sa de votare ca fiind prezentă la vot.

Prin persoană care a lipsit de la vot se înţelege atât persoana care nu s-a prezentat la vot, cât şi persoana care, în cazul turului 1 al acestor alegeri prezidenţiale din 2014 (da, anul este 2014) s-a prezentat la vot, a stat câteva ore la coadă[1], dar nu a reuşit să voteze, întrucât ori a cedat nervos după ore de aşteptare (cazul unor alegători din ţară şi din străinătate), ori i-a expirat durata învoirii de la serviciu sau i s-au închis în nas uşile secţiei de votare (cazul unor alegători, cam mulţi, din străinătate).

Această metodă prin care persoana absentă de la vot poate verifica dacă a votat altcineva în locul său prezintă interes în primul rând pentru alegătorii domiciliaţi în România, pentru că ei sunt trecuţi în listele electorale permanente şi ei pot întreba dacă în dreptul numelui lor, pe copia listei de la secţia de votare la care fiecare este arondat figurează sau nu semnătura cuiva.

Dar, în funcţie de cele ce vor fi prezentate mai jos, metoda este de interes şi pentru unii alegători cetăţeni români care se află în străinătate.

Prezenţa unei persoane la vot este atestată în România prin existenţa unei semnături în dreptul acestei persoane pe copia listei electorale permanente aflată la secţia de votare din România la care este arondată respectiva persoană.

Listele electorale permanente trebuie să cuprindă numai cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază în ţară. Potrivit reglementărilor legale[2], cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate nu trebuie să figureze în listele electorale permanente, întrucât nu au domiciliul/reşedinţa pe teritoriul României.

Desigur, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi păstrează dreptul de vot, numai că nu trebuie să figureze în listele electorale permanente. Atunci când se prezintă la secţia de votare din străinătate, ei vor fi înscrişi într-o evidenţă nominală separată, denumită “tabel”, în cazul alegerilor prezidenţiale[3] sau “listă electorală suplimentară”, în cazul alegerilor parlamentare[4].

Cetăţenii români care se află temporar în străinătate, dar care mai figurează încă în evidenţele de la noi ca având domiciliul în România, rămân înscrişi în listele electorale permanente din ţară.

De aceea, ar fi interesant şi pentru această categorie de  alegători din străinătate să urmeze procedura prezentată de APADOR-CH şi să verifice dacă pe lista electorală permanentă corespunzătoare secţiei de votare la care erau arondaţi potrivit domiciliului din ţară figurează sau nu în dreptul numelui lor o semnătură care să ateste prezenţa la turul 1 sau 2 al alegerilor prezidenţiale.

Mai mult, metoda de verificare prezentată de APADOR-CH ar trebui folosită şi de persoane din ţară care au fost prezente la vot şi, ca atare, au semnat în respectiva listă electorală permanentă. Demersul lor ar fi util pentru a testa gradul de sinceritate/seriozitate al răspunsurilor pe care le dă autoritatea publică întrebată. Cine ştie, poate că vor primi răspuns că nu au semnat pe listă.

Găsiţi aici modelele de solicitări pe care le puteţi face către Autoritatea Electorală Permanentă ca să aflaţi dacă CNP-ul vostru a votat fără voi. 

text de Dan Mihai – avocat 

Dan Mihai este jurist, cu 34 de ani vechime, din care 20 ca avocat. Este membru al APADOR-CH din 2001. Domeniile de expertiză: legislaţie penală, transparenţă decizională, acces la informaţiile de interes public, libertate de exprimare


[1] Lipsă formulare pentru declaraţie –inutilă- pe proprie răspundere, lipsă cabine de vot, lipsă ştampile, lipsă personal, lipsă bun-simţ organizatori etc. etc.

[2] Art. 26 din Legea nr. 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului ; art. 7 al. 2 si 3 si art. 8 din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României   

[3] Art. 9 al. 1 din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României

[4] Art. 27 al. 2/1 din Legea nr. 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite