FOTO Politica unui şef de partid: dai lovitura şi fugi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce conducea Partidul Conservator, Daniela Popa a cumpărat un restaurant, cu 1,1 milioane de euro, de la secretarul filialei Tulcea pentru ca apoi să-i dea o ţeapă de 500.000 de euro.

Daniela Popa (55 de ani) este acuzată de fostul secretar general al organizaţiei Partidului Conservator (PC) Tulcea, Bogdan Dragomir (37 de ani) că refuză să-i returneze banii pe care i-a dat acesteia pentru cumpărarea a trei apartamente de lux în Capitală.

Click aici pentru a vedea GALERIA FOTO

Povestea a început în decembrie 2009, când Bogdan Dragomir şi Daniela Popa au parafat o afacere. Dragomir i-a vândut şefei de atunci a PC de la acea vreme un restaurant. "Dumneaei dorea să-şi deschidă o afacere, a cumpărat imobilul pe numele fiului ei, Daniel Popa", a declarat pentru „Adevărul" Bogdan Dragomir.

Pentru restaurantul Rolion, unul dintre cele mai selecte localuri din Tulcea, situat chiar pe faleza Dunării, Daniela Popa a plătit 1,1 milioane de euro. Tranzacţia a fost finanţată de BRD, printr-un credit ipotecar, luat de fiica sa, Camelia Popa, funcţionar BNR. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Daniel Popa, fiul fostei şefe a PC, deţine toate cele 632 de părţi sociale ale SC Rolion SRL.

Funcţionar cu credit de milionar

Potrivit Arhivei electronice de garanţii reale mobiliare, Camelia Popa (28 de ani) a încheiat cu BRD un contract de credit, în decembrie 2009, pentru nu mai puţin de 1,5 milioane de euro. Împrumutul este scadent în 2015, iar rata lunară depăşeşte 25.000 de euro, fără a mai calcula şi dobânzile. Numai comisionul de administrare a creditului ajunge la 1.200 de euro lunar. Sumele sunt astronomice pentru Camelia Popa, dat fiind că leafa sa de funcţionar bancar nu depăşeşte echivalentul a 1.600 de euro.

Înainte de a deveni funcţionar BNR, Camelia Popa a lucrat la Loteria Naţională, pe postul de referent. Acolo, director era colega de partid a mamei sale, Liliana Ghervasiuc-Mincă. Ulterior, din referent la Loterie, Camelia a ajuns inspector la BNR, în cadrul Serviciului de prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Mama preia creditul fiicei: 1,5 milioane de euro

La 10 noiembrie 2010, Daniela Popa a încheiat cu BNR un contract de novaţie, preluând pe numele său creditul de 1,5 milioane de euro.
Deşi în declaraţia de avere a trecut apartamentul din Calea Plevnei, Daniela Popa a omis să menţioneze împrumutul luat de la omul de afaceri, 500.000 de euro cu care şi-a achiziţionat locuinţa. Nici salariul de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), de aproximativ 18.000 de euro, nu l-a declarat, cu toate că legea o obligă să facă acest lucru.

Ar fi vrut banii în sacoşă

Bogdan Dragomir susţine că la doar câteva zile după ce i-a vândut Danielei Popa restaurantul Rolion, aceasta l-ar fi rugat să o împrumute cu 700.000 de euro pentru achiziţionarea, la un preţ foarte bun, a trei apartamente în Capitală, pentru ea şi cei doi copii ai săi. Banii ar fi urmat să-i returneze după Sărbătorile de iarnă, prin contractarea unui nou credit bancar. Confrom lui Dragomir, preşedinta PC a insistat să primească banii în mână şi nu într-un cont bancar. „Insistenţa de a-i da banii cash ne-a făcut pe mine şi pe familia mea să ne punem nişte semne de întrebare.

I-am propus să facem o înţelegere notarială, dar a refuzat, pe motiv că este o persoană cunoscută. I-am spus clar, îi virez banii doar într-un cont. Vroiam şi eu o dovadă că i-am dat banii", povesteşte Bogdan Dragomir. El mai spune că Daniela Popa i-a indicat să vireze sumele în contul firmei Orhideea Gardens SRL, deschis la Unicredit Ţiriac Bank, cu specificaţia "plată antecontracte apartamente 3.111, 3.116 şi 3.026".

Cel care a virat banii, la 21 decembrie 2009, în contul dezvoltatorului imobiliar a fost Ioan Paţă, tatăl secretarului general al PC
Tulcea. O săptămână mai târziu, Daniela Popa a intrat în posesia apartamentelor Orhideea Gardens. Actele de vânzare-cumpărare au fost perfectate, pe 29 decembrie 2009, la Biroul Notarial "Maria Nica-Babalîc". Daniela Popa a devenit proprietara unui apartament cu trei camere, în timp ce copiii săi, Daniel şi Camelia au optat pentru locuinţe cu câte două camere. Pe lângă apartamente, cei trei au achiziţionat şi câte un loc de parcare. Apartamentele au fost intabulate la Cartea Funciară chiar a doua zi, pe 30 decembrie 2009.

„A uitat" să mai dea bani înapoi

Odată văzută proprietară, Daniela Popa a uitat de datorie şi a încercat să amâne cât de mult restituirea banilor. „M-a rugat să mai aştept, pentru că tocmai îşi schimbase locul de muncă, la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Apoi mi-a zis că are probleme cu mama, apoi cu tata, aşa ne-a amăgit o perioadă de timp. Devenise destul de stresant, voiam să dezvoltăm o altă afacere şi nu aveam bani. Am încercat să rezolvăm pe cale amiabilă, dar nu am reuşit", a spus Bogdan Dragomir.

„A făcut o criză de nervi, că-i stricăm imaginea"

La începutul lui 2011, Bogdan Dragomir, demisionat între timp din PC, a iniţiat la Tribunalul Bucureşti o ordonanţă preşedenţială, pe somaţie de plată. Demersul în instanţă nu i-a picat prea bine fostei şefe a PC. „Daniela Popa a făcut o criză de nervi, a început să plângă, că-i stricăm imaginea, că presa e toată ziua la tribunal şi o să afle, că numele ei e cunoscut", susţine omul de afaceri.

Dragomir mai spune că, pentru a opri acţiunea în instanţă, Daniela Popa a promis că va plăti 600.000 de euro, plus un apartament, situat pe strada Anastasie Panu, din Capitală, evaluat la fosta lideră a PC la 100.000 de euro. La această adresă figurează şi azi domiciliul fiicei sale, Camelia Popa. Noua propunere de stingere a datoriei nu ar fi fost decât un tertip al Danielei Popa pentru a câştiga timp ca să-şi angajeze un avocat bun. Ea a ales biroul de avocatură al lui Ioan Ţalupca, avocatul de casă al liderului PSD Viorel Hrebenciuc.

Apartamentele cumpărate cu bani de la Dragomir

Daniela Popa
- Calea Plevnei nr. 145B
- Contract de vânzare-cumpărare nr. 1.311/29.12.2009, apartament cu trei camere şi garaj, suprafaţă de 114,33 metri pătraţi
- Preţ: 187.253 euro

Camelia Popa
- Calea Plevnei nr. 145B
- Contract de vânzare-cumpărare nr. 1.312/29.12.2009, apartament cu două camere şi loc de parcare, suprafaţă de 104,63 metri pătraţi
- Preţ: 164.355 euro

Daniel Popa
- Calea Plevnei nr. 145B
- Contract de vânzare-cumpărare nr. 1.313/29.12.2009, apartament cu două camere şi loc de parcare, suprafaţă de 103,67 metri pătraţi
- Preţ: 164.355 euro

Susţin că şi-au plătit singuri apartamentele

Deşi în ordinul de plată depus la dosar de Bogdan Dragomir scrie, negru pe alb, că acesta a plătit apartamentele din Calea Plevnei, în întâmpinarea depusă la dosar, copiii Danielei Popa, Camelia şi Daniel, au susţinut că şi-au achitat singuri locuinţele. Ei au pretins că nu înţeleg de ce Bogdan Dragomir a virat banii în conturile Orhideea Gardens, sugerându-i acestuia că dacă vrea să-şi recupereze sumele, să se îndrepte împotriva dezvoltatorului imobiliar.

Dovada prin care Bogdan Dragomir arată că tatăl său a virat echivalentul a 500.000 de euro pentru plata celor trei apartamente ale Danielei Popa din complexul Orhideea Gardens. Click pentru a mări



„Nu cunoaştem natura relaţiilor dintre reclamant şi SC Orhideea Gardens SRL, relaţii care l-au determinat pe reclamant să facă plata respectivelor sume", se arată în întâmpinare. Bogdan Dragomir a încercat să discute cu reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar Orhideea Gardens, dar spune că aceştia au refuzat dialogul. Omul de afaceri a mai deschis două acţiuni în instanţă, una împotriva întregii familii Popa şi Orhideea Gardens, pentru îmbogăţire fără justă cauză şi o a doua, împotriva dezvoltatorului imobiliar, în care a cerut insolvenţa firmei, în calitate de creditor.

Daniela Popa nu a putut fi contactată, pentru a comenta acuzaţiile care i se aduc. Avocaţii acesteia, după ce iniţial au promis că vor insista pe lângă clienta lor ca să răspundă întrebărilor „Adevărul" nu au mai răspuns nici ei la telefon.

info

"I-am propus să facem o înţelegere notarială, dar a refuzat, pe motiv că este o persoană cunoscută. I-am spus clar, îi virez banii doar într-un cont. Voiam şi eu o dovadă că i-am dat banii.''
Bogdan Dragomir fost secretar al PC Tulcea

Luxul mezinului, Daniel Popa

La fel ca şi mama sa, Daniel Popa, consilier la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a ascuns modul în care a dobândit apartamentul din Calea Plevnei, din complexul Orhideea Gardens. În contractul de vânzare-cumpărare Daniel Popa declara: "Am achitat integral preţul vânzării", fără să pomenească de ordinul de plată, prin care tatăl lui Bogdan Dragomir a virat banii în contul Orhideea Gardens. Nici în declaraţiile de avere Daniel Popa nu a justificat banii cu care a cumpărat locuinţa, 165.000 de euro. Mezinul familiei Popa deţine şi un autoturism de lux BMW, an de fabricaţie 2010, fără să justifice sursa baniilor cu care a făcut achiziţia. Daniel Popa este retribuit de AVAS cu aproape 2.400 de lei lunar (550 de euro).

A fugit de presă pe motiv de boală închipuită

Reporterii „Adevărul" au încercat în repetate rânduri să stea de vorbă cu Daniela Popa, dar aceasta nu a fost de găsit. Secretara sa anunţa ba că are cursuri la Universitatea „Dimitrie Cantemir", ba că este bolnavă.  „Am promis că vă sun, dar doamna Popa a avut câteva zile libere, acum este bolnavă şi a intrat în concediu medical. Nu pot să vă spun mai multe, aşa mi s-a spus, aşa vă spun şi eu. Poate nu este într-o stare aşa de bună ca să ia legătura cu dumneavoastră", a declarat femeia.

Numai că nici la universitate nu a fost, după cum au declarat oficialii instituţiei de învăţământ şi nici bolnavă nu părea a fi, din moment ce fotoreporterii „Adevărul" au surprins-o chiar în acea perioadă la shopping, cu maşina de serviciu. În ciuda apelurilor repetate, Camelia Popa nu a răspuns niciodată la telefon. Nici fiul ei, Daniel Popa, nu a putut fi găsit la AVAS. O funcţionară a Servicului Comunicare a declarat că nu l-a mai văzut pe Daniel Popa în instituţie şi este posibil ca acesta să nu mai lucreze acolo.

Profil

Bogdan Dragomir

- 1981 - absolventă a Facultăţii de Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Universitatea din Braşov
- 1984 - 1990 - profesor-inginer la Liceul Industrial SARO  Târgovişte
- 1990 - 1992 - deputat FSN
- 1992 - 1996 - deputat FDSN/PDSR
- 1996 - 2000 - deputat PDSR
- 2002 - s-a înscris în Partidul Umanist Român (PUR)
- 2004-2008 deputat din partea Partidului Conservator (PC)
- 2008 - a fost aleasă preşedinte al PC
- 2010 - a demisionat de la conducerea PC, optând pentru fotoliul de membru în Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite