30 milioane de lei pentru construcţii şi dotări pentru patru bănci de sânge, ţesuturi şi celule umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul va aloca 30.1 milioane de lei pentru construcţia unor bănci de sânge
Guvernul va aloca 30.1 milioane de lei pentru construcţia unor bănci de sânge

Guvernul a decis, joi în şedinţă, alocarea sumei de 30,1 milioane de lei, pentru anii 2017-2018, pentru construcţia şi dotarea cu echipamente pentru patru bănci de sânge şi celule umane în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, care să asigure tratament de urgenţă.

Executivul informează că alocarea sumei de 30,1 milioane de lei, pentru anii 2017-2018, este necesară Ministerului Sănătăţii, în vederea îndeplinirii obiectivelor din cadrul unui proiect PHARE (Proiectului PHARE 2006/018-147.03.11) pentru implementarea directivelor Uniunii Europene privind băncile de sânge - unităţile de transfuzie din spitale - utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane.

”Proiectul urmăreşte creşterea numărului de intervenţii pentru transplantul de organe, ţesuturi (în special piele pentru arsuri) şi celule, destinat pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare, precum şi scăderea cheltuielilor cu tratamentul unor boli cronice”, potrivit sursei citate.

Fondurile sunt necesare lucrărilor de construcţii, dotări cu echipamente şi servicii de auditare a achiziţiilor pentru patru bănci de ţesuturi şi celule umane în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, care să asigure tratament de urgenţă pentru pacienţii care necesită transplant de ţesuturi, evitându-se astfel importul şi amânarea riscantă a aplicării tratamentului.

”Astfel, proiectul va asigura o creştere a calităţii asistenţei medicale de specialitate, prin soluţii terapeutice moderne, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, care nu va mai fi nevoită să se adreseze unor bănci de ţesuturi / celule şi clinici specializate din alte ţări. Sumele alocate sunt destinate contractării şi implementării componentelor necontractate din cadrul proiectului PHARE”, mai precizează Executivul.

Banii vor fi alocaţi din bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii, prin virări de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiaşi capitol, astfel: pe anul 2017 vor fi alocaţi 29,78 milioane lei şi 0,32 milioane lei pentru 2018.

De asemenea, potrivit Guvernului, continuarea implementării proiectului PHARE în România va armoniza activitatea în domeniul băncilor de sânge, unităţilor de transfuzie din spitale şi utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane cu celelalte state din Uniunea Europeană, evitându-se aplicarea procedurii de infringement României pentru domeniul ”utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite