Femeile din „jurul“ Preşedintelui

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia zilei de 8 mai, ziua egalităţii de şanse, Preşedintele Klaus Iohannis menţionează că această zi a fost semnată de el în martie, un reminder al faptului că noi femeile am primit un fel de cadou nesperat şi că el, în cele câteva luni de preşedinţie, a făcut ceva şi pentru noi.

Astăzi este 8 mai, ziua egalităţii de şanse şi pentru prima dată când la Bucureşti se va organiza de către Coaliţia de Gen, Festivalul Egalităţii de Şanse. Cu ocazia acestei zile, Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, a lăsat un mesaj pe pagina lui de Facebook:

„Respectul faţă de cei din jurul nostru este o virtute, iar egalitatea de gen trebuie să devină realitate într-o Românie modernă. În luna martie, am promulgat legea care declară 8 Mai Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, iar astăzi mă alătur campaniei internaţionale#HeForShe, în semn de susţinere a drepturilor femeilor din întreaga lume.”

image

Aş dori să deconstruim puţin mesajul preşedintelui, pentru că el e cumva chintesenţa opiniei politicienilor cu privire la 8 mai, la egalitate de şanse, la egalitate de gen.

Eu nu sunt „jurul” niciunui bărbat! Eu nu exist ca bărbaţii să se simtă virtuoşi pentru că se poartă frumos cu mine! 

„Respectul faţă de cei din jurul nostru este o virtute”. Aşa îşi începe mesajul, iar după virgulă pomeneşte de egalitatea de şanse. Cu alte cuvinte, Preşedintele spune că respectul faţă de femei este o virtute, cu alte cuvinte că femeile sunt „cei din jurul nostru”, femeile sunt obiectul şi bărbaţii, subiectul. Bărbaţii acordă respectul, iar femeile îl primesc; bărbaţii sunt elementul activ şi femeile elementul pasiv. Dragi cititoare, vă simţiţi cumva pasive şi mai puţin relevante ca un bărbat? Vă simţiţi cumva „jurul” cuiva? „Jurul” cuiva care se poartă frumos cu voi pentru că e o virtute? E ca şi cum ne-ar spune că a hrăni cu firmituri vrăbiuţele pe pervarz e o virtute: dau nişte resturi şi mă simt bine şi om bun o zi întreagă. Eu nu vreau să se simtă nimeni bine, nici virtuos pe firmiturile de drepturi şi politici, pe firmiturile de morală de la care sunt exclusă! Eu nu sunt „jurul” niciunui bărbat! Eu nu exist ca bărbaţii să se simtă virtuoşi pentru că se poartă frumos cu mine!

Eu, eu ca femeie am rost şi am sens, eu ca femeie sunt cea care poate purta fiinţe în propria fiinţă şi poate hrăni din propriul corp, eu ca femeie nu sunt un jur şi nici o margine, sunt plină şi împlinită în sine ca orice bărbat! Trăim într-o lume a bărbaţilor, vorbim cu cuvintele lor şi ne supunem legilor făcute de ei, înţeleg asta şi lupt ca să lărgesc înţelegerea asupra experienţelor femeilor, dar această reamintire făcută de Preşedintele ţării cum că sunt un „jur” în ochii lui de bărbat şi de conducător mă revoltă! E cumva amuzant că nici măcar nu mi se adresează. El nu se adresează femeilor, ci tot bărbaţilor. Fiţi drăguţi cu femeile din jurul vostru, pentru că asta e virtutea. Virtute! Acest cuvânt derivate din latinescul „vir” bărbat, acest cuvânt care este definiţia curajului şi excelenţei masculine!

Problema cu patriarhatul este faptul că el excede domeniul de legi, drepturi şi politici. Acestea sunt vârful aisbergului dominaţiei bărbaţilor asupra femeilor. Adevărata dominaţie este fix acest tip de comportament, aceste subminări subtile, aceste reduceri ale noastre de la centru la margine, de la inimă la epidermă. Ştiţi ce înseamnă să fiţi în jurul cuiva? Înseamnă să vă anulaţi personalitatea, eu-ul şi să gravitaţi în jurul acelui cuiva! Înseamnă că eşti un electron în jurul unui nucleu! Înseamnă că nu există nimic în jurul tău! Înseamnă că eşti un adaos, înseamnă că accesul îţi este permis de cineva!  Înseamnă că tu nu însemni nimic fără acel cineva! Înseamnă că tu eşti un satelit şi altcineva e soarele! Înseamnă că trebuie să ceri şi să ţi se dea, că nu poţi lua. Pentru că a fi în jurul cuiva înseamnă că nu eşti liberă, ci dependentă! Şi asta, dragele mele, asta înseamnă că suntem micşorate, că suntem reduse ca fiinţe, ca cetăţene!

Eu nu accept asta! Eu cred că femeia din mine trebuie să prindă voce şi trebuie să se exprime! Nu accept să fiu redusă şi nu accept să fiu mai mică decât mă simt! Şi nu accept ca un Preşedinte de ţară să îmi „amintească” de condiţia mea marginală în societate ca apoi să îmi spună cu mândrie că s-a alăturat unei campanii internaţionale #He4She. Iubesc campania aceea şi o iubesc pe Emma Watson, dar dacă Klaus Iohannis şi alţi politicieni au aşteptat 8 mai ca să îmi dea această „veste bună”, le spun că asta nu mă mulţumeşte şi nu îmi face cinste, că e prea, mult prea puţin!

Să te alături unei campanii globale cu mare vizibilitate e fix un beneficiu de imagine pentru ei şi zero beneficii pentru mine, femeia cetăţeană a României! Pentru că femeile din România, mama mea sau alte femei muncitoare, şomere, mame, mame singure, femei care se luptă să aibă copii,  femei care nu vor copii, femei rome, femei LGBTQ, femei CEO şi femei care muncesc cu ziua la sat, toate aceste prototipuri de femei au nevoie de politici reale, nu de preşedinţi cap de afiş în campanii cool! E fain pentru Justin Bieber de exemplu, să fie #He4She, de la Preşedintele meu aştept politici, aştept fapte, pentru că el nu e un entertainer, ci un politician şi mai ales un om ales să ne conducă pe noi toţi, femei şi bărbaţi! Aş vrea că Preşedintele ales să facă dreptate atunci când multă nedreptate cade pe umerii femeilor. Aş fi vrut ca astăzi 8 mai, să fi ieşit şi să fi condamnat public actul de hărţuire pe care un primar al unui mare oraş din România l-a făcut luni de zile asupra unei femei!

Aş vrea că Preşedintele ales să facă dreptate atunci când multă nedreptate cade pe umerii femeilor.

Aş fi vrut ca astăzi 8 mai,  să fi acuzat public judecătorii din Vaslui care au lăsat în libertate 7 bestii care au violat o fată de 18 ani! Aş fi vrut să îi ceară scuze că dreptatea pentru ea nu a venit la timp! Aş fi vrut să îşi ceară scuze pentru incompetenţele statului de a nu manageria maternităţile şi pentru faptul că avem cel mai mare procent de mortalitate infantilă din Europa! Aş fi vrut să aducă în discuţie rasismul şi dublele discriminări ale femeilor minoritare rome, faptul că le este refuzat pe bază de etnie accesul la controale ginecologice gratuite!  Aş fi vrut, în definitiv, să îmi dea un reminder că el ştie care sunt problemele noastre şi nevoile noastre şi că va face tot posibilul să pună umărul să facă din România o societate corectă cu noi femeile, aceste etern „al doilea sex”! În schimb, el ne anunţă că s-a alăturat unei campanii globale pentru a sprijini drepturile femeilor din întreaga lume. Vorbe goale când tu nu ştii care-ţi sunt femeile din „jur” şi care le sunt problemele.

Şi în final vreau să îi dau eu un reminder de 8 mai, dacă tot a ţinut să nu mi se adreseze şi să îmi amintească indirect că sunt un „jur”: femeile din ţara asta nu pleacă nicăieri, suntem şi rămânem aici, aşteptăm şi luptăm, aşa, atât cât poate un „jur”, cu mintea lui de „jur” să o facă! Gandhi spunea că dacă un ţânţar nu ţi se pare periculos, încearcă să dormi în cameră cu el. Vă garantez că vă vom bâzâi şi vă vom sâcâi, pentru că noi nu uităm nici jigniril, nici lipsurile!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite