Hayssam, liber în Siria, dar imposibil de extrădat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omar Hayssam (48 de ani), una dintre persoanele cele mai căutate de autorităţile române, ar fi trebuit să fie eliberat ieri de la Penitenciarul nr. 1 din Siria, unde se afla încarcerat de la 9 ianuarie 2008 pentru acuzaţia de colaborare cu Israelul.

El a avut de executat o pedeapsă de patru ani de închisoare şi, în cazul în care nu este condamnat într-un alt dosar, urma să fie pus în libertate.

Condamnat în România

În România, zvonul că Omar Hayssam este arestat în Siria a fost confirmat în aprilie 2009 de către avocatul teroristului, Ion Cazacu, care a citit instanţei care judeca fuga lui Hayssam din România o scrisoare din partea părinţilor sirianului. Aceştia susţineau că şi-au vizitat fiul în arest, la Damasc, unde este condamnat. Hayssam este condamnat în România la 20 de ani de închisoare pentru terorism, fiind acuzat că a plănuit răpirea a trei jurnalişti români, în Irak, în martie 2005.

Tratatul cu Siria, „îngheţat"

Parlamentul României nu a ratificat acordul de extrădare încheiat cu Siria în noiembrie 2010, cu ocazia vizitei preşedintelui Bashar Al-Assad, la Bucureşti şi semnat de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cel de Externe, Walid Al-Moallem. 

Un an mai târziu, la 16 noiembrie 2011, preşedintele României, Traian Băsescu, l-a acuzat pe preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Titus Corlăţean, că împiedică extrădarea lui Omar Hayssam din Siria prin neratificarea unui acord între cele două ţări. Anterior, Titus Corlăţean declarase că a fost îngheţată procedura de ratificare a unor acorduri cu „un stat care recurge la acţiuni de reprimare violentă a propriei populaţii". 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite