Prevenţia care te bagă în faliment

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Văd la televizor cum câţiva golani cu fotbalul sparg tot ce le iese în cale prin oraşele franţuzeşti, după care vine ştirea că Hollande şi guvernul lui au interzis vânzarea băuturilor pe o rază de 500 de metri în jurul stadioanelor.

Cine a fost în Franţa sau s-a uitat la filmele lor, ştie că orice francez stă la cafe sau la bistrot, pe trotuar, mestecă ceva şi bea un pahar cu vin. Însă monsieur Hollande, cu mintea lui, consideră că trebuie pedepsiţi patronii de cafe-uri şi bistrot-uri şi sutele de mii de francezi care-şi beau liniştiţi leurs verres de vin, nu cei câteva sute de golani. Aceia sunt legitimaţi, dacă sunt prea beţi şi se lasă păcăliţi, şi li se spune că e foarte urât ce fac.

Aşa se face la ei, aşa se face şi la noi şi peste tot pe unde sunt guverne slabe, fără autoritate. Când nu eşti în stare să-i prinzi pe infractori şi să-i pedepseşti în aşa fel încât să piară tuturor cheful de aşa ceva, pedepseşti milioane de cetăţeni impunându-le măsuri şi reguli de prevenţie. Băncile sunt obligate să aibă tot felul de sisteme de supraveghere şi să angajeze paznici peste tot. Plătiţi de către bancă, evident, nu din buzunarul lui Tobă, care a propus legea. Pe mine m-a obligat să plătesc 1200 de lei unui caraghios care a venit, şi-a rotit ochii vreo 5 minute prin firmă, şi mi-a semnat un „audit de securitate”, pentru că guvernul mă obliga să mă păzesc singur şi să-l plătesc pe caraghios ca să-şi pună obrazul pentru mine în faţa lor că aşa am făcut.

Şi lista aberaţiilor e nesfârşită, nesfârşită. Şi, mai ales, are susţinători înfocaţi, convinşi că aşa şi trebuie să fie, prevenţia primitivă şi de-a valma ne fereşte de cele rele. Scrie un ziarist un articol cu titlu mare, de breaking news: Ministerul Sănătăţii nu are bani să testeze toţi dezinfectanţii. Doar 10% din produse, controlate! Deşteptule, dacă Ministerul Sănătăţii testează „doar” 10% dintre anticoncepţionale, cel al Agriculturii desface 10% dintre cutiile cu pateu ca să vadă ce e acolo, iar cel al Energiei ia fiecare al zecelea litru de benzină ca să-l ducă la laborator, ajungem cu toţii în faliment, şi apoi la nebuni. Înainte de sfârşitul anului...

Dar să faci un calcul ruşinos de simplu cu ce câştigi şi cât plăteşti şi pierzi cu fiecare astfel de măsură în parte nu e deloc la îndemână guvernanţilor de la Paris şi de la Bucureşti, oricât ar părea de greu de crezut. „Huliganilor le va fi lene să meargă mai mult de 500 de metri ca să găsească ceva de băut, deci nu vor mai bea, prin urmare nu vor mai sparge vitrine şi capete, donc le probleme est resolu, chers compatriotes! Et nous allons preparer un projet de loi qui va obliger leş constructeurs d'automobiles de limiter automatiquement la vitesse des voitures a 5 Km/h en ville et a 12 Km/h en dehors, et nous allons baisser massivement le nombre d'accidents routiers, chers compatriotes, vous allez voire prochainement!”

Încă mai deprimant e ca şi electoratul face exact acelaşi tip de raţionament...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite