Fost şef al SRI Alba, cârtiţă pentru infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locotenent-colonelul Ioan Tarnu, fost director al SRI Alba, este judecat pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului.

Curtea de Apel Alba Iulia are pe rol un dosar în care 32 de inculpaţi din mai multe judeţe sunt acuzaţi că au furat utilaje agricole din state ale Uniunii Europene, creând un prejudiciu estimat de procurori la 4,5 milioane de euro. „Vedeta" acestui dosar este fostul director al SRI Alba, Ioan Tarnu, acuzat de favorizarea infractorului şi de sprijinirea unui grup infracţional organizat. Procurorii susţin că locotenent-colonelul Ioan Tarnu l-a susţinut şi favorizat în acţiunile infracţionale pe inculpatul Mircea Stanciu, un om de afaceri din judeţul Alba.

Internat la psihiatrie ca să scape de percheziţie

Stanciu a cumpărat şi revândut un număr de cinci tractoare furate de ceilalţi membri ai grupării. Când a aflat că procurorii fac cercetări în dosar a mers la Tarnu şi i-a cerut sfatul spunându-i că a cumpărat şi el un astfel de utilaj. Şeful SRI l-a îndemnat să meargă şi să declare acest lucru la poliţie, lucru care s-a şi întâmplat. La 4 aprilie 2011, Mircea Stanciu s-a internat la o clinică privată de recuperare psihică din localitatea Vinţişoara. Intenţia acestuia era de a scăpa de o eventuală percheziţie la domiciliul din comuna Ighiu. Relaţia cu Ioan Tarnu a fost continuată prin intermediul soţiei lui Stanciu, martor în dosar, care s-a întâlnit cu şeful SRI şi i-a solicitat ajutorul pentru ca percheziţia să nu aibă loc.

La 10 aprilie 2011, comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia s-a întâlnit cu Mircea Stanciu la clinica unde cel din urmă era internat. Stanciu a recunoscut achiziţionarea a încă două tractoare pe care le-a revândut în schimbul a 150.000 de lei unui om de afaceri din comuna Unirea. Procurorii susţin că Ioan Tarnu ştia, anterior, de la Mircea Stanciu şi despre aceste utilaje, dar l-ar fi sfătuit pe omul de afaceri să nu spună nimic la poliţie.

„Inculpatul Tarnu Ioan l-a sfătuit pe inculpatul Stanciu Mircea să nu declare nimic despre cele două tractoare Massey Ferguson şi să aştepte să vadă cum evoluează ancheta, urmând să spună doar dacă se va afla", se precizează în materialul de urmărire penală. Potrivit procurorilor, acest fapt este confirmat şi de discuţiile purtate ulterior de Mircea Stanciu cu Traian Berbeceanu.

Făină pentru sărbătorile de Paşte

La una dintre întâlnirile avute cu Ioan Tarnu la el acasă, anterior zilei de 11 aprilie, soţia lui Mircea Stanciu i-a oferit făină pentru Sărbătorile de Paşte. Cantitatea de 50 de kilograme de făină a fost ridicată chiar de şeful SRI de la sediul societăţii lui Mircea Stanciu din comuna Ighiu.
Pe 14 aprilie dimineaţa, Mircea Stanciu a fost „săltat" de poliţie de la clinică pentru a-l duce la locuinţa sa, la percheziţie. În dimineaţa respectivă, între Tarnu şi soţia acestuia au avut loc mai multe convorbiri telefonice. „Să-ţi dai tot concursu' şi tu să fii vioara întâi acolo, că le poţi clarifica pe toate. Că Mircea ştii tu cum vorbeşte", i-a spus Tarnu.

Directorul SRI a aflat că era filat şi interceptat abia când s-a judecat propunerea de arestare preventivă a prietenului său. A încercat să se acopere cu un raport clasificat la nivelul „Secret de serviciu" în care, potrivit anchetatorilor, a denaturat motivaţiile sale şi contextul în care a acţionat.

Ioan Tarnu a fost reţinut de procurori la 2 mai 2011. În aceeaşi zi a fost propus pentru arestare preventivă la Curtea de Apel Alba Iulia, dar instanţa de judecată a decis să fie cercetat în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Acuzaţii respinse

Acesta nu recunoaşte acuzaţiile aduse. „Nu cunosc şi nu am avut nicio tangenţă vizuală cu membrii grupului. Nu mă consider vinovat. Mă cunoşteam din 1995 cu Mircea Stanciu, dar niciodată nu i-am dat sfaturi, precum să se ascundă sau să fugă, sau să ascundă probe sau altele. Nu l-am îndemnat să se sustragă urmăririi penale. Nu am luat legătura cu niciun procuror după începerea urmăririi penale în cazul lui Stanciu", le-a explicat Tarnu celor trei judecători. Acesta a afirmat că a vorbit de patru ori pe marginea cazului cu Traian Berbeceanu, dar doar contextual, fără a face referiri directe la dosarul de anchetă.

„Trebuia să fii corect de la bun început"

- Berbeceanu Traian: Asta este. Trebuia să fiţi cinstit de la-nceput şi nu se ajungea aicea.
- Stanciu Mircea: Dar mi-a fost teamă de chestia asta. Înţălegeţi? Deci nu, eu i-am spus, la domnu Tarnu, i-am spus de o lună sau de vreo 5 săptămâni.
- Berbeceanu Traian: Nu mi-a zis. Că n-am nicio treabă cu el. Ştim noi din alte părţi. Dar trebuia să fii corect de la bun început.
- Stanciu Mircea: Deci vă spun că sunt 100% corect în ceea ce v-am spus acum.
- Berbeceanu Traian: Când i-ai vândut tractoarele la ăsta?
- Stanciu Mircea:Le-am luat în ianuarie şi i le-am vândut prin mai.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite