Problemele de sănătate provocate de ţigările electronice IQOS nu-s mai prejos de cele induse de ţigările obişnuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii susţin că ţigările electronice IQOS care nu ard tutunul ci îl încălzesc conţin de patru ori mai multă nicotină decât ţigaretele obişnuite.

Noile ţigări electronice, care nu ard tutunul, ci îl încălzesc, conţin de patru ori mai multă nicotină decât ţigaretele obişnuite şi reprezintă o bombă cu ceas pentru sănătate. Aşa susţin medicii implicaţi în lupta împotriva fumatului la nivel european. Încetul cu încetul, specialiştii reuşesc să obţină date statistice furnizate chiar de industria tutunului, obligată printr-o directivă europeană să raporteze toţi compuşii din ţigări. Iar dispozitivul electronic IQOS nu face excepţie. Prezentată ca fiind mai puţin nocivă pentru sănătate, acest dispozitiv electronic îi atrage ca un magnet în special pe fumătorii care susţin că vor să se lase de acest viciu, avertizează medicii. 

„Sunt suspiciuni că în fumul pe care îl inhalează consumatorii sunt cantităţi de nicotină de trei-patru ori mai mari decât în fumul pe care îl produce o ţigară obişnuită. Industria tutunului merge pe conceptul că dacă tutunul nu e ars, el nu e toxic şi, deci, protejează plămânii, ceea nu e adevărat. E un produs nou, pe care noi, ca oameni de ştiinţă, nu-l putem contesta punctual până când nu avem nişte studii. Până când nu ştim exact ce substanţe conţine, ştim doar că are foarte multă nicotină, care este cardio-toxică”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat din Ministerul Sănătăţii. 

Calea de mijloc aleasă de fumători

Potrivit acesteia, dispozitivele tip IQOS sunt văzute de fumători ca o cale de mijloc. „Sunt persoane care au început să consume astfel de ţigări pentru că este ţigara mai mică. Dar asta nu înseamnă că e mai puţin toxică. Noi le recomandăm oamenilor să se lase de fumat, nu să treacă de pe ţigări obişnuite pe astfel de dispozitive. E aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Segmentul celor care îşi cumpără aşa ceva este în creştere. Practic, fumătorii ştiu că îşi fac rău, dar nu sunt pregătiţi să renunţe complet la nicotină şi, atunci când le prezinţi o cale de mijloc, apelează la ea. Ca orice produs care conţine nicotină, afectează activitatea cardiacă iar în România nu ne jucăm cu aşa ceva”, a completat medicul pneumolog. 

La rândul său, profesorul Miron Bogdan, penumolog la Institutul Marius Nasta din Capitală, susţine că întreaga comunitate medicală e împotriva acestor dispozitive electronice despre care se cunosc prea puţine lucruri, dar care câştigă teren din cauza vidului legislativ şi al publicităţii agresive care nu este interzisă prin lege, cum e în cazul ţigaretelor obişnuite. 

„Aceste dizpozitive întreţin dependenţa la nicotină. În contextul unei societăţi în care adicţia la nicotină este atât de prevalentă, promovarea acestor dispozitive nu este decât o manevră prin care se încearcă adormirea vigilenţei medicilor clamând înlocuirea. Dar în spate ascunde, de fapt, întreţinerea unei mase de toxicomani de nicotină”, a explicat profesorul Miron Bogdan. 

ONG: „S-a profitat de un vid legislativ”

Acesta susţine că legislaţia internaţională ar trebui să se sesizeze cu privire la implicaţiile noii oferte de consum a nicotinei, pentru ca dispozitivele electronice să fie interzise în spaţiile publice închise. „Riscul cel mare nu este unul imediat pe zona de sănătate, ci faptul că aduce consumul de tutun într-o zonă de normalizare.  Dacă la alcool există un nivel de consum de siguranţă, la tutun nu există această opţiune. Dispozitive care nu ard tutunul, dar îl încălzesc, sunt prezentate ca fiind sigure pentru sănătate, dar singurele date prezentate sunt cele făcute de industria tutunului, ceea ce e extrem de riscant”, a declarat Ramona Brad, directorul proiectului România 2035 Fara Tutun.

Potrivit acesteia, studiile independente au început să apară. „Legea spune că produsul din tutun interzis în spaţiile publice închise e cel care arde. S-a profitat de un vid legislativ şi de reglementare pentru că legislaţia n-a mai ţinut cont de dezvoltarea tehnologică, iar produsul a ajuns astfel să fie permis în spaţiile închise, ceea ce este un pericol la legislaţia antifumat. S-a profitat de faptul că toată lumea a vorbit de impactul fumului de ţigară pentru a veni cu această nouă alternativă la fumat, care conţine alte substanţe despre care nu se ştie exact cum afectează sănătatea omului”, a conchis reprezentanta societăţii civile.

Ce au recomandat cercetătorii

Un studiu publicat anul trecut în JAMA Internal Medicine scotea la iveală că noile ţigări electronice care încălzesc tutunul conţin chimicale care pot cauza cancer, arată Reuters. Cu toate acestea, cercetătorii au concluzionat că este nevoie de studii suplimentare care să analizeze ce se petrece în organism odată ce un fumător apelează la un astfel de dispozitiv. Sfatul lor a fost acela de a suspenda folosirea dispozitivelor eelectronice până când se vor face studii care să demonstreze că acestea nu produc efecte pe termen lung asupra sănătăţii consumatorilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite