Radiografia sistemului sanitar: cum s-a degradat starea de sănătate a românilor. Câţi români au fost externaţi în 2016 şi care sunt bolile care i-au băgat în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Starea de sănătate a românilor s-a degradat de la an la an FOTO Adevărul
Starea de sănătate a românilor s-a degradat de la an la an FOTO Adevărul

Starea de sănătate a românilor s-a degradat de la an la an. Datele se desprind din „Anuarul statistic al României”, publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi arată că bolile aparatului circulator sunt motivul pentru care cei mai mulţi români au ajuns în spital.

În România există 146 de policlinici, 567 de spitale, de stat şi private, peste 10.000 de cabinete medicale de specialitate şi 9.500 de farmacii şi puncte farmaceutice. Aşa reiese din „Anuarul statistic al României, ediţia 2017”, care arată că 91% din spitalele de stat se regăsesc în mediul urban şi doar 9% se găsesc în mediul rural în timp ce în cazul spitalelor private procentul celor care se regăsesc în oraşe e chiar mai mare. Cu alte cuvinte, românii care locuiesc la sate se confruntă, în continuare, cu o lipsă de asistenţă medicală specializată. 

„Cabinetele se închid pentru că nu sunt rentabile şi medicii aleg să îşi vândă afacerea şi să emigreze. Numărul cabinetelor de medicină de familie este în scădere şi situaţia se va înrăutăţi. De vină e faptul că nu ne putem face meseria aşa cum trebuie. Ne-am săturat să spunem pacientului că nu se pot face diverse investigaţii, etc”, a declarat medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

„În prezent, suntem singura reţea la care au acces toţi românii. Sunt 600 de localităţi fără medic de familie, ceea ce este îngrijorător. Dar reţeaua din rural se deşertifică iar accesul oamenilor de la sate la servicii se diminuează de la an la an”, a mai spus medicul de familie, precizând că exodul medicilor şi-a pus amprenta şi asupra acestei sepcialităţi.

Cei mai mulţi medici români sunt de sex feminin

În ceea ce-i priveşte pe medici, în România există 57.304 medici, din care 39.892 sunt femei, ţara noastră având 29 de medici la mia de locuitori, conform Anuarului Statistic al României. Personalul medical mai este completat de 16.400 de stomatologi şi de peste 17.000 de farmacişti. 

În România există 132 de paturi la mia de locuitori, numărul paturilor fiind în creştere faţă de anul 2011, când erau 128 de paturi la mia de locuitori. Cele mai multe paturi sunt pentru medicină internă, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, pediatrie şi boli infecţioase, arată statistica. 

Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) evidenţiază că au existat 86 de cazuri noi de îmbolnăvire cu boală diareică acută la mia de locuitori, în timp ce 11 cazuri noi de tuberculoză au fost înregistrate în 2016 la mia de locuitori. 

Ce boli i-au băgat pe români în spital

În 2016 au fost externaţi 3.950 de pacienţi. Cei mai mulţi au fost internaţi pentru probleme legate de bolile aparatului circulator. Pe locul doi la numărul de pacienţi externaţi s-au aflat cei care au ajuns în spital cu probleme de sănătate ale aparatului respirator şi de cei ci boli ale aparatului digestiv. Peste 812.000 de pacienţi au fost asistaţi în urgenţă pe parcursul unui an, conform INS, care notează că la nivel naţional există 2.792 de ambulanţe.

Raportul INS arată şi care este starea de sănătate a românilor. În 2016 au fost diagnosticate 14.639 de cazuri noi, cele mai multe fiind boli ale aparatului respirator, urmate de cele ale aparatului digestiv, apoi de bolile sistemului osteo-articular. De asemenea, românii suferă tot mai frecvent de boli ale sistemului nervos, conform statisticii. 

Anuarul statistic al României evidenţiază distribuţia cazurilor de SIDA înregistrate, pe grupe de vârstă şi sexe. În total, există 15.000 de cazuri de SIDA, peste 8.800 dintre acestea fiind înregistrate la bărbaţi şi peste 6.000 la femei. 

spitale

Sursa: Anuarul statistic al României, ediţia 2017

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite