Reprezentanţii bolnavilor de cancer cer Guvernului luarea de măsuri drastice împotriva fumatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul ar trebui să ia măsuri pentru a descuraja fumatul FOTO Adevărul
Guvernul ar trebui să ia măsuri pentru a descuraja fumatul FOTO Adevărul

Guvernul ar trebui să adopte măsuri pentru descurajarea fumatului, care să fie în conformitate cu noua directivă europeană privind produsele din tutun, susţine Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC). Totodată, Irimia critică Ministerul Economiei, pe motiv că s-ar opune directivei amintite.

„Cum directiva Comisiei Europene are ca scop descurajarea debutului fumatului şi se adresează în mai mică măsură fumătorilor adulţi, este evident de ce domnul ministru (Varujan Vosganian - ministrul Economiei - n.r.) se opune directivei: dacă copiii noştri nu vor mai fuma, atunci industria tutunului va rămâne fără viitor”, a explicat Cezar Irimia, adăugând că „guvernul nesocoteşte suferinţa sutelor de mii de români ce au afecţiuni produse de fumat”.

Prin urmare, asociaţia solicită Executivului să adopte „măsuri care descurajează fumatul, reduc cheltuielile cu sănătatea şi cresc veniturile bugetare”, fiind menţionate accelerarea calendarului de creştere a accizelor, eliminarea acelor produse care îi amăgesc pe adolescenţi să încerce primele fumuri, cum ar fi ţigările aromate, inscripţionarea pachetelor cu avertismente cât mai mari şi cât mai vizibile şi interzicerea fumatului în spaţiile publice închise.

De altfel, în perioada 2005 - 2010, România a implementat „mai multe măsuri care s-au adresat în special fumătorilor: să-i încurajeze, să-i ajute, pe alocuri chiar să-i forţeze să renunţe la fumat (vezi creşterea preţului)”.

Încasările la buget din accize s-au dublat

Rezultatele se văd, spune preşedintele FABC. Fumează mai puţini români, iar dacă în 2008 erau 30,9% fumători,  procentul acestora a scăzut la 24,3% în 2011. În plus, oamenii sunt mai informaţi despre efectele fumatului, în timp ce mortalitatea prin boli cardiovasculare datorată fumatului este în scădere, ajungând de la 28146 decese în 2005 la 26432 decese în 2010.

Mai mult, încasările la buget din accize s-au dublat: de la 3,1 miliarde lei in 2007 la 7,72 miliarde lei, in 2012. „Aşadar, calea pe care a ales-o România în 2005 - de a aplica recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind combaterea fumatului - a dat roade”, mai arată Cezar Irimia.

Într-un punct de vedere pe acest subiect, Ministerul Economiei precizează că România, potrivit Memorandumului privind poziţia sa referitoare la amendarea directivei, susţine măsurile de reglementare ale produselor din tutun în măsura în care acestea sunt echilibrate, proporţionate cu obiectivul urmărit, acela de a îmbunătăţi nivelul de sănătate a populaţiei, uşor de implementat şi duc la o corectă informare a consumatorilor.

„România este în favoarea unei reglementări care respectă, în acelaşi timp, interesele legitime ale tuturor părţilor interesate”, subliniază Ministerul Economiei.

Pe aceeaşi temă:

Guvernul nu susţine propunerea de interzicere a ţigărilor mentolate şi a celor slims din motive economice

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite