Prima provocare pentru ministrul Sănătăţii – ce facem cu alegerile de la Colegiul Medicilor?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, 24 noiembrie, au fost date publicităţii listele de candidaţi pentru organele de conducere a Colegiului Medicilor. Unii candidaţi au respectat interdicţia legii în vigoare, de a nu se înscrie pentru obţinerea unui nou mandat, dacă au cumulat doua consecutive până în prezent, alţii au decis să ignore prevederile legii, bazându-se pe faptul că o lege care ridică interdicţia se afla în procesul de promulgare la preşedenţie.

Cei care au procedat astfel au decis că este mai importantă indemnizaţia lor de conducere decât respectarea legii, iar despre aspecte de ordin moral nu are rost să vorbim.

Astăzi, ministrul Sănătăţii, domnul dr.Achimas-Cadariu poate demonstra dacă numirea sa este într-adevăr în spiritul căutat şi afirmat de premierul Ciolos - în încercarea de a contura un nou fel lideri politici.

Astfel, legea 95/2006 atribuie Ministerului Sănătăţii Publice, în calitate de autoritate de stat, rolul de a urmări ca activitatea Colegiului Medicilor din România să se desfăşoare în condiţiile legii. În mod concret, Ministrul are datoria de a interveni imediat pentru corectarea derapajului de la lege! Ministrul are mai multe posibilităţi de intervenţie. Cea mai corectă r fi să ceară opinia juriştilor Ministerului şi să atragă atenţia în scris Conducerii CMR asupra încălcării legii. Acesta nu poate interveni în procesul electoral altfel decât anulând alegerile  deoarece responsabilitatea organizării îi aparţine Comisiei electorale centrale. Însă semnalul dat de ministru ar obliga pe aceştia din urmă să intre în legalitate fiind clar că se fac vinovaţi de abuz în serviciu ignorând legea. O a doua soluţie, perfect legală, este aceea de a întârzia publicarea legii promulgate. Teoretic este posibil însă un asemenea precedent este dincolo de spiritul legii şi nu ar fi recomandat. Cea de-a treia soluţie este să nu facă nimic iar ultima dintre ele este aceea de a interveni în mod deliberat prea târziu, astfel încât demersul său să rămână fără o finalitate concretă.

Mandatul domnului dr.Achimas-Cadariu va fi curând confruntat cu dileme enorme, în special legate de buget, de insuficienta resurselor pentru asigurarea atât a măririlor salariale, de deciziile de politică a medicamentului, de contractul cadru în asigurările de sănătate care se va renegocia.

Această primă decizie, urgenţă, va începe să developeze personalitatea domnului ministru în înalta funcţie pe care o ocupa, cea de principal diriguitor al sistemului sanitar!

Deci domnule ministru, interveniţi sau nu în respectarea legalităţii alegerilor pentru CMR?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite