MS: Stocurile de vaccin sunt disponibile în toată ţara. Părinţii care vor imunizarea copiilor trebuie să meargă la medicii de familie, nu la farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii definitivează în această perioadă legea vaccinării ale cărei prevederi vor adresa cauzele profunde ale declinului numărului de copii vacccinaţi.
Ministerul Sănătăţii definitivează în această perioadă legea vaccinării ale cărei prevederi vor adresa cauzele profunde ale declinului numărului de copii vacccinaţi.

Stocurile de vaccin cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare, inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent şi Tetravalent, sunt disponibile în toată ţara, iar părinţii care vor imunizarea copiilor trebuie să meargă la medicii de familie, nu la furnizorii de medicamente privaţi, în speţă farmacii, informează Ministerul Sănătăţii. MS face aceste precizări ca urmare a unor "interpretări şi comentarii tendenţioase care deformează nepermis realitatea".

"Ministerul Sănătăţii are o misiune socială foarte importantă privind imunizarea copiilor, dar şi o competenţă legală bine definită. Tentativa de a pune în sarcina autorităţii ministeriale orice neregulă, sincopă sau insucces, chiar dacă instituţia nu are nici incompetenţe, nici pârghii legale pentru soluţionarea acestora, reprezintă un act nedemn pentru orice publicaţie serioasă", se arată într-un comunicat de presă al MS.

Potrivit sursei citate, părinţii care doresc imunizarea copiilor trebuie, conform normelor legale, să se îndrepte către medicii de familie, nu către furnizorii de medicamente privaţi, în speţă către farmacii.

"Hotărârea Nr. 155/2017 din 30 martie 2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018 şi Ordinul Nr. 377/2017 stipulează că vaccinarea copiilor din grupele eligibile se realizează de către medicii de familie în mod obligatoriu. În acord cu procedurile legale, dozele de vaccin necesare sunt distribuite de Ministerul Sănătăţii către medicii de familie, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică. Articolul 31 din Hotărârea menţionată descrie mecanismul de furnizare a serviciilor medicale privind vaccinarea: “Realizarea vaccinării copiilor din grupele eligibile, stabilite potrivit calendarului naţional de vaccinare, precum şi realizarea campaniilor de vaccinare 

suplimentare decise de Ministerul Sănătăţii sau direcţiile de sănătate publică drept măsuri de sănătate publică sau în situaţii epidemiologice cu risc crescut de îmbolnăvire sunt obligatorii pentru toţi medicii de familie.”, se arată în comunicatul citat.

MS mai menţionează că tot în interesul adevărului, mai trebuie precizat faptul că, de ani buni, aceasta a fost procedura standard prin care s-a derulat Programul Naţional de Vaccinare. Nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte mecanismul de furnizare a acestui serviciu medical esenţial. Modificările care se aduc anual vizează includerea unor noi vaccinuri în schema de imunizare.

"Mai mult, stocurile de vaccin cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare (inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent şi Tetravalent la care se face referire cu insistenţă în cadrul unor dezbateri politice) SUNT DISPONIBILE în toată ţara. Ministerul Sănătăţii informează că stocurile de vaccin cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare, inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent şi Tetravalent, sunt disponibile în toată ţara, iar părinţii care vor imunizarea copiilor trebuie să meargă la medicii de familie, nu la furnizorii de medicamente privaţi, în speţă către farmacii", precizează MS.

Ministerul Sănătăţii dezaprobă şi condamnă toate încercările de a induce în eroare opinia publică şi de a prezenta în mod fals activitatea acestei instituţii şi pe toţi cei implicaţi în desfăşurarea programelor de sănătate publică.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii mai reaminteşte că MS a derulat în procedură de urgenţă toate achiziţiile necesare pentru asigurarea vaccinurilor cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare, acordând o atenţie specială procurării dozelor de vaccin antirujeolic.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a implementat un program riguros de raportare a stocurilor de vaccin disponibile în teritoriu, în scopul prevenirii unei situaţii de criză similare celei din toamna anului trecut.

Concomintent cu aceste demersuri urgente, a fost modificat cadrul legislativ cu privire la procedura de achiziţie pentru vaccin, pentru a permite achiziţii multianuale. 

În plus, Ministerul Sănătăţii definitivează în această perioadă legea vaccinării ale cărei prevederi vor adresa cauzele profunde ale declinului numărului de copii vacccinaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite