FOTO Buzoienii cultivă „castraveţi-grenadă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horticultorii au reuşit ca, după mai bine de 15 ani de cercetări, să aclimatizeze la Buzău câteva soiuri de legume cu forme greu de întâlnit.

Alături de „castravetele-grenadă", roşia în două culori sau cea cu puf de piersică ori în formă de gogoşar, castravetele mexican ce explodează şi-şi aruncă seminţele în momentul în care ajunge la maturitate este, de departe, mândria specialiştilor de la staţiunea de cercetare din Buzău.

Doctorul în horticultură Costel Vânătoru susţine că acest castravete, al cărui exterior seamănă cu pielea unui cameleon şi îşi are originile în Mexic, este un remediu natural pentru diabet. „S-au făcut de mult timp studii ample la nivel mondial care relevă cantitatea mare de inulină, din care se fabrică insulina, conţinută de această plantă.

image

Castravetele " grenadă"

Industria farmaceutică a preluat imediat această plantă", mai spune Costel Vânătoru. Comercianţii de legume, dar şi clienţii au rămas cu gura căscată când au văzut pentru prima dată un specimen de castravete mexi­can.

image

Castravetele mexican, cel din stânga după "explozia" de la coacere


Farmaciştii confirmă proprietăţile curative ale acestei plante. „Există capsule care conţin 500 de mg de extract uscat din fructele acestei plante. Aceste medicamente naturiste reprezintă o sursă „verde" de insulină, pentru că reduc remarcabil glicemia, motiv pentru care sunt folosite cu succes în tratatarea diabetului de tip 1 şi 2. Din nefericire, bolnavii nu prea ştiu de aceste remedii naturiste şi folosesc produse de sinteză", spune farmacista buzoiană Lucica Neagu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite