Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi cer eliminarea plafonului la analize medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plafonul la analize ar trebui eliminat, spun reprezentanţii pacienţilor FOTO Adevărul
Plafonul la analize ar trebui eliminat, spun reprezentanţii pacienţilor FOTO Adevărul

Plafonul la analize medicale ar putea fi scos începând cu anul 2018, susţine Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. Reprezentantul pacienţilor a avut deja discuţii cu patronatele furnizorilor de servicii medicale dar şi cu reprezentanţi din Ministerul Sănătăţii.

La baza demersului stă faptul că pacienţii nu reuşesc să beneficieze de analize după a treia zi a lunii, excepţie fac cei din Bucureşti care mai pot face analize gratuite, decontate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, până pe data de 10 sau 15 a lunii. 

„Vom solicita scoaterea plafoanelor şi introducerea criteriului clinic la prescripţie. În primul rând vrem să se reducă prescripţiile abuzive. Asta ar însemna să se facă un minim de analize la început. Trebuie clar schimbată politica de prescripţie. S-a ajuns în situaţia ca pacienţi care au trimitere să nu mai poată face analize pe motiv că sunt gata fondurile şi o problemă în toată ţara. Lucrăm cu avocaţi şi vrem să colaborăm cu instituţiile statului pentru a atinge acest obiectiv, începând cu 2018”, a declarat, pentru „Adevărul”, Vasile Barbu, şeful ANPP. 

Potrivit acestuia, bugetul pentru analize a fost majorat în 2014 cu 18% dar de atunci el n-a mai suferit niciun fel de modificări iar pacienţii sunt în situaţia de a aştepta foarte mult pentru a beneficia de investigaţiile necesare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite