Firma care vinde sisteme şi proceduri de guvernare anticorupţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum câteva zile am primit cea mai neobişnuită şi mai interesantă recrutare din ultimii ani. Trebuie să găsesc un reprezentant („government liaison”) pentru România şi pentru ţările din Europa Centrală şi de Est pentru o firmă care vinde sisteme şi proceduri de guvernare!

Compania lucrează cu guvernele, cu ministerele, cu administraţiile centrale şi locale, cu marile companii de importanţă naţională şi strategică (inclusiv câteva private) şi le propune modele de organizare şi de procese care cresc eficienţa, asigură transparenţa şi reduc corupţia, printre altele. 

  

Până aici, nimic nou, pentru că orice firmă de consultanţă, de la cea inexistentă şi până la cea mai mare, spune că ar putea face asta, dacă guvernul i-ar cere-o şi dacă i-ar da nişte bani. Însă aceştia merg mai departe, şi nu îşi vând produsele sau prele de consultanţă, ci fac nişte parteneriate cu guvernele, şi banii care se economisesc în acest fel şi-i împart frăţeşte, pe din două. Mai mult, spun că pot garanta o creştere a PIB-ului de peste 1%, şi aduc ca argument ce au făcut în Asia, unde lucrează cu aproape toate ţările de acolo. 

  

Anul viitor încep şi în SUA, iar în Europa s-au decis să înceapă cu România şi cu ţările din Sudul şi Estul Europei, evident din ce motive. Vor să facă din România un fel de pilot, să arate cum se poate reduce corupţia şi cum creşte PIB-ul, şi să facă aici un solid picior de pod. Aveau de ales între Grecia şi România, ca ancoră şi punct de start, însă până la urmă au ales Bucureştiul. 

  

I-am întrebat ce vor face dacă un ministru le va propune ca să nu facă împărţeala 50-50%, ci 45% pentru stat, 45% pentru ei şi 10% pentru el. Au spus că se gândesc şi-mi răspund săptămâna viitoare, când vin din nou în România. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite