Primarul Tudorache de la Sectorul 1: Cu creionul pe hârtie un spital am desenat. Noul Spital Municipal, o fantasmagorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schiţa noului spital universitar care va fi ridicat în Capitală, prezentată oficial de Dan Tudorache, primarul Sectorului1, pare un desen de grădiniţă: câteva linii trasate cu carioca. Specialiştii spun că autoritatea are banii necesari pentru a demara proiectul, dar afirmă că deschiderea spitalului vine şi cu consecinţe: vor fi tăiate paturi din alte unităţi medicale.

Primăria Sectorului, condusă de Dan Tudorache (PSD), a anunţat vineri că a găsit un teren, pe şoseaua Bucureşti-Târgovişte, pentru a construi un nou spital municipal în colaborare cu Ministerul Sănătăţii.

„Am identificat un teren de 4,4 hectare pe care-l avem în administrare în zonă de nord a Bucureştiului şi care se pretează unei investiţii de asemenea anvergură. E o zonă verde, cu deschidere mare la stradă, foarte uşor accesibilă. În perioadă următoare voi declanşă, împreună cu Primăria Capitalei, toate procedurile pentru a putea să intrăm în linie dreaptă cu acest proiect. Voi demară un concurs internaţional de arhitectură şi voi chemă la licitaţii constructori cu experienţă în ridicarea spitalelor. Voi face totul pentru că spitalul să fie gata în acest mandat", a declarat primarul Dan Tudorache. Costurile ridicării noului spital vor fi suportate de Primăria Sectorului 1, în timp ce banii de aparatură vor proveni din fondurile Ministerului Sănătăţii.

Locuinţe de serviciu pentru medici

Deocamdată, schiţa viitorului spital este extrem de sumară: o clădire desenată cu carioca pe un colţ de hârtie. Deşi pare o glumă, „proiectul“ a fost făcut public  chiar de Primăria Capitalei. „Pentru că Bucureştiul are nevoie de un operator de servicii medicale care să facă faţă şi situaţiilor de criză, noul spital din Sectorul 1 va respectă toate standardele de asistentă medicală pentru cazurile de urgenţă. În plus, spitalul va funcţiona că un centru universitar pentru studenţii universităţilor de medicină şi medicii rezidenţi“, arată Primăria Sectorului 1.

În plus, Tudorache a anunţat că vrea să construiască şi locuinţe de serviciu care să fie închiriate personalului medical. „Vreau să construim, în zonă de nord a Bucureştiului, un ansamblu de locuinţe de serviciu care să fie închiriate întregului personal medical la preţuri modice“, a mai declarat edilul, precizând că spitalul va beneficia de aparatură de ultimă generaţie.

Ce paşi sunt necesari pentru a deschide spitalul

Oficialii din Ministerul Sănătăţii sunt sceptici cu privire la planul anunţat de Tudoare şi susţin că în lipsa unui studiu de fezabilitate, care să arate, concret, care este valoarea proiectului dar şi câte săli de operaţii, saloane, număr de paturi şi cabinete ar putea avea, totul se rezumă la stadiul de idee. Primăria Sectorului 1 a avansat însă şi un termen – 2020 -  pentru finalizarea unităţii medicale, despre care nu se ştie încă în subordinea cărei autorităţi va funcţiona: Ministerul Sănătăţii sau Primăria Sectorului 1.  

„Primăria Sectorului 1, fiind una bogată, are capacitatea de a construi un spital, în termenul de patru ani avansat de edil. Pentru un spital municipal ar fi necesare cel puţin 100 de milioane de euro, cheltuiţi din banii comunităţii. Orice idee pleacă de la o schiţă, important e să vedem care sunt argumentele pentru care populaţia din zonă are nevoie de un spital, în condiţiile în care sunt alte 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei, şi care nu sunt în paragină”, a explicat un specialist în sănătate publică pentru „Adevărul”.

Vor fi tăiate paturi din alte spitale

Potrivit acestuia, pentru a demara proiectul sunt necesari mai mulţi paşi – studiul de fezabilitate, realizarea unui concurs de arhitectură şi a unei licitaţii pentru desemnarea constructorului, precum şi achiziţia de aparatură şi găsirea de personal calificat. „Sectorul 1, de fapt întregul Bucureşti, are nevoie urgentă de un spital nou, dotat la standarde europene şi în care să lucreze medici bine pregătiţi”, a subliniat Tudorache, adăugând că spitalul va avea în componenţa sa o secţie de Arşi. Asta după ce s-au purtat o serie de discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi s-a ajuns la concluzia că este nevoie de construirea unui spital nou.

Problema însă e legată inclusiv de lipsa de personal din unităţile sanitare deja existente în Capitală, peste 40 la număr. „În Bucureşti există la ora actuală o problemă legată de unele specialităţi, deci ar putea fi destul de dificil să găseşti oameni. La unele specialităţi e o problemă reală, altele au un deficit artificial. Ce trebuie să înţelegem e că dacă acest spital va fi construit, numărul de paturi din alte spitale va scădea. Asta pentru că anual este întocmit un Plan Naţional de Paturi şi, de ceva timp, el prevede reducerea numărului de paturi din spitale. Dacă vrei să faci un spital municipal, el are cam 300-400 de paturi, dacă vrei un spital regional, deja ai nevoie de 1000 de paturi, pentru toate specialităţile”, a conchis specialistul în politici de sănătate.

Două spitale din Capitală, modernizate cu bani europeni

Guvernul a ales, săptămâna trecută, primele spitalele care vor fi extinse şi consolidate, după zeci de ani în care în România nu s-a construit niciun spital de stat: Spitalul de Copii Marie Curie din Capitală şi Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu. Deşi vor fi modernizate în parteneriat public privat, cele două spitale vor rămâne „de stat”, iar „pacienţii nu vor plăti niciun cent în plus”, după cum a subliniat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Lucrările de consolidare vor începe în perioada mai - iunie 2017, clădirile urmând a fi funcţionale în următorii doi-trei ani, prin intermediul unui Program de Modernizare a Infrastructurii Spitaliceşti (PIMS), derulat în parteneriat cu Ministerul Finanţelor Publice, cu bani proveniţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Concret, în faza pilot a proiectului, programul include construcţia de clădiri noi pentru cele două spitale amintite. În primă instanţă, Spitalul Marie Curie din Capitală va fi extins cu încă un corp de clădire şi va deveni, potrivit autorităţilor, primul spital regional de urgenţă pentru copiii din România.

A doua unitate sanitară care va intra în proiectul pilot al Ministerului Sănătăţii este Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din Capitală, care va fi însă mutat cu totul din locul în care se află în prezent. Asta din cauza faptului că imobilul în care se află acum institutul este clasificat, conform ultimei expertize tehnice, ca având risc seismic II. Ministrul Sănătăţii a precizat că nu poate face o estimare de cost a celor două construcţii, dar că din negocieri s-a stabilit ca niciunul dintre cele două proiecte să nu depăşească 100 de milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite