Locuri de muncă pentru români în Elveţia. Cele mai căutate joburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuri de muncă pentru români în Elveţia. Românii pot primi doar joburi refuzate de elveţieni
Locuri de muncă pentru români în Elveţia. Românii pot primi doar joburi refuzate de elveţieni

Locuri de muncă pentru români în Elveţia. Printre ţările Europei, Elveţia este considerată una dintre cele mai bogate. Poate fi un paradis nu numai pentru cei cu bani, dar şi pentru cei care caută un loc de muncă. Salariile sunt mai mari decât media unor state cu o economie puternică. Condiţiile pentru obţinerea unui job în această ţară sunt însă dificile şi doar anumite categorii profesionale au şanse reale să se angajeze.

Elveţia are o piaţă a muncii tentantă, cu cel mai mic şomaj din Europa şi cel mai ridicat salariu mediu. Elveţia nu face parte din Uniunea Europeană, aşa că-şi stabileşte propriile reguli pentru piaţa muncii. Reguli care în alte state ar putea fi considerate discriminatorii.

Angajarea se face doar în baza unui permis de muncă pe care îl procură angajatorul, iar în cazul românilor şi bulgarilor, patronul trebuie să facă dovada că nu a găsit un lucrător elveţian sau dintr-o altă ţară UE cu aceleaşi calificări, pe care să-l recruteze.

De aceea, autorităţile recomandă ca românii să nu plece în Elveţia la muncă decât dacă au găsit un angajator şi au o ofertă fermă de angajare. În caz contrar, şansele ca un român să se angajeze legal sunt destul de mici.

Cele mai căutate joburi. Locuri de muncă pentru români în Elveţia

O condiţie obligatorie în găsirea unui loc de muncă în Elveţia este cunoaşterea limbilor franceză sau germană. Nici dacă eşti vorbitor de franceză/germană nu ai şanse prea mari de angajare. O şansă pentru români de a găsi un loc de muncă în Elveţia depinde, în multe cazuri, de refuzul elveţienilor de a presta anumite munci. Este vorba, de obicei, de joburi în construcţie, salubritate, agricultură etc.

În privinţa meseriilor ce necesită specializare, pot fi găsite slujbe în domeniile în care se înregistrează deficit de personal. De obicei, acestea sunt cel mai bine plătite. Cele mai mari şanse de angajare le au specialiştii IT sau personalul medical. În aceste zone, salariile depăşesc 5.000 de franci elveţieni (CHF) şi pot ajunge chiar şi la 8.500 de franci pe lună, în funcţie de specializare şi de experienţă.

Locuri de muncă pentru românii din Elveţia. Cum obţii permisul de muncă

În cazul obţinerii unui loc de muncă la un angajator elveţian, muncitorii români sunt obligaţi să întreprindă demersurile necesare în vederea deţinerii unui permis de muncă/un permis de şedere încă din prima zi de lucru. Durata de valabilitate a permisului de şedere este determinată de durata contractului de muncă, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Condiţiile de obţinere a unui permis de şedere pot fi diferite de la canton la canton în funcţie de decizia autorităţilor cantonale de migraţie. Coordonatele autorităţilor cantonale de migraţie din Elveţia pot fi regăsite la adresa de internet:
http://www.bfm.admin.ch/content/bfm/fr/home/die_oe/kontakt/kantonale_behoerden/adre

Locurile de muncă vacante sunt anunţate pe diverse siteuri de profil, precum http://www.treffpunkt-arbeit.ch sau http://europa.eu/eures. 

Cei care deplasează personal în Elveţia pentru a-şi găsi de lucru trebuie să dispună de mijloacele financiare necesare şederii. Este obligatoriu ca în primele 3 luni de la stabilirea în Elveţia, cetăţenii români să încheie o asigurare de sănătate locală. Aceste persoane pot intra în Elveţia fără viză şi pot rămâne pe teritoriul Elveţiei timp de 90 de zile fără a fi necesară solicitarea unui permis de şedere. Este totuşi necesar ca în termen de opt zile de la intrarea în ţara să se înregistreze la primăria din zona unde vor locui.

Dacă şederea pe teritoriul Elveţiei în vederea căutării unui loc de muncă se prelungeşte mai mult de 90 de zile, persoana în cauză va trebui să solicite autorităţilor cantonului în care locuieşte un permis de şedere pentru încă 90 de zile. Acest permis poate fi prelungit până la un an de zile dacă se face dovada că s-a căutat un loc de muncă şi că sunt şanse reale să se găsească unul.

În toată perioada cât o persoană îşi caută un loc de muncă, aceasta beneficiază de consultanţă din partea Oficiului Federal pentru Ocuparea Forţei de Muncă la fel ca şi cetăţenii elveţieni. Dovada căutării unui loc de muncă se face prin întocmirea unei liste cu firmele care au fost contactate în vederea obţinerii unui loc de muncă.

Locuri de muncă pentru românii din Elveţia. Adrese utile

• Emigrare: Oficiul Federal pentru Migratie www.swissemigration.ch

• Cautarea unui loc de munca: European Employment Services(EURES) Network
http://europa.eu/eures/, Regional Employment Centres,www.rav.ch

• Emigrare, intrare, resedinta, piata muncii: Federal Office for Migration FOM),Quellenweg 6, CH-3003 (Berne-Wabern, Tel. +41 31 325 11 11, eu_immigration@bfm.admin.ch, www.bfm.admin.ch

• Securitate sociala: Federal Social Insurance Office, Effingerstrasse 20, CH-3003 Berne, Tel. +41 31 322 90 11, Fax +41 31 322 78 80, info@bsv.admin.ch, www.bsv.admin.ch

Locuri de muncă pentru românii din Elveţia. Cîţi bani poţi câştiga pe lună

• electrician, experienţă de 10 ani - 65.900 CHF anual
• arhitect, experienţă de 9 ani - 75.900 CHF anual
• programator, experienţă de 3 ani - 83.200 CHF anual
• chelner, experienţă de 7,5 ani - 54.377 CHF anual
• asistentă medicală, experienţă de 15 ani - 73.138 CHF anual
• profesor de liceu, experienţă de 23 de ani - 165.386 CHF anual
• medic, experienţă de 13 ani - 120.500 CHF anual
• şofer, experienţă de 15 ani - 52.000 CHF anual
• asistent în cercetare în universitate, experienţă de 6 ani - 83.600 CHF anual
• consultant IT, experienţă de 6 ani - 105.700 CHF anual

Sursa: http://casa-romanilor.ch/
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite