Oraşele în care merită să trăieşti în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştiul este cel mai bogat oraş al României. FOTO Adevărul
Bucureştiul este cel mai bogat oraş al României. FOTO Adevărul

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, oraşele în care merită să trăieşti în România sunt Bucureştiul, urmat de Cluj Napoca, Timişoara, Braşov, Constanţa şi Sibiu. În realizarea acestui top s-a ţinut cont de dezvoltarea economică, de nivelul salariilor şi al şomajului, dar şi de posiblităţile de petrecere a timpului liber.

În oraşele în care merită să trăieşti în România, peste 90% din locuinţe au canalizare, salariile sunt bune, şomajul este mic, există posibilităţi diverse de petrecere a timpului liber, dar şi de distracţie.

Bucureştiul este considerat cel mai atractiv oraş deoarece aici sunt cele mai mari salarii, există un centru universitar puternic, dar şi un aeroport, spaţii verzi, dar şi marile teatre şi instituţii de cultură ale României. În top nu au fost neglijate nici restaurantele sau cluburile care oferă mai ales tinerilor posibilităţi de distracţie.

Clujul are şi el aproape aceleaşi atuuri şi se află printre oraşele în care merită să trăieşti în România. Este unul dintre centrele universitare puternice, are aeroport, iar aici îşi poţi găsi mai uşor un loc de muncă. În plus dispune şi de multe spitale de top, la fel ca şi Capitala. Este un judeţ plin de evenimente culturale, dar şi extrem de frumos. În plus este puţin mai liniştit decât Bucureştiul.

Timişul este unul dintre cele mai dezvoltate judeţe ale României. Este la graniţa de vest, fapt care l-a propulsat foarte mult din punct de vedere economic. În plus din Timiş se ajunge foarte uşor în Occident, acesta fiind unul dintre motivele pentru care mulţi români ar vrea să locuiască acolo, având în vedere că ţara noastră duce lipsă de infrastructură rutieră.

Braşovul şi Sibiul sunt oraşe mai mici, dar acesta este atuul lor. Au industrie puternică, şomaj scăzut, iar locuitorii de aici sunt mult mai liniştiţi. Sunt două oraşe turistice importante, care dispun de locuri superbe pentru relaxare şi plimbări în aer liber. În plus, chiriile sunt mult mai mici decât în Bucureşti, Cluj sau Timiş. Braşovul este şi principalul judeţ turistic al României, după Capitală, unde se practică mult turismul de afaceri.   

Clujul este Capitala Ardealului

Cele mai bogate judeţe 

Cel mai bogat oraş al României este de departe Bucureştiul. Capitala are un PIB/cap de locuitor de peste 84.000 de lei, aproape de trei ori mai mult faţă de media naţională. Salariul mediu net se apropie de 2.400 de lei pe lună, cu 50% peste media naţională, în timp ce rata şomajului depăşeşte cu puţin 2%. Iar asta se explică ţinând cont de faptul că firmele înregistrate în Bucureşti generează peste o treime din cifra de afaceri totală a companiilor din România şi cumulează cam tot atât din numărul total de angajaţi din mediul de afaceri. Cele mai mari companii multinaţionale care activează în România au sediul în Capitală.

Judeţul Timiş urmează Bucureştiului în clasamentul privind valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, respectiv 47.670 de lei. Aici, salariul mediu net este de aproape 1.700 de lei, iar rata şomajului este de numai 1,5%. În Timiş activează aproximativ 6.100 de companii străine, fiind judeţul care a atras cei mai mulţi investitori străini. Iar asta datorită poziţionării la graniţă, fiind o poartă către Vest. Datorită forţei de muncă ieftină, mulţi străini au ales să-şi deschidă în Timiş unităţi de producţie, în special în domeniul componentelor auto, cum sunt Continental, Delphi Packard sau TRW Automotive.

Eye in the Sky Foto

Şi judeţul Braşov, unde PIB/cap de locuitor se ridică la peste 43.000 de lei, se dezvoltă, în bună măsură, datorită investiţiilor masive pe care le-au făcut străinii în unităţile de producţie a componentelor auto. Companii precum Autolive, Schaeffler, Preh sau Quin au fiecare peste 400 de angajaţi. În judeţul Braşov sunt înregistrate peste 20.000 de firme, iar salariul mediu net depăşeşte 1.550 de lei pe lună. Cea mai mare companie din „inima“ României este lanţul Selgros Cash&Carry, cu peste 4.000 de angajaţi. 

Biserica Neagră este simbolul Braşovului.FOTOAdevărul.

Constanţa, ajutat de poziţia strategică Constanţa, judeţ cu un PIB/cap de locuitor de 40.000 de lei, a intrat în vizorul investitorilor români şi străini datorită poziţionării strategice lângă Marea Neagră. Judeţul Constanţa a devenit în ultimii ani un punct de atracţie pentru investiţiile în industria navală, petrol şi gaze, energie din surse regenerabile sau agricultură. Cea mai mare companie din judeţ, care conduce detaşat clasamentul, este Rompetrol Rafinare, cea mai mare rafinărie din România şi singura care are ieşire directă la Marea Neagră. Aici, salariul mediu net este de 1.500 de lei pe lună, iar şomajul depăşeşte cu puţin 3%.

image

Sibiu, cu un PIB/cap de locuitor de aproape 38.000 de lei, este un alt judeţ care s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani datorită investiţiilor însemnate ale străinilor în industria componentelor auto. De exemplu, Continental Automotive System avea aproape 2.400 de angajaţi la Sibiu. Salariul mediu net este de 1.510 lei pe lună.

Sibiul este un oraş cosmopolit

Sibiul este urmat de Argeş, cu un PIB/cap de locuitor de puţin peste 35.000 de euro, judeţ unde îşi desfăşoară activitatea cea mai mare companie din România, dar şi cel mai mare exportator – Dacia.

Oraşele în care merită să trăieşti în România: unde se trăieşte cel mai mult 

Studiile de specialitate au demonstrat legătura directă dintre Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor şi indicatorii stării de sănătate a populaţiei, printre care şi speranţa de viaţă la naştere. Un PIB ridicat presupune venituri mai mari, un stil de viaţă mai sănătos, bani mai mulţi pentru sănătate şi vacanţe. Locuitorii din Bucureşti trăiesc în medie 74,7 ani, cei din Cluj, 74 de ani, cei din Braşov şi Sibiu peste 73 de ani, cei din Timiş, 73 de ani, iar cei din Constanta 72,2 ani. Pe harta României există două regiuni aproape compacte unde durata de viaţă depăşeşte media naţională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite