Omul de afaceri Dinu Patriciu a câştigat procesul cu SRI pentru interceptări ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dinu Patriciu a câştigat procesul împotriva Serviciului Român de Informaţii care, conform Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii de Apel Bucureşti, i-ar fi interceptat convorbirile telefonice în perioada 2003-2004, fără mandat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins, ieri, recursul SRI, confirmând astfel decizia anterioară a Curţii de Apel Bucureşti, cu privire la interceptările obţinute de către Serviciul de Informaţii pe parcursul unui an şi a câtorva luni.

Decizia ÎCCJ este definitivă şi irevocabilă. Omul de afaceri a cerut despăgubiri în valoare de 50.000 de lei  pentru încălcarea dreptului la viaţă privată.

Atât prima instanţă consultată, Tribunalul Bucureşti, cât şi celelalte două, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au constatat că interceptarea  s-a făcut în baza Legii nr. 51/1991 a siguranţei naţionale, lege care de altfel a fost atacată în mai multe rânduri la CEDO.

Potrivit Tribunalului Bucureşti, interceptările telefonice, obţinute de SRI au “caracter ilicit, iar fapta a fost săvârşită cu vinovăţie".

Fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, cel care a reprezentat în instanţă Serviciului Roman de Informatii, a susţinut ca nu s-a dovedit ca SRI se face vinovat de acuzaţiile aduse de omul de afaceri şi că institutia este doar un organ care a aplicat ordinele superiorilor ierarhici, scrie Mediafax.

Procesul a început la jumătatea lunii februarie a anului 2007, când avocaţii lui Dinu Patriciu au depus la Tribunalul Bucureşti o plângere împotriva SRI cu privire la interceptarea timp de mai mulţi ani a convorbirilor telefonice purtate de omul de afaceri, acuzând "încălcarea gravă, repetată şi iresponsabilă a legii procedurale în vigoare, respectiv a Codului de procedură penală şi a Legii siguranţei naţionale".

Avocaţii lui Dinu Patriciu au susţinut că SRI nu a acţionat în cazul interceptărilor ca un organ administrativ, ci instituţia a fost cea care a cerut autorizarea interceptărilor de către procuror.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite