Hai că-i bine: numărul unioniştilor creşte în declaraţiile politicienilor dintre Prut şi Nistru (cazul Adrian Candu)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procentul unioniştilor este în creştere semnificativă de la un an la altul, iar acest lucru reiese din toate declaraţiile politice făcute dincolo de Prut, indiferent că vorbim de unionişti, socialişti sau europeneşti cu acte româneşti.

Care o fi numărul adevărat al unioniştilor? Este greu să crezi pe cineva la acest moment deoarece trei tabere sunt şi toate trei vin cu valori total diferite.

Astfel că unioniştii vin şi spun că numărul lor se apropie deja de 50% din populaţie. În spatele lor se află europeniştii cu paşapoarte româneşti şi care spun că numărul unioniştilor nu depăşeşte 30%, iar mult în spate se află stataliştii în fruntea cărora de obicei se afla Igor Dodon şi care plasau numărul undeva la 20%.

Dar ceea ce este însă mult mai interesant decât procentele de acum, sunt procentele de acum raportate la cele din trecut. Ori se poate observa cu uşurinţă că două din taberele care dau să ofere cifre cât mai scăzute, în realitate se trădează puţin deoarece cifrele de astăzi sunt de vreo două - trei ori mai mari decât cifrele de acum câţiva ani.

Aici sunt doi factori importanţi: prin sondaje false s-a încercat manipularea opiniei publice pentru a i se lăsa impresia că numărul unioniştilor este unul mic, irelevant. Pe de altă parte în ultimii cinci ani au avut loc importante campanii de promovare a acestui mesaj, mult mai bine susţinut în societate chiar decât integrarea europeană. Dacă vorbim de statalitate sau integrarea euroasiatică deja cifrele se prăbuşesc de-a dreptul.

Chiar recent preşedintele parlamentului Republicii Moldova, care pe 27 martie 2018 saluta de la Bucureşti declaraţia de Unire aprobată de România fără nici un vot împotrivă, declara că unioniştii sunt undeva la 20%. Declaraţia era făcută către o publicaţie pro-rusă, că aşa îi stă bine unui politician moldovean: unionist la Bucureşti, statalist la Chişinău şi pro-rus la Moscova. Bravo domnule Candu, tot respectul nostru.

Dar totuşi... care este numărul adevărat al unioniştilor? Dacă ar fi să ne luăm după ultimele alegeri avem cu siguranţă peste 10% unionişti radicali şi undeva la 20% unionişti moderaţi. Dar să nu uităm că în cazul unui referendum nu doar unioniştii vor vota ci şi cei care  vor să trăiască mai bine.

Preşedintele Igor Dodon de asta se şi află acolo: ocupă o funcţie din care poate să împiedice orice referendum propus de clasa politică sau de societatea civilă. Dincolo de declaraţii, lui Dodon îi este frică de referendumul pentru Unire "ca dracului de tămâie".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite