Medicamentele foarte scumpe vor fi... şi mai scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu luna martie, 24 de medicamente foarte scumpe vor putea fi prescrise direct de medici, fără aprobarea comisiilor de specialitate de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), ce urmează să fie desfiinţate.

Instituţia a prevăzut deja, într-un proiect de ordin, modul în care bolnavii vor avea acces la tratamentele scumpe. Concret, comisiile vor fi înlocuite de o serie de formulare pe care medicii prescriptori vor fi nevoiţi să le completeze cu mare atenţie, acestea urmând să fie transmise în format electronic către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), ca modalitate de verificare a încadrării pacientului respectiv în criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor menţionate. 

„Dacă formularul este prescris corect, medicul primeşte în câteva secunde avizul pentru prescrierea reţetei”, a explicat Radu Ţibichi, preşedintele CNAS, adăugând că birocraţia va fi mult redusă, iar timpul pentru diagosticare şi începerea tratamentului va fi scurtat. Totodată, formularele vor constitui un instrument de monitorizare şi control al evoluţiei costurilor prescrierilor de medicamente. Însă, costurile vor creşte cu siguranţă, atrage atenţia doctorul Sorin Paveliu, expertul în politici de sănătate al Societăţii Academice Române. 

„Costurile cu medicamentele vor creşte. Acele comisii acţionau ca un tampon. Faptul că ele vor fi eliminate înseamnă că bugetul alocat medicamentelor trebuie să fie unul mai mare, în condiţiile în care şi tratamentul fără interferon pentru pacienţii cu hepatită C ar putea fi extins”, a declarat medicul. 

În cazul medicamentelor scumpe, medicul este cel care răspunde de autenticitatea şi exactitatea completării formularului. „E un lucru bun pentru marea majoritate a pacienţilor însă autorităţile ar trebui să facă nişte reglementări prin care să poată verifica dacă medicii au diagnosticat corect şi dacă pacienţii au intrat în tratament conform protocolului. Toată povara acestei decizii va fi acum pe umerii unui specialist”, a completat şi Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, subliniind că „Va fi nevoie de un sistem prin care să nu existe abuzuri”. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite