Medicii de familie ies miercuri în stradă alături de pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF FOTO Adevărul
Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF FOTO Adevărul

Medicii de familie anunţă, miercuri, un protest de amploare în Piaţa Victoriei din Capitală. Peste 2.000 de cadre medicale din toată ţara, dar şi pacienţi, sunt aşteptaţi începând cu ora 11.00 în Bucureşti. Aceştia vor milita pentru un act medical curat şi pentru o asistenţă primară puternică.

„Judeţele vor fi marcate cu pancarte. În piaţă vor suna ceasurile la fiecare jumătate de oră, iar la ora 12.00 ne vom reînnoi Jurământul de medici”, a explicat medicul de familie Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. 

În urmă cu două săptămâni, sute de medici de familie au pichetat sediile Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, din toată ţară, unde au şi depus un memoriu prin care aduc la cunoştinţă propriile revendicări.

„Am depus deja documentele în acest sens. Noi ne dorim să nu se ajungă la grevă generală şi ne dorim să rezolvăm lucrurile. Pacienţii noştri momentan nu sunt afectaţi cu nimic. Şi ei sunt chinuiţi de toate prevederile birocratice ale caselor de asigurări şi s-au săturat şi ei să le zicem că nu se pot da reţete sau că nu avem timp suficient pentru ei. Ştiu cât de prost merg sistemele informatice şi cum suntem îngropaţi în hârtii”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Rodica Tănăsescu, şefa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. 

„Vom protesta pentru că vrem să atragem atenţia asupra problemelor pe care le avem. Vrem modificarea legislaţiei şi modificarea sistemelor informatice în aşa fel încât ele să funcţioneze”, a arătat medicul, subliniind că un alt motiv pentru care atât ea cât şi colegii săi sunt nemulţumiţi e subfinanţarea cronică a medicinei de familie. 

Medicii de familie au format coaliţia „Solidari pentru Sănătate”, împreună cu nouă organizaţii nonguvernamentale de pacienţi, prin care vor să atragă atenţia aupra problemelor cu care se confruntă această ramură a medicinei.

De ce îşi vând medicii de familie cabinetele

Pacienţii li s-au alăturat medicilor în acest demers, pentru că, spun ei, reţeaua de medicină de familie înregistrează un adevărat declin în ultimii ani, ceea ce se reflectă şi în cifre. Concret, în 2016 s-a remarcat o diminuare a cabinetelor, fiind cu 123 mai puţine decât în 2015. În continuare, însă, cele mai multe cabinete de familie există în Dâmboviţa, Giurgiu, Vrancea, Teleorman şi Ilfov, la colţ opus sunt Braşov şi Hunedoara. 

Situaţia se va agrava în următorii ani, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. 

„Cabinetele se închid pentru că nu sunt rentabile şi medicii aleg să îşi vândă afacerea şi să emigreze. Numărul cabinetelor este în scădere şi situaţia se va înrătutăţi. De vină e faptul că nu ne putem face meseria aşa cum trebuie. Ne-am săturat să spunem pacientului că nu se pot face diverse investigaţii, că nu-l putem ajuta”, a declarat medicul de familie. Consecinţele depopulării cabinetelor de medicină de familie se vor vedea în primul rând în mediul rural, unde funcţionează 40% din aceste instituţii medicale şi unde există doar 9% din spitalele ţării, restul de 91% fiind concentrate în mediul urban. 

„În prezent, suntem singura reţea la care au acces toţi românii. Sunt 600 de localităţi fără medic de familie, ceea ce este îngrijorător. Dar reţeaua din rural se deşertifică iar accesul oamenilor de la sate la servicii se diminuează de la an la an”, a mai spus medicul de familie, precizând că exodul medicilor şi-a pus amprenta şi asupra acestei specialităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite