Prognoză meteo: vreme caldă şi valori termice de până la 35 de grade, în intervalul 17-30 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile vor fi ridicate în următoarele zile FOTO Adevărul
Temperaturile vor fi ridicate în următoarele zile FOTO Adevărul

Regimul termic va rămâne unul în general cald pentru această perioadă, cu temperaturi ce vor oscila între 27 şi 35 de grade, în funcţie de fiecare regiune, iar probabilitatea pentru apariţia precipitaţiilor, slabe cantitativ, va fi mai ridicată în ultimele zile din luna iulie, arată prognoza întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, intervalul de prognoză va debuta cu valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de 28 — 29 de grade şi a minimelor de 13 — 14 grade. Treptat, pe măsură ce temperatura aerului va continua să crească, vremea va deveni călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor. Cele mai ridicate valori termice sunt estimate pentru perioada 21 — 24 iulie, când media maximelor va fi în jurul a 36 de grade, iar a celor minime de 18 — 20 de grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se estimează o scădere a valorilor termice, astfel încât la finalul ei se va ajunge la medii ale maximelor în jurul a 32 de grade şi a celor minime de 16 — 17 grade. Până spre finalul primei săptămâni, ploile vor fi cu totul izolate. Ulterior, sunt posibile ploi în general slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în intervalele 25 — 27 şi 28 — 29 iulie.

În Crişana, intervalul de prognoză debutează cu valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de 27 — 29 grade şi a minimelor de 11 — 13 grade. Pe măsură ce temperatura aerului va continua să crească, vremea va deveni călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor. Cele mai ridicate valori termice sunt estimate pentru perioada 21 — 24 iulie, când media maximelor va fi în jurul a 35 de grade, iar a celor minime de 17 — 18 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză se estimează o scădere a valorilor termice, astfel încât la finalul ei se va ajunge la medii ale maximelor în jurul a 30 de grade şi a celor minime de 16 — 17 grade. Până spre finalul primei săptămâni este posibil să nu plouă decât slab şi cu totul izolat, dar probabilitatea de apariţie a averselor în general slabe cantitativ va creşte ulterior.

În Transilvania, pe parcursul primei săptămâni, vremea se va încălzi treptat, devenind călduroasă în a doua parte a ei, când media temperaturii maxime va fi de 32 — 33 de grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 15 grade. În intervalul 24 — 30 iulie, regimul termic nu va avea variaţii semnificative, vremea urmând să se menţină călduroasă, în medie cu maxime de 30 — 31 de grade şi minime de 14 — 15 grade. În unele zile ale celei de-a doua săptămâni vor fi posibile ploi de scurtă durată şi în general slabe cantitativ, cu probabilitate ceva mai ridicată de apariţie în intervalul 25 — 26 iulie.

În Maramureş, la debutul primei săptămâni, media valorilor minime va fi de 26 — 28 de grade, iar a celor minime de 10 — 12 grade. Ulterior, vremea va deveni treptat călduroasă, astfel încât în intervalul 21 — 24 iulie se va ajunge la maxime, în medie, de 33 — 34 de grade şi minime în jurul a 16 grade. În a doua săptămână, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se preconizează o scădere uşoară a valorilor termice, spre o medie a maximelor de 20 de grade şi minime în jur de 12 grade. Până spre 23 iulie, ploile se vor semnala doar cu totul izolat. În perioada 24 — 29 iulie va fi ridicată probabilitatea pentru averse care local pot fi mai însemnate cantitativ pe 25-26 iulie şi în a doua parte a celei de-a doua săptămâni.

În Moldova, pe parcursul primei săptămâni, vremea se va încălzi treptat, devenind călduroasă în a doua parte a ei, când media temperaturilor maxime va fi de 32 — 33 de grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 18 grade. În intervalul 24 — 30 iulie, regimul termic nu va avea variaţii semnificative, vremea urmând să se menţină călduroasă, cu maxime de 30 — 32 de grade şi minime de 16 — 18 grade. Ploi de scurtă durată şi, în general, slabe cantitativ vor fi posibile în unele zile ale celei de-a doua săptămâni, cu probabilitate ceva mai ridicată în intervalul 25 — 26 iulie.

În zona Dobrogei, vremea va intra într-un proces de încălzire, ce se va menţine până spre finalul primei săptămâni, când media temperaturilor maxime va ajunge la 31 — 32 de grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 20 de grade. În intervalul 24 — 30 iulie, regimul termic nu va avea variaţii semnificative, vremea urmând să se menţină călduroasă, cu maxime de 30 — 31 de grade şi minime de 20 de grade. Ploi de scurtă durată vor mai fi posibile la începutul intervalului şi după data de 28 iulie.

În Muntenia, până pe 23 iulie, temperatura va creşte uşor şi treptat, de la maxime în jur de 26 de grade, până spre o medie a acestora de 34 — 35 de grade, vremea urmând să devină călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor din a doua parte a primei săptămâni. În acelaşi sens vor evolua şi minimele, ce vor atinge o medie de 18 — 19 grade, izolat urmând să se înregistreze şi nopţi tropicale. Aceste valori termice, mai ridicate decât mediile multianuale se vor menţine şi în a doua săptămână de prognoză, o uşoară scădere fiind posibilă spre sfârşitul acesteia, când este estimată o medie a valorilor maxime în jur de 32 de grade. Probabilitatea pentru fenomene specifice instabilităţii atmosferice va fi în creştere după 23 iulie, când mai ales în zonele de deal vor fi ploi de scurtă durată şi descărcări electrice.

În Oltenia, intervalul de prognoză, va debuta cu valori termice uşor sub mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de numai 26 de grade şi minime în jur de 14 grade. Apoi, temperatura aerului va continua să crească, iar vremea va deveni călduroasă, local caniculară în timpul după-amiezelor. Cele mai ridicate valori termice sunt estimate pentru perioada 22 — 25 iulie, când media maximelor va fi de 35 — 36 de grade, iar a celor minime se va apropia de 20 de grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni se estimează o scădere a valorilor termice, spre medii ale maximelor de 32 de grade şi de 18 grade a celor minime. Până spre finalul săptămânii, ploile vor fi cu totul izolate. Ulterior sunt posibile averse, în general, slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în jurul datei de 25 iulie şi după 28 iulie.

La munte, la începutul primei săptămâni, vremea va fi răcoroasă, mai ales în timpul dimineţilor, când media valorilor minime va fi de 6 — 8 grade, iar a celor maxime nu va depăşi 16 — 18 grade. Ulterior, procesul de încălzire se va remarca şi în această regiune, astfel încât, în jurul datei de 23 iulie, se va ajunge la maxime, în medie de 24 de grade şi minime în jur de 14 grade.

În a doua săptămână, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se preconizează o scădere uşoară a valorilor termice, spre o medie a maximelor de 20 de grade şi a minimelor în jur de 12 grade. Până spre data de 23 iulie, ploile se vor semnala doar cu totul izolat în timpul după-amiezelor. Probabilitatea va fi ridicată pentru averse care, local, pot fi torenţiale în săptămâna 24-29 iulie, cantităţile mai însemnate fiind estimate pe 25 — 26 iulie şi în ultimele zile ale acestei perioade.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite