„Puie Monta” a bătut Antena 3 şi l-a pus pe Iohannis Preşedinte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Puie Monta" e un mix de facebook, tinereţe şi diaspora
"Puie Monta" e un mix de facebook, tinereţe şi diaspora

Acest articol este un follow-up al ultimelor postări de pe blogul meu, în care încerc să răspund la rezultatele alegerilor de duminică, 16 noiembrie.

Nu mă aşteptam ca Partidul Facebook şi Partidul Diaspora să influenţeze decisiv alegerile.” a declarat dnul Sebastian Ghiţă fără să ştie că Mişcarea Puie Monta e o „alianţă civică” a bunului-simţ între cele două aşa-zise Partide. Am scris de nenumărate ori despre deficitul democraţiei în România, însă, duminică cetăţenii au arătat lumii ce înseamnă democraţia. Nu candidatul a câştigat alegerile, ci cetăţeanul care a ieşit la vot pentru a-şi securiza un drept democratic fundamental pus în pericol de puterea politică, spunea pe bună dreptate un prieten. Duminică a câştigat vărul meu Claudiu din München, care a stat 7 ore jumătate la coadă împreună cu soţia ca să voteze sau prietenul meu Mark, din Paris care a stat 6 ore şi nu a ajuns să voteze. Claudiu şi Mark nu fac politică, însă fac parte din noua generaţie a României, oameni care s-au format în Europa şi care la un moment dat o să se întoarcă în ţară, iar atunci când se întorc nu vor să trăiască în sistemul neocomunist de tranziţie al ultimilor 25 de ani. Gata, lumea s-a săturat de tranziţie şi de oameni parveniţi ce au exploatat acest sistem şi au ajuns un produs al acestui sistem. Cetăţenii români s-au săturat de corupţie, de instituţii care nu funcţionează, de aroganţă şi mârlănie, de furt şi pile, de incorectitudine şi neputinţă. România a votat: vrea un sistem transparent, bazat pe competenţă.

Nu mai sunt supărat în caz că mă face cineva idealist pentru că duminică au câştigat democraţii idealişti. Nu cred că poate fi vorba că dreapta a bătut stânga, din moment ce un singur om, prin voturile cetăţenilor a învins propaganda şi maşinăria roşie. Vreau să îl contrazic pe domnul Blaga care a spus că e o victorie a marelui PNL.

Este o victorie a poporului român şi asta o zice marele perdant al alegerilor Victor Ponta.

Marele PNL, în cazul în care nu se va reforma, va avea probleme cu cetăţenii responsabili care au învăţat uşor-uşor cum stă treaba cu democraţia şi cu protestele din stradă. S-ar putea să aibă o surpriză domnul Blaga pe viitor, chiar de la „Puie Monta”, adică cei care l-au votat pe Iohannis, în cazul în care marele PNL o să funcţioneze pe principiile vechiului PDL.

Dar să vedem unde a pierdut Ponta şi de ce a câştigat Iohannis:

Unde a pierdut Ponta?

Ponta a pierdut din cauza faptului că a fost arogant. Ponta a pierdut din cauza faptului că a fost votat de aparatul de partid, de „turişti” electorali, de profesori „cumpăraţi”, de oameni săraci, asistaţi social. Toate acestea l-au costat la imagine. Ponta a pierdut pentru că a minţit şi a făcut-o în repetate rânduri în ultimii ani. Ponta a pierdut pentru că a plagiat şi în loc să recunoască, a menţinut o luptă de guerillă cu cei care i s-au împotrivit. Ponta a pierdut pentru că Antena 3 şi România TV au manipulat grosolan. Ponta a pierdut pentru că imaginea sa a fost asociată cu baronii roşii ai PSD-ului. Ponta a pierdut pentru că a vrut să închidă ochii la „marţea neagră”. Ponta a pierdut pentru că are doar 42 de ani şi e mai slab decât Iliescu sau Geoană. Ponta a pierdut pentru că a cerşit voturile lui Vadim şi Dan Diaconescu. Ponta a pierdut pentru că lumea l-a identificat cu imaginea politicianului care ar face orice compromis să ajungă în vârf, la putere, pentru ca apoi să o folosească în scop propriu. Ponta a pierdut pentru că „diaspora” s-a enervat pe el şi pentru că nu a ştiut/vrut să gestioneze eşecul mecanismului de vot din primul tur. Ponta a pierdut pentru că a avut o echipă formată din Dragnea, Firea, Ghiţă, Palada, Teodorescu, Gâdea & Co, Codrin Ştefănescu şi lista poate continua. Ponta a pierdut pentru că are o atitudine de miştocăreală în discursul său. Ponta a pierdut pentru că a mâncat prea mult popcorn în primul tur.

De ce a câştigat Iohannis?

Iohannis a câştigat pentru că a fost susţinut de diaspora şi de Facebook. Iohannis a câştigat pentru că a apărut aproape singur de fiecare dată. Iohannis a câştigat pentru că venea din afara sistemului politic românesc (sistem perceput negativ de către cei care s-au mobilizat în al doilea tur). Iohannis a câştigat pentru că a fost 14 ani primar al Sibiului, cu rezultate concrete. Iohannis a câştigat pentru că nu a fost arogant şi nu a avut un discurs miştocăresc. Iohannis a câştigat pentru că a spus că nu negociază voturile românilor cu nimeni. Iohannis a câştigat pentru ca oamenii de bun-simţ (common sense people) din România s-au identificat cu personalitatea lui. Iohannis a câştigat pentru că a fost susţinut în mod deliberat de PRO TV, DIGI, Adevărul sau Gândul. Iohannis a câştigat pentru că s-a implicat societatea civilă prin încurajarea mersului la vot (de-obicei militau pentru neparticipare la vot). Iohannis a câştigat pentru că e unul din puţinii politicieni invitaţi la „reforma sistemului politic şi construirea unei Românii a lucrului bine făcut. Iohannis a câştigat pentru că a promis continuarea reformei din Justiţie cu accent pe ridicarea imunităţii parlamentare/prezidenţiale. Iohannis a câştigat pentru că a promis descentralizarea fiscală şi realizarea regionalizării.

Duminică am participat la revoluţia bunului-simţ şi mă bucur al naibii de mult că am fost direct implicat. Lucrurile nu se termină aici. De-abia acum încep. Mi-am notat toate promisiunile lui Iohannis şi aştept să văd care dintre ele vor fi puse în practică şi cât de repede. Facebook şi Diaspora o să facă la fel. „Puie Monta” sunt încă euforici, însă dacă  se vor simţi trădaţi pe viitor, vor riposta aşa cum au făcut-o duminică şi nu mă refer la vot, ci la protestele din mai multe oraşe. Românii au devenit europeni şi au înţeles cum funcţionează democraţia. Deocamdată lumea e bucuroasă şi priveşte cu speranţă spre Cotroceni şi aşteaptă primele mişcări ale noului preşedinte. Herr Iohannis, enttäuschen Sie uns nicht, adică, nu ne dezamagiţi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite