Lupta unei ţigăncuşe care a devenit zâna romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Mezei este considerată Zâna cea Bună de copiii romi din Braşov  FOTO ADEVĂRUL
Anca Mezei este considerată Zâna cea Bună de copiii romi din Braşov  FOTO ADEVĂRUL

O tânără de etnie romă a absolvit două facultăţi şi vrea cu orice preţ să-i ajute pe ţigani pentru a-şi depăşi nivelul şi pentru a-şi găsi un loc de muncă.

La numai 28 de ani, Anca Mezei a absolvit două facultăţi  şi este directoarea Fundaţiei FAST  (Fundaţia pentru Asistenţă Socială şi Tineret) care luptă pentru emanciparea romilor. Copilăria şi adolescenţa ei au fost o luptă cu monştrii discriminării, ai sărăciei şi ai anturajului. A reuşit să-i răpună, pe rând, din dorinţa de a-şi depăşi condiţia şi a-şi ajuta semenii. 

Anca se trage dintr-o familie simplă de romi, din Purcăreni. Mai are trei surori şi un frate. Tânăra, singura care nu s-a grăbit să se căsătorească, a decis să pună pe primul plan dezvoltarea sa personală. „Căsătoria implică multe responsabilităţi. Momentan, am decis că trebuie să am grijă de mine. Din comunitate nu prea am de unde să aleg, însă voi găsi eu pe cineva matur, cu aceleaşi preocupări ca mine, care să mă ajute să le ofer copiilor mei tot ceea ce este mai bun“, spunea ea

Discriminată încă din şcoală

După ce a terminat şcoala generală în Purcăreni, a urmat Liceul de Construcţii din Săcele. Şi-a continuat apoi studiile la Bucureşti, unde a obţinut diploma de institutor, putând să predea şi în limba romani. În paralel, a absolvit şi Facultatea de Sociologie din Braşov.

Cel mai greu i-a fost, însă, în liceu, când toată lumea o discrimina, lucru care a făcut-o să se închidă foarte mult în sine. Banii pe care îi primea zilnic de la părinţi ca să îşi ia de mâncare la şcoală îi păstra să-şi cumpere cărţi, haine sau încălţăminte, ca să fie şi ea în pas cu restul colegilor. În plus, vara mergea şi muncea la câmp ca să facă rost de bani pentru haine noi sau rechizite. Nu o singură dată s-a gândit să renunţe la şcoală, aşa cum au făcut fraţii ei, însă dorinţa de a ajunge departe era mult mai mare decât oboseala.

Exemplu pentru copiii români

Tot din dorinţa de a strânge bani pentru a-şi continua studiile universitare, la vârsta de 20 de ani, Anca şi-a început activitatea profesională, ca profesor de limba romani, la Tărlungeni. În paralel, timp de patru ani, a fost şi educatoare la Grădiniţa din Zizin. În prezent, Anca a hotărât să renunţe la orele de romani în favoarea Fundaţiei FAST, în cadrul căreia ocupă funcţia de director executiv. „Activităţile de la fundaţie mă ajută să lucrez cu copiii şi să mă dezvolt personal. Este foarte important ca aceşti copii, dar şi părinţii lor să înţeleagă că este necesară educaţia, că numai în urma studiilor pot ajunge să-şi câştige existenţa. Le-am spus mereu că nu trebuie să ne fie ruşine că suntem romi“, a mai declarat Anca.

Case pentru nevoiaşi

Acţiunile în care s-a implicat pentru comunitatea de romi sunt foarte multe şi se înmulţesc pe zi ce trece. A reuşit să faciliteze angajarea a 50 de persoane de etnie romă la o firmă care se ocupă cu realizarea de aranjamente florale, a organizat serbarea pentru Ziua Internaţională a Romilor, a ajutat la construirea de locuinţe pentru romi. 

Misiunea Proiectului „Case mai Bune“ este să îmbunătăţească viaţa romilor, să le ofere un acoperiş deasupra capului, astfel încât cei mici să crească sănătoşi într-un mediu curat. Împreună cu autorităţile locale şi comunităţile de romi, Fundaţia FAST îşi doreşte să construiască noi case în Tărlungeni, Zizin, Budila şi Săcele, localităţi în care trăiesc cei mai mulţi romi din România. A reuşit să construiască peste 20 de case pentru familiile nevoiaşe din Tărlungeni şi promite că nu se vor opri aici. Ultima locuinţă, la construcţia căreia au participat membrii bisericii baptiste de Glasgow, a fost dată în folosinţă luna trecută. 

Din 2007 a început să lucreze, împreună cu Daniel Hristea, preşedintele fundaţiei, la proiectul „Better homes“. Acest lucru le-a adus 16.000 de euro pentru comunitate, bani care au fost investiţi într-un atelier de mobilier de grădină, care a creat locuri de muncă, dar şi profit.

Le învaţă pe mame ce înseamnă curăţenia

Anca s-a implicat alături de membrii fundaţiei în proiecte educaţionale şi înfiinţarea, în Săcele, a unui centru pentru copiii romi. Anul trecut, 16 copii au început să vină la această şcoală, au învăţat să scrie, să citească şi au participat şi la activităţi recreative (muzică, pictură).

Anca Mezei se pregăteşte de o nouă provocare. Vrea să meargă acasă la familiile de romi, să le înveţe pe mame să gătească şi să-şi ţină locuinţele curate. Anca promite că va fi mereu alături de comunitatea ei pentru că numai ea îi poate înţelege şi poate găsi soluţiile eficiente pentru problemele lor. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a avut grijă de mine“, a mai spus Anca Mezei. 

La început toţi mă priveau cu reticenţă, însă treptat am reuşit să le câştig încrederea. Nu mi se pare normal ca toţi romii să fie discriminaţi.

Anca Mezei

directoarea Fundaţiei FAST

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite