UPDATE Alertă alimentară. Laptele praf cu salmonella produs de gigantul francez Lactalis, şi în România. Ministerul Sănătăţii va face control la sediul Lactalis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile franceze au decis să declanşeze o alertă alimentară, au interzis vânzarea şi au cerut retragerea unor formule de lapte praf şi produse alimentare pentru copii fabricate de gigantul francez Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella, a anunţat duminică Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor (DGCCRF). Produsul a ajuns şi în România. Ministerul Sănătăţii anunţă un control la sediile firmei Lactalis.

UPDATE România nu a primit nicio notificare oficială cu privire la retragerea unor loturi de lapte praf produse de compania franceză Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella, iar dacă era o problemă sistemul rapid de alertă intra automat în funcţiune şi în câteva minute ştia toată Europa ce se întâmplă, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Petre Daea. 

Şi ANSVSA a emis un comunicat în care precizează că ţara noastră nu a fost notificată până în acest moment de autorităţile europene, iar lista oficială cu ţările în care s-a vândut produsul nu a fost publicată, datele din aceasta fiind încă preliminare.

„Am văzut informaţia, dar dacă era o problemă sistemul rapid de alertă intra automat în funcţiune şi atunci, în câteva minute, ştia Europa toată ce se întâmplă. Am luat legătura cu preşedintele ANSVSA (Autoritatea sanitară veterinară, n.r.) şi l-am rugat să ia legătura cu omologul din Franţa şi a făcut demersul necesar. Deocamdată nu există nicio problemă pentru Romania şi iată o dovadă în plus că trebuie să producem şi să mâncăm produsele noastre care cu siguranţă le cunoaştem şi le păstrăm în siguranţa deplină”, a spus ministrul Agriculturii, citat de digi24.ro.

Acesta a precizat că nu poate oferi alte amănunte legate de retragerea unor astfel de produse, însă autorităţile au reacţionat iar situaţia este sub control.

UPDATE Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii nu a primit nici până acum vreo notificare de la francezi prin sistemul de alertă rapidă. Cu toate acestea, instituţia a decis să facă un control la sediile firmei Lactalis din România, respectiv în Bucureşti şi în Suceava. 

„Atât noi, cât şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) trebuie să primim prin sistemul de alertă rapidă notificarea de retragere, la care trebuie ataşate buletinele de analize privind neregulile depistate. Totuşi, Ministerul Sănătăţii a decis să trimită inspectorii sanitari în control la sediile firmei pentru a face verificări. În momentul de faţă se stabilesc echipele care vor ajunge la Bucureşti şi la Suceava începând de mâine. Vrem să vedem dacă mai există lapte praf din acele loturi”, a explicat, pentru „Adevărul”, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. 

UPDATE Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a declarat că România are o problemă mare referitoare la informarea şi etichetarea produselor de tip lapte praf. „Nimeni nu ştie exact care este concentraţia de lapte şi nici motivele pentru care medicii care recomandă aceste produse merg pe un anumit brand. Eu cred că monitorizarea ar trebui să fie făcută foarte atent în cazul acestor produse, mai ales că vorbim de consumatori copii. Dar nu am văzut ca autorităţile să facă controale, care să fie şi transparente”, a explicat Mierlea pentru „Adevărul”.

Potrivit acestuia, încrederea părinţilor în brandurile vizate de alerta alimentară va scădea. 

Cum recunoaştem infecţia cu Salmonella 

Salmonella stă la baza a 85.000 de infecţii în întreaga Uniune Europeană, în decursul unui an întreg. Deşi cifrele au mai scăzut, medicii atrag atenţia că toxiinfecţiile alimentare, una din consecinţele infecţiei cu Salmonella, nu sunt raportate întotdeauna.

„Toxiinfecţia alimentară scapă de multe ori neraportată pentru că lumea nu merge la spital pentru o simplă diaree. Din punct de vedere al toxiinfecţiilor, nu am putea spune că România se situează peste alte ţări europene. În perioada Paştelui, însă, e important să nu se consume foarte multe ouă, pentru că ele se găsesc oricum şi în aluatul de prăjituri şi în compoziţia de la drob, cantitatea, deşi nevăzută, este de fapt impresionantă”, a explicat şi medicul Corina Zugravu.

Simptome ca greaţă, vărsături, diaree şi stare generală alterată ar trebui să îi trimită pe pacienţi direct la camera de urgenţă, spun doctorii. Asta pentru că deşi în anumite situaţii infecţia poate fi tratată cu antibiotic, în cazurile grave se poate ajunge chiar şi la deces. 

UPDATE Producătorul francez este lider de piaţă în România după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact şi Covalact.

Rechemarea vizează produsele exportate în Europa, Africa şi Asia, inclusiv către România, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia şi Peru. 

În privinţa României este vorba de patru loturi de lapte praf

  • CELI EXPERT 2 PROMAT 400G cu codurile 17C0012838, 17C0013046, 17C0013510 şi 17C0013605 care expiră în 24/05/2019, 04/07/2019, 29/09/2019 şi, respectiv, 13/10/2019.
  • CELI EXPERT 3 PROMAT 400G având codul 17C0013323 şi data de expirare 30/08/2019. Î
  • CELI HA ROUMANIE 400G, cod 17C0012637, dată de expirare 11/04/2019. 

Compania franceză Lactalis nu a gestionat corespunzător riscul contaminării şi i s-a ordonat să efectueze rechemarea produselor şi să oprească vânzările şi exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franţei, din 15 februarie, a informat DGCCRF.

25 sugari infectaţi cu salmonella

În 3 decembrie autorităţile franceze au retras trei formule de lapte praf pentru copii, după ce 20 de sugari, toţi cu vârsta sub şase luni, au fost infectaţi cu bacteria salmonella.

Săptămâna trecută au fost raportate cinci noi cazuri de infecţie cu bacteria salmonella.

Purtătorul de cuvânt al Lactalis, Michel Nalet, a afirmat că produsele pot fi schimbate în farmacii sau supermarketuri şi a dat asigurări că orice bacteria salmonella este distrusă dacă se fierbe laptele două minute.

Oficialii francezi au precizat că intoxicaţia cu salmonella are loc la trei zile după consumul de produse infectate, scrie agerpres.ro. Simptomele sunt gastroenterită, însoţită de vărsături, diaree şi — în majoritatea cazurilor — febră. Părinţii ai căror copii au suferit astfel de simptome ar trebui să consulte un medic, a spus ministerul.

În România, Lactalis este lider de piaţă, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact şi Covalact.

Ştire în curs de actualizare

Te-ar putea interesa şi:

Lactalis retrage de pe piaţă laptele praf infestat cu salmonella. 25 de sugari au fost infectaţi. Firma franceză este lider de piaţă în România

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite