Gunoaiele vor zbura prin Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Yoshinori Niwa, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai lumii, va performa azi, începând cu ora 11.00, în Piaţa Universităţii, în cadrul proiectului "Kite flying with local people"

Yoshinori Niwa, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai lumii, va performa azi, începând cu ora 11.00, în Piaţa Universităţii, în cadrul proiectului "Kite flying with local people" ("Înălţând zmee cu localnicii"). El va încerca să realizeze un zmeu din gunoaiele Bucureştiului, pentru ca apoi să îl înalţe cu ajutorul localnicilor.

Proiectul lui Niwa în Bucureşti este de a transforma într-un spectacol artistic gunoaiele adunate de pe străzile Capitalei. El va aduna pungi din plastic, peturi şi ambalaje din carton împreună cu cetăţenii care se vor afla în centrul oraşului şi va colabora cu locuitorii Capitalei la construirea zmeului şi la ridicarea lui. "Orice legătură între cultura japoneză şi cea română este bine-venită", consideră artistul japonez, care a mai făcut astfel de spectacole şi în alte capitale europene.

El spune că gunoiul este parte din cultura fiecărui oraş, iar în gunoi oricine poate găsi rămăşiţele mărfurilor internaţionale amestecate cu ambalajele producătorilor locali. Zmeul le va amesteca, reconstruind astfel microcosmosul Bucureştiului.

Acest zmeu va fi expresia materială a sistemului de distribuţie a mărfii, un martor al capitalismului global contemporan şi un comentariu artistic asupra ideii de societate de consum.

"Zmeul în zbor este de neatins, însă el ne atinge pe noi şi ne face să regândim contextul socio-politic în care trăim", mai spune Niwa. Experienţa lucrului colectiv cu localnicii va rămâne în memoria peisajului citadin al Bucureştiului. Proiectul este finanţat de Eco-Rom Ambalaje, Whirlpool România şi revista Pavilion. Yoshinori Niwa nu este un simplu balerin, denumirea precisă a profesiei sale fiind "physical performance artist", ce reprezintă în opera sa mediul înconjurător, cu animale, plante. Scopul lui declarat este să exploreze modul în care trăiesc ceilalţi. El a mai dat spectacole gratuite în Marea Britanie, Canada, Germania, Ungaria, Japonia, Muntenegru, Serbia, Polonia şi Slovacia.

Yoshinori Niwa va performa la Bucureşti în cadrul unui eveniment paralel al Bucharest Bienalle, Bienala Internaţională de Artă Contemporană Bucureşti. Spectacolul se va desfăşura între 23 mai - 21 iunie 2008 şi va avea ca temă "Being here. Mapping the Contemporary".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite