Laureaţii Galei Premiilor în Educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Patriciu  a înmânat personal premiile onorifice
Dinu Patriciu a înmânat personal premiile onorifice

Premiile acordate miercuri seară de Fundaţia „Dinu Patriciu“ au scos din anonimat tineri şi adulţi care pun pasiune în ceea ce fac.

„Dacă ceea ce faci nu schimbă lumea, atunci nu faci ceea ce trebuie" - este mesajul pe care câştigătorul de anul trecut al premiului I la secţiunea „Elevul anului", Tudor Tiron Giurgică, l-a transmis finaliştilor, înaintea decernării premiilor. Poveştile câştigătorilor de anul acesta demonstrează că toţi fac exact ceea ce trebuie. Deşi criteriile de evaluare a concurenţilor au fost diferite în funcţie de secţiune, un criteriu comun tuturor categoriilor a fost implicarea în proiecte de voluntariat. Cu alte cuvinte, câştigătorii sunt oameni altruişti, care pun satisfacţia profesională mai presus de câştigul material.

Cheia de boltă a carierei

O astfel de persoană este şi Daniela Ceredeev, desemnată cea mai bună profesoară din învăţământul preuniversitar. Ea predă limba română şi religie la Şcoala cu clasele I-VIII „Vatra Moldoviţei", din Suceava. Daniela spune că voluntariatul a devenit în ultimii ani „cheia de boltă" a carierei sale. „Voluntariatul e felul meu de a spune (şi a arăta!) că mi-s dragi oamenii simpli în mijlocul cărora trăiesc de aproape 15 ani, că-i iubesc pe copiii cu care lucrez, că-mi doresc să fac ceva pentru a le schimba viaţa", spune profesoara.

Din 2009, Daniela organizează un program opţional pentru elevii din clasa a VIII-a, care să-i încurajeze să citească. Anul şcolar trecut, la opţionalul „Citeşte şi tu!" au participat 60 de elevi din clasele V-VIII. În fiecare an, de Ziua Mondială a Cărţii, profesoara organizează „O oră de lectură", în timpul căreia curtea şcolii sau sala de sport se transformă într-o mare sală de lectură în care fiecare participant citeşte un text preferat.

Au vândut felicitări şi au cumpărat mese

Un alt dascăl premiat este Mirela Spiţă, învăţătoare la Şcoala cu clasele I-VIII „Al.I. Cuza", din Bacău. Mirela a derulat proiecte de educaţie în comunitatea locală, în zona Hemeiuşi, Bacău. Peste 70 de copii au donat bibliotecii mese de lectură cumpărate cu bani obţinuţi din vânzarea felicitărilor confecţionate de ei. Prin proiectul „Şi talentul meu", elevii săi de clasa a II-a i-au ajutat cu haine, rechizite sau jocuri pe elevii din Săuceşti, o localitate băcăuană inundată de mai multe ori în ultimii ani.

Un alt proiect de implicare socială a fost „Patrula Eco". Timp de şapte luni, copiii au recunoscut problemele de mediu din zonă, le-au fotografiat şi au motivat alegerile în agende eco personale. Elevii au reciclat hârtie timp de opt luni, iar întreaga clasă a predat 3.172 kg de maculatură, câştigând premiul I la un concurs judeţean.

O poveste impresionantă are şi Denis Ibadula, lector universitar doctor la Universitatea Ovidius din Constanţa, aleasă cel mai bun profesor universitar. „Un vis devenit realitate - este sintagma care rezumă cariera mea profesională de până acum. Eram copil când mă jucam în curtea casei de-a profa de mate, cu creta în mână, scriind pe spatele uşilor de garaj transformate vara în tablă sau iarna pe uşile de şifonier, spre disperarea mamei", povesteşte Denis despre pasiunea sa pentru matematică.

Denis a iniţiat şi organizat un workshop pentru tinerii cercetători în matematică, primul de acest fel din Romania. A organizat mai multe seminarii ştiinţifice pentru studenţi, iar anul trecut, una dintre studentele sale a câştigat medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică a Ţărilor
din sud-estul Europei.

"Voluntariatul e felul meu de a spune că mi-s dragi oamenii simpli în mijlocul cărora trăiesc.''
Daniela Ceredeev profesoară

INFO
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite