Minivacanţă de 1 Mai. Bugetarii au liber şi pe 2 mai pentru a lipi ziua Muncii de weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis ca instituţiile publice să îşi desfăşoare activitatea în regim de program normal sâmbătă 26 aprilie sau să îşi prelungească corespunzător timpul de lucru până pe 31 mai, pentru a recupera ziua liberă de 2 mai 2014. Mai mult, premierul Victor Ponta a precizat că în aprilie pensiile vor fi plătite mai devreme.

Guvernul a aprobat, miercuri, hotărârea prin care ziua de 2 mai 2014 este declarată zi liberă. Conform procedurii, ziua este declarată liberă pentru personalul bugetar, cu excepţia celor din instituţiile publice a căror activitate trebuie asigurată.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior că agenda şedinţei de guvern include hotărârea prin care ziua de 2 mai 2014 este declarată zi liberă şi a precizat că speră ca „predicţiile extrem de optimiste” ale industriei de turism să se adeverească şi să rezulte venituri mari.

Duminică seara, premierul Ponta a afirmat că Guvernul va declara, probabil, ziua de 2 mai 2014 drept zi nelucrătoare, care să fie recuperată la o altă dată, pentru a lega 1 Mai de zilele de sâmbătă şi duminică.

Asociaţia de Promovare Litoral-Delta Dunării şi Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistice din România au solicitat Guvernului să declare 2 mai 2014 zi naţională liberă, astfel încât să fie asigurate mai multe zile libere cu ocazia sărbătorii de 1 Mai, pentru sprijinirea turismului.

În acest an, Ziua Internaţională a Muncii - 1 mai, zi liberă legală prevăzută în Codul Muncii, este într-o zi de joi.

Cele două organizaţii au solicitat Guvernului emiterea unui act normativ pentru declararea zilei de vineri 2 mai 2014 ca zi naţională liberă, urmând ca aceasta să fie recuperată în cursul lunii mai.

În aprilie, pensiile vor fi plătite mai devreme

Tot miercuri, premierul Victor Ponta a anunţat că pensiile vor fi plătite în luna aprilie cu câteva zile în avans, astfel încât banii să fie încasaţi de toţi pensionarii înaintea Sărbătorilor de Paşte, 20 aprilie.

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, pensiile vor fi plătite în intervalul 11-18 aprilie.

„Ministrul Plumb (al Muncii - n.r.) mi-a adus o notă şi sper ca Bugetul (ministrul delegat pentru Buget-n.r.) să fie de acord cu plata anticipată a pensiilor pentru această lună, înainte de Paşte, pentru că oamenii au nevoie de bani înainte de Sărbători”, a anunţat Ponta în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Plata anticipată a pensiilor a fost decisă periodic în ultimii ani, înaintea Sărbătorilor de Paşte şi Crăciun.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite