UPDATE Cod galben de polei şi vânt puternic în aproape toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O informare meteo o valabilă în perioada 12-13 ianuarie FOTO Adevărul
O informare meteo o valabilă în perioada 12-13 ianuarie FOTO Adevărul

O nouă atenţionare Cod galben de polei şi vânt puternic intră în vigoare vineri la ora 05.00, avertizarea fiinf valabilă până sâmbătă la ora 12.00. De asemenea, o informare meteorologică de intensificări de vânt, zăpadă spulberată şi polei este valabilă în perioada 12 - 13 ianuarie, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.

Potrivit atenţionării, în perioada 13 ianuarie, ora 05.00 - 14 ianuarie, ora 12.00, este în vigoare o atenţioare meteorologică, fenomenele vizate fiind depuneri de polei, precipitaţii mixte moderate cantitativ, intensificări de vânt, ninsori viscolite la munte.

„În intervalul menţionat vor fi precipitaţii mixte ce vor cuprinde treptat vestul, centrul şi nordul ţării şi vor fi asociate cu depuneri de polei, iar în nord-vest şi la munte cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 20...25 l/mp”, arată meteorologii.

Unde va fi semnalat polei

Potrivit acestora, se va semnala polei, în prima parte a zilei de vineri (13 ianuarie) în Banat şi Crişana, iar după-amiaza şi în Transilvania şi nordul Moldovei.

„În noaptea de vineri spre sâmbătă (13/14 ianuarie) şi în prima parte a zilei de sâmbătă (14 ianuarie) se va depune polei în Oltenia, vestul Munteniei şi local în Transilvania şi Moldova. În zona de munte vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ şi temporar viscolite, iar începând din noaptea de vineri spre sâmbătă (13/14 ianuarie) ninsorile se vor extinde treptat şi în regiunile intracarpatice. Vântul va avea intensificări la munte pe tot parcursul intervalului, cu rafale de 70...80 km/h”, se arată în informare.

De asemenea, vor exista intensificări ale vântului, care va sufla cu viteze de 55...65 km/h şi trecător peste 70 km/h, în special în regiunile vesteice.

Informare meteo de polei, emisă de ANM

Totodată, meteorologii au emis şi o informare, valabilă în perioada 12-13 ianuarie, interval în care vântul se va intensifica treptat  cu viteze de 60...70 km/h, iar pe creste, cu precădere în a doua parte a zilei de joi (12 ianuarie) rafalele vor depăşi temporar 80 km/h, viscolind şi spulberând zăpada.

Concret, intensificări de vânt vor fi şi în regiunile  sud-estice, sudice şi centrale, temporar cu viteze de 45...55 km/h, astfel încât zăpada depusă anterior va fi spulberată.

„Începând din a doua parte a zilei de joi va ninge în general slab cantitativ în zonele de munte şi local în regiunile intracarpatice, iar spre sfârşitul nopţii de joi spre vineri (12/13 ianuarie) în vestul ţării, vor fi precipitaţii mixte şi se va produce polei”, se arată în informarea meteorologică.

Cod galben de ceaţă în trei judeţe din ţară

Totodată, în judeţul Sibiu este un Cod galben de ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri. Avertizarea este valabilă între orele 09.30 - 12.00, arată ANM.

Un alt Cod galben este în vigoare între orele 09.00 - 12.00 în judeţele Vrancea şi Botoşani, unde se va semnala ceaţă care determină reducerea vizibilităţii sub 200 de metri, local sub 50 de metri şi chiciură ca fenomen asociat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite